BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
KANTON SARAJEVO
JU OŠ " 6. MART " HADŽIĆI

"Znanje je vrlina koja ujedinjuje dvije najljepše ljudske osobine: pravednost i moć"

Ovo je naša nedjelja

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje, učenici IV-3 odjeljenja su sa svojom učiteljicom  Čomor Nijazom kroz kreativnu radionicu obilježili ovu nedjelju koja je posvećena isključivo djeci. Imali su priliku da saznaju koja su to prava svakog djeteta na svijetu, ali isto tako koje su to obaveze koje djeca trebaju ispoštovati kada je u pitanju njihov odnos prema radu, školi, ophođenju prema starijima i pravilima ponašanja na javnim mjestima.
U toku izrade panoa koji ukrašava njihovu učionicu svako od njih je učestvovao i na taj način učili o sreći, prijateljstvu, lijepom ponašanju, učenju, poštivanju pravila, izvršavanju obaveza...

"Sretan ćeš biti svijete, kad usrećiš dijete" .


Obilježena dječija nedjelja u našoj školi

Učenici III-3 odjeljenja sa učiteljicom Elmom Jamaković su bili kreativni i izradili pano koji krasi hodnik naše škole. Pano sadrži ilustracije u kojima su prikazana prava djece i služit će nam kao informativni pano u narednim aktivnostima koje se budu realizovale u našoj školi.

Hvala učiteljici i učenicima odjeljenja III-3.


UČENICI PRVOG RAZREDA OBILJEŽILI “DJEČIJU NEDJELJU”

Učenici  I1, I2 i I3 odjeljenja su zajedno sa svojim učiteljima, Alisom Zečić, Nerminom Kazazović i Fejzović Sabdudinom, obilježili “Dječiju nedjelju”. Učenici su svojim radovima ukazali na ciljeve obilježavanja “Dječije nedjelje”, a to su promocija prava djeteta, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata uključeni u brigu o djeci i njihovim pravima i potrebama. Bili su kreativni i zajedno sa svojim učiteljima crtežima, plakatima i cvjetićima ukrasili su svoje učionice i hodnik škole.


Priredba za najmlađe

U povodu obilježavanja Dječije nedjelje i Dana učitelja učenici trećih razreda su održali prigodan program za svoje drugare iz prvih razreda, pod sloganom "Sretan ćeš biti svijete, kad usrećiš dijete". Čestitali su svojim učiteljima praznik, poželjeli im puno zdravlja, sreće, ljubavi, razumijevanja i strpljenja u njihovom radu. Ponovili su dječija prava i obaveze kroz recitovanje, glumu, igru i pjesmu. Na kraju su svojim mlađim drugarima poklonili cvjetove s dječijim pravima.
Priredbu su pripremili učitelji Hakija Gegić, Jasminka Koro i Elma Jamaković.


Danas se obilježava Svjetski dan učitelja – 5. oktobar!

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra u više od sto zemalja svijeta, pa tako i u BiH. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. 
Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.
Učenici VIII-1 i IX-1 odjeljenja naše škole su obilježili ovaj značajan dan za sve njihove učitelje i nastavnike.
Osmislili su i izradili plakat koji krasi hol naše škole i na taj način svojim učiteljima još jednom pokazali da su im važni i da ih poštuju. U toku osmišljavanja i izrade plakata sa učenicima se razgovaralo o ulozi učitelja, odnosu učenika prema učitelju, kao i pravilima kojih se moraju pridržavati i poštovati unutar škole. Učenici su iznosili svoja mišljenja, diskutovali i davali konstruktivne prijedloge kada je u pitanju odnos učitelj-učenik.

Zadovoljstvo je bilo slušati ih u predlaganju mjera za poboljšanje ponašanja učenika u školi, van škole i ophođenju prema svojim drugarima i učiteljima. Aktivnosti realizirala pedagoginja Merima Turajlić.


Nasmiješite se: Danas je Svjetski dan osmijeha!

Svjetski dan osmijeha obilježava se svakog prvog petka u oktobru, a slavi se širom planete uz parolu: “Danas učini nešto lijepo. Izmami makar jednoj osobi osmijeh na lice!”.
Prvi put “Dan osmijeha” obilježen je 1999. godine, kada je kreator čuvenog žuto-crnog “smajlija” dizajner Harvey Ball došao na ideju da bi bilo lijepo da postoji dan kada ljudi jedni drugima čine dobra djela i uspijevaju da obraduju jedni druge. Naši učenici su se potrudili da izmame osmijeh svojim drugarima i nastavnicima naše škole.

Stoga, učinite i vi danas jedno plemenito djelo, makar to bila i najobičnija ljubaznost prema nekom strancu, jer dobro se dobrim vraća.


"Dječija nedjelja" pod sloganom "Sretan ćeš biti svijete, kad usrećiš dijete".

Već tradicionalno, prva sedmica mjeseca oktobra posvećena je obilježavanju „Dječije nedjelje“. Tim povodom u našoj školi, 04. 10. 2017. godine je organizovano besplatno gledanje predstave „Bajka o ribaru i ribici“ za učenike od I do IV razreda. Realizaciju ove predstave obezbjedilo je Gradsko vijeće Grada Sarajevo.
Učenici su prestavu s oduševljenjem pratili jer je obogaćena muzičkim numerama koje dopiru do ritma dječijih osjećaja, mašte i doživljaja svijeta. Izuzetna kreacija ribara uspostavila je direktnu komunikaciju sa učenicima koji su također postali učesnici u predstavi.
Djeca parkove sade,
Djeca mostove grade.


Javna tribina u povodu Dječije nedjelje

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje , u utorak, 3. 10. 2017. godine održana je Javna tribina na temu "Socijalizacija i integracija djece u društvenoj zajednici" koju je organizovao KJU "Odgojni centar KS" u saradnji sa Savjetom sigurnosti Općine Novi Grad i CPRC. Ispred Savjeta sigurnosti općine Hadžići Javnoj tribini su prisustvovale Lejla Fejzić i Alisa Šehić Fejzić. U diskusiji, gdje su aktivno učešće uzeli predstavnici različitih institucija, donesen je zaključak da je i dalje potrebno raditi na uvezanosti institucija kao i veći angažman porodice u saradnji sa istim.


Atletski kup za osnovne i srednje škole Kantona Sarajevo

Dana, 21. 09. 2017. godine održan je Atletski kup Kantona Sarajevo, općinsko finale. Takmičenje je održano na poligonu Atletskog kluba Sarajevo. Učenici su se takmičili u slijedećim disciplinama: 60m, 300m, 600m, 1000m, skok u dalj, bacanje kugle, 4x100 štafeta.

Ekipa naše škole osvojila je I (prvo) mjesto u ukupnom plasmanu.
Najbolje pojedinačne rezultate ostvarili su slijedeći učenici:

Merdanović Adi 300 m - I mjesto
Đelilović Eldin 100 m - III mjesto
Vladavić Aldin kugla - I mjesto
Đulić Elvir kugla - III mjesto
Ćemo Isabela 300 m - II mjesto
Kazić Lamija 60 m - III mjesto
Kahrica Samra skok u dalj - III mjesto
Čomor Adna skok u dalj - II mjesto

D. Tulić, A.Telarević, A. Smajić, A. Merdanović, - II mjesto 4x100m
L. Kazić, N. Homarac, A. Pandur, A. Čomor, - I mjesto  4x100m

Čestitke našim učenicima i nastavniku Vernesu Beganoviću  na izvanrednim rezultatima.

MEĐUNARODNI DAN MIRA

Širom svijeta se 21. septembar obilježava kao Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih nacija iz 2001. godine, taj datum je određen kao dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou. Univerzalna poruka ovog dana je "Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja", a sve zemlje i narodi su pozvani da slave mir i daju svoj doprinos kako bi isti zavladao među njima. Glavni cilj obilježavanja ovog dana jeste jačanje ideala mira među svim nacijama i ljudima ovog svijeta.
Tim povodom su učenici IV – 1 sa pedagogicom Merimom Turajlić razgovarali na temu mira i prijateljstva prilikom čega su iznosili svoja mišljenja i želje koje se vežu za ovu temu. 

"Neka se pomiri cijeli svijet i izraste prijateljstva cvijet!"


TRADICIONALNI BAZAR

U utorak, 05. 09. 2017. godine u 17:00 sati u dvorištu OŠ “6. mart“ Hadžići  održan je tradicionalni bazar razmjene udžbenika za učenike naše škole.
Cilj bazara je omogućiti učenicima nabavku udžbenika za  školsku 2017/2018. godinu na vrijeme i bez dodatnog finansijskog opterećenja njihovih roditelja.
Pored realizacije bazara i ove godine kao i predhodnih podijeljeni su besplatni udžbenici za učenike u stanju socijalne potrebe i učenike iz porodica sa troje i više djece.


Svečani prijem prvačića

U našoj školi đaci prvaci, njihovi roditelji i svi dragi gosti dočekani su uz prigodan program koji  su za njih pripremili učenici drugih razreda i njihove učiteljice.  Svečanost je počela intoniranjem himne, a zatim se našim dragim gostima obratio direktor škole riječima:

“Danas prisustvujemo svečanom činu kada će ova ustanova u svoje okrilje primiti naše đake prvake. U ovom veoma emotivnom trenutku započinje proces njihovog devetogodišnjeg osnovnoškolskog obrazovanja, tokom kojeg ćemo nastojati da ovu školu počnu osjećati kao svoj drugi dom. Od danas oni postaju Vaša i naša zajednička briga i od danas nas spaja isti cilj, a to je da ih izgradimo u dobre i poštene ljude, te ih kvalitetno sprovedemo kroz cjelokupan odgojno – obrazovni proces, kako bismo dobili korisne članove naše lokalne zajednice i društva. Naša škola otvorila je vrata za 72 prvačića i od danas će oni početi stjecati nova saznanja o svijetu koji ih okružuje. Danas će se početi graditi nova prijateljstva od kojih će neka ostati cjeloživotna i neraskidiva“.

Tradicionalno svake godine načelnik naše općine obraduje prvačiće ruksacima i priborom, a tako je bilo i ove godine. Uz prigodne poklone načelnik je najmlađim učenicima i njihovim roditeljima zaželio puno zdravlja i uspjeha.

SRETNO ĐACI PRVACI!

JEDNODNEVNI IZLET

U četvrtak, 29. 06. 2017. godine realiziran je kolektivni izlet uposlenika naše škole na relaciji HADŽIĆI - TRAVNIK - JAJCE.
Ovom prilikom obišli smo:

 • PLAVE VODE,
 • ELČI IBRAHIM PAŠINU MEDRESU - TRAVNIK,
 • TURBE TRAVNIČKOG MUFTIJE MUHAMEDA I NJEGOVE HANUME AIŠE,
 • TRAVNIČKU TVRĐAVU,
 • ŠARENU DŽAMIJU,
 • ALI - BEGOVU DŽAMIJU,
 • SAHAT KULU,
 • KUĆU IVE ANDRIĆA,
 • ZAVIČAJNI MUZEJ,
 • VODOPAD JAJCE,
 • TVRĐAVU,
 • GROBNICU KATAKOMBE,
 • MUZEJ II ZASJEDANJA AVNOJ-a,
 • STARI DIO GRADA,
 • PLIVSKA JEZERA.

Matursko veče

Dana, 23. 06. 2017. godine održana je svečana podjela svjedodžbi i prigodnih poklona našim učenicima IX razreda. Nakon obraćanja direktora škole Muhameda Čovića, uslijedio je prigodan program za sve prisutne koji su tom prilikom došli da uveličaju ovu svečanost, a nakon toga je slavlje nastavljeno u obližnjem restoranu.


Eksterna matura

19. 06. i 20. 06. tekuće godine na području Kantona Sarajevo, a prema utvrđenom školskom kalendaru, realizovano je polaganje eksterne mature za učenike devetih razreda. Naši učenici su uspješno položili eksternu maturu iz predmeta Bosanski/Hrvatski/Srpski jezik i književnost, Engleski jezik i Matematika.


Priredba za roditelje učenika IV razreda

U ponedjeljak, 12. 06. 2017. godine u atriju škole održana je svečana priredba za roditelje naših učenika. Učenici su sa radošću izvodili svaki nastup kako bi svoje roditelje učinili ponosnim. Velika zainteresovanost roditelja nam je dala zadatak da i u narednom periodu  budemo vrijedni,odgovorni i kreativni.


Priredba za roditelje II razreda

U petak, 09. 06. 2017. godine u atriju škole održana je svečana priredba za roditelje učenika II razreda.
Svi učenici  su učestvovali u programu koji je popraćen velikim aplauzom nakon svake izvedene tačke. Velika zainteresovanost roditelja daje nam zadatak da i u narednom periodu budemo uspješni zajedno sa svojim učenicima. Prisutni su mogli da uživaju u bogatom programu a mi ćemo izdvojiti samo neke od tačaka:   

 • Čemu služe roditelji,
 • Učiteljica,
 • Škola,
 • Kako djeca rastu,
 • Igra Planeta Zemlja...

REVIJALNA UTAKMICA

U četvrtak,08. 06. 2017. godine održana je revijalna fudbalska utakmica između nastavnika i maturanata naše škole. Utakmica je održana na školskom stadionu i za cilj je imala promociju sporta kroz igru i zabavu. Nakon neriješenog rezultata, učenici  su pobijedili kroz izvođenje penala-jedanaesteraca. Bravo za učenike, a nastavnicima želimo više uspjeha naredne školske godine!

  


Priredba za roditelje I razreda

U ponedjeljak, 05. 06. 2017. godine u atriju škole održana je priredba za roditelje učenika prvih razreda.
Uzbuđeni prvačići jedva su dočekali roditelje da im pokažu sve recitacije, igrokaze i pjesmice koje su vrijedno uvježbali sa svojim učiteljicama.
Roditelji su svaki njihov nastup  nagradili aplauzom.


Od oktobra muzička škola u Hadžićima

U oktobru ove godine oko pedesetak osnovaca će krenuti u prvi razred Osnovne muzičke škole Ilidža, područno odjeljenje – Hadžići. Učenici će nastavu pohađati u prostorijama OŠ "6.mart" u Hadžićima. Ovo je dogovoreno na održanom sastanku u zgradi Općine kome su prisustvovali načelnik Hamdo Ejubović, ministar za obrazovanje nauku i mlade Elvir Kazazović te direktori OŠ "6. mart" Hadžići i Osnovne muzičke škole Ilidža, Muhamed Čović i Dijana Preljević. Resorno ministarstvo će za ovaj projekat provesti neophodnu proceduru i obezbijediti nastavni kadar dok će Općina Hadžići izdvojiti oko 27.000 KM za kupovinu muzičkih instrumenata.Nastava bi se trebala održavati u terminu od 16:00 ili 17:00 sati što će biti naknadno utvrđeno. Za šestogodišnje muzičko obrazovanje je propisan uzrast - „upisuje se učenik mlađi od devet godina života“, za instrumente: klavir, violina, violončelo, gitara, harmonika, harfa i flauta.

    

Spisak učenika koji su položili prijemni ispit (majski prijemni rok), za upis u prvi razred Osnovne muzičke škole Ilidža, područno odjeljenje – Hadžići.

 

   1. Nadža Uzun
 2. Muhamed Rudan
 3. Ahmed Aljić
 4. Ajdin Vranj
 5. Arnesa Šehić
 6. Irmina Horman
 7. Faris Šarić
 8. Salem Struga
 9. Adin Turajlić
10. Alejna Lokvančić
11. Emir Čolo
12. Ena Osmanović
13. Mirsad Milišić
14. Bilal Zuko

15. Amina Ejubović
16. Hanna Dželilović
17. Nejra Čomor
18. Ismail Ljuma
19. Nermina Brdar
20. Amina Čengić
21. Ajdin Merdanović
22. Merjema Proha
23. Faris Đogić
24. Alem Masleša
25. Samra Selimović
26. Omar Kelić
27. Abdulkerim Čomor
28. Enida Buljugija

 

Obzirom na veliki broj zainteresiranih učenika koji su popunili listove ankete, obavještavamo Vas da je predviđeno da se održi još jedan prijemni ispit za upis učenika u prvi razred osnovne muzičke škole u mjesecu avgustu 2017. godine.

S poštovanjem,

Direktorica škole
Dijana Preljević, prof
.


Sigurnost na internetu

Pri korištenju interneta su, uz sve njegove dobre i korisne strane, prisutne i neke opasnosti. Najčešće teškoće i opasnosti s kojima se mladi susreću su preplavljenosti sadržajima koji nisu prilagođeni djeci, a među njima veliku opasnost mogu predstavljati i društvene mreže. Društvene mreže su virtuelne zajednice koje su na našim prostorima postale popularne u posljednoj deceniji. Njihova glavna karakteristika je uspostavljanje i održavanje odnosa sa drugim članovima mreže, kao i objavljivanje različitih multimedijalnih sadržaja. Međutim, veliku opasnost može predstavljati i igranje online igrica koje su sumnjivog porijekla i sa štetnim posljedicama, kao npr. igrica „Plavi kit“ koja je aktuelna u posljednje vrijeme i koja predstavlja opasnost za djecu, naročito uzrasta od 10 – 16 godina. Igrica traje u rasponu od 50 dana – svaki dan se dobije po jedan zadatak koji se mora ispuniti. Zadaci u igrici uključuju fizičko i psihičko samopovrjeđivanje, kao što su: crtanje oštrim predmetima po rukama, buđenje u rane jutarnje sate i gledanje horor snimaka, pravljenje ožiljaka ili npr. da ne razgovaraju ni sa kim cijeli dan. Također, jedan od zadataka jeste da se takmičari popnu na visoku zgradu i puste noge da slobodno vise s ruba. Kraj zadataka je sa smrtnim ishodom.
Zadaci se dijele putem lažnih profila a glavno je pravilo da se nikome ništa ne govori. Zadaci se moraju izvršiti – kakvi god oni bili. U grupama koje su na društvenim mrežama komentari su  povezani sa depresivnim citatima, slikama, dokazima o tome kako je život besmislen i protestima protiv  „ciničnog svijeta odraslih“. Bitno je djeci naglasiti da ne nasjedaju na zamke, ali isto tako da sami ne istražuju nešto što unaprijed znaju da je opasno.

Roditelji svojim savjesnim pristupom internetu djecu uvode u svijet znanja, uče ih kako biti dobro informisan, komunikativan, kako prepoznati ponuđeni sadržaj i njegove vrijednosti, kako primjereno reagirati na neprihvatljiv slikovni ili tekstualni sadržaj, kako izbjeći virtuelna poznanstva i „čudne“ poruke te na taj način stiču puno povjerenje djece koja će  uzvraćati otvorenošću, ne skrivajući od roditelja uspjeh, ali i neprilične ponude ili internetska poznanstva. Internet može pomoći vašoj djeci u obrazovanju te mu dati mogućnost pristupa informacijama o kakvima su ljudi prije dvadesetak godina mogli samo sanjati. Međutim, velika sloboda i mnoštvo informacija nose sa sobom i veliku odgovornost. Ta odgovornost je vaša! Vi morate naučiti djecu kako se koristiti internetom i objasniti im šta on zapravo predstavlja. Na vama leži i odgovornost zaštite djece od stvari koje im još uvijek nisu jasne.

Savjeti za roditelje:

- Skrenite djeci pažnju da na društvene mreže ne objavljuju svoje fotografije bez potrebe, odnosno da promisle kakve fotografije stavljaju. S obzirom da se sve fotografije mogu preuzeti i proslijediti, djecu treba upozoriti da će iste moći vidjeti ko god poželi, odnosno i osobe za koje djeca ne bi htjela da ih vide.
- Nemojte svom djetetu dopustiti da se susreće sa osobama koje je upoznalo preko interneta.
- Upozorite dijete na problem lažnog predstavljanja na društvenim mrežama.
- Uvjerite se da dijete ima dovoljno dobru šifru kako biste spriječili da se drugi koriste njegovim korisničkim profilom.

- Žrtve interneta postaju djeca koja su uplašena, nesigurna, neupućena i koja nemaju povjerenje i podršku svojih roditelja. Obrazovanje i povjerenje razvija kod djece osjećaj odgovornosti i spremnost za suočavanje sa opasnostima na koje može naići pri upotrebi interneta.
- Preporučljivo je dijete motivirati da crpi odgovarajuće znanje u školi na časovima informatike, gdje će se upoznati sa upotrebom računara i sigurnosti na internetu.
- Nemojte djetetu zabranjivati pristup internetu smatrajući da je to rješenje za vaše strahove, sa djetetom trebate dogovoriti način i uslove korištenja interneta.
- Zamolite dijete da vam pronađe neke informativne i poučne stranice, i pridružite mu se u tom istraživanju, a usput imate priliku da se upoznate i sa sklonostima i navikama svog djeteta na internetu.
- Po mogućnosti nemojte računar držati u dječijoj sobi, već na mjestu gdje bi ste mogli imati nadzor nad aktivnostima svoga djeteta na računaru.
- Povremeno i diskretno provjerite adrese koje posjećuje vaše dijete da bi ste se uvjerili da poštuje dogovor sa vama.
- Naučite dijete pravilima lijepog ponašanja na internetu, koja su ista ili slična onima u stvarnom životu.
- Ohrabrujte dijete da vas pita o onome što ne zna te podstičite razgovore o sadržajima na internetu.
- Povremeno upišite ime svoga djeteta u Google pretragu da vidite pojavljuje li se ime na nekim stranicama.
- Razgovarajte sa drugim roditeljima kako biste saznali koje stranice posjećuju njihova djeca.

Savjeti za djecu:

Draga djeco, kako biste bili sigurni, a istovremeno imali koristi od upotrebe interneta, pažljivo pročitajte i nastojte da se držite ovih pravila:

- Ne ostavljate svoje puno ime i prezime, adresu stanovanja ili škole, imena svojih roditelja, brojeve telefona ili mobitela nikome na internetu.
- Mnogi ljudi ne moraju u stvarnosti biti onakvi kakvi se predstavljaju na internetu. Odrasli se mogu predstavljati da su djeca, muškarci da su žene i obrnuto.
- Obavijestite roditelje o svim sumnjivim i prijetećim porukama, kao i o porukama koje dobijete od nepoznatih osoba.
- Ne popunjavajte online upitnike ili obrasce koji zahtijevaju ostavljanje ličnih podataka.

- Na društvenim mrežama ne prihvatajte u prijatelje osobe koje su vam nepoznate, i nemojte se sastajati sa osobama koje ste upoznali preko interneta bez nadzora roditelja.
- Ne upuštajte se u prepirke i svađe na forumima, chat sobama i e – mailovima.
 - Ne odgovarajte na neprimjerene poruke, a ako su učestale potražite savjet roditelja, starijeg brata, sestre ili neke odrasle osobe u porodici.
- Roditelji uvijek mogu saznati koje ste stranice posjetili i ne zaboravite – kao što vam pomažu u svemu ostalom, roditelji vam mogu pomoći i u služenju internetom.
- U korištenju internetom budite odgovorni i savjesni, i imajte povjerenja u roditelje i nastavnike.


Svjetski dan zaštite životne sredine

05. juna 1972. godine u Štokholmu je održana Konferencija Ujedinjenih nacija posvećena zaštiti životne sredine i već tada se shvatila ozbiljnost problema. Na Konferenciji je usvojen Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP), koji predstavlja osnovni dokument zaštite okoliša. Ovo je jedan od najvažnijih instrumenata kojima Ujedinjene nacije podstiču globalnu svijest o okolišu, te jačaju politiku zaštite okoliša u cijelom svijetu.

Svjetski dan zaštite životne sredine je dan koji se već 150 godina obilježava u cijelom svijetu, svakog 5. juna, kroz razne aktivnosti i kampanje, s ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Dan zaštite okoliša obilježili smo u našoj ekološkoj učionici, u  dvorištu škole.
Ovogodišnji slogan Svjetskog dana zaštite okoliša je:

„7 MILIJARDI SNOVA. 1 PLANETA. KONZUMIRAJTE SA PAŽNJOM.“


Mini liga šampiona

U subotu, 3. 6. 2017. godine u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu održana je velika sportska manifestacija za djecu "Mini liga šampiona” u iščekivanju finalne utakmice Lige šampiona. Učenici naše škole su sa još 400 dječaka i djevojčica uživali  taj dan u sportskim, likovnim, edukativnim i drugim radionicama. U pratnji djece bili su treneri OFFS sa područja Općine Hadžići koji su taj dan dali svoj doprinos radeći na stanicama sa učenicima ove manifestacije, a to su Vernes Beganović, Lejla Fejzić, Senad Jahić, Muhamed Fisović, Lejla Telarević i Ferid Ramić. Podršku trenerima u radu na stanicama su pružile Alisa Šehić Fejzić i Jasna Halvadžija.


Sportski dan

U petak, 02. 06. 2017. godine realizovali smo „Sportski dan“ u kojem su učestvovali svi učenici, njihovi učitelji i nastavnici. Učenici od I – V razreda su boravili na školskom igralištu i takmičili se u „Igrama bez granica“, a na kraju su proglašeni pobjednici nagrađeni aplauzom. Učenici od VI – IX razreda su na Gradskom stadionu Hadžići odmjerili snage u nogometu i odbojci. Učitelji  i nastavnici su osmislili i realizovali  takmičenja u različitim sportskim aktivnostima i to kroz program u kojem su učenici pokazali spretnost, brzinu i takmičarski duh, a s ciljem promovisanja pravilnog i zdravog načina života. Učenici su kvalitetno proveli vrijeme uživajući i družeći se sa svojim vršnjacima.


Proljetni kros KS 2017. godine

Dana 25.05.2017.godine održan je Proljetni kros za osnovne i srednje škole Kantona Sarajevo.
Ekipa naše škole takmičila se u četiri kategorije:
 1. dječaci VI i VII razred – 800 m
 2. djevojčice VI i VII razred – 600 m
 3. dječaci VIII i IX razred – 1000 m
 4. djevojčice VIII i IX razred – 800 m

Najbolji uspijeh ostvario je učenik Milišić Mehmed koji je u kategoriji VI i VII razreda osvojio III mjesto. I ostali učenici su svojim plasmanom osvojili veliki broj bodova što je rezultiralo dobrim ekipnim plasmanom.
Ekipa naše škole osvojila je III mjesto u ukupnom plasmanu.

Učenici koji su predstavljali našu školu:

Dječaci VI i VII razreda:

 1. Pepić Rejhan
 2. Milišić Mehmed 
 3. Tulić Daris
 4. Drina Ajdin
 5. Bosnić Zeid

Dječaci VIII i IX razreda:

 1. Rizvo Eldar
 2. Struga Kerim
 3. Beća Omar
 4. Merdanović Adi

Djevojčice VI i VII razreda:

 1. Đelilović Farah
 2. Šljivo Ajla
 3. Homara Nejla
 4. Ejubović Emina
 5. Čomor Adna

Djevojčice VIII i  IX razreda:

 1. Đelilović Mervana
 2. Šehić Hana
 3. Velagić Amra
 4. Kahrica Samra
 5. Kazić Lamija

Priredba za roditelje

Vrijedne učiteljice trećih razreda  su zajedno sa svojim učenicima pripremile kvalitetan program za roditelje, kojeg su prezentirale u srijedu, 23. 05. 2017. godine u atriju škole. Učenici su pozdravili prisutne roditelje i najavili program koji slijedi riječima:“Danas ste naši gosti, a mi vaša djeca, želimo da se veselimo, recitujemo, glumimo, pjevamo o školskim zgodama, ljubavi prema Vama, domovini i drugarstvu“.

Izdvojit ćemo par stihova koje su naši učenici poklonili svojim roditeljima.


           „Škola je radost, škola je briga, škola je obaveza, škola je otvorena knjiga“.
           „U školi saznamo koliko je  velika ljubav mamina, zašto je brižna i strpljiva danima“.

Prisutni roditelji su sa zadovoljstvom pratili sve ono što su njihova djeca sa svojim učiteljicama pripremili za njih.


PROFESIONALNA ORIJENTACIJA; POSJETA JU SREDNJOŠKOLSKOG CENTRA HADŽIĆI   

U srijedu, 17.05.2017.godine u okviru programa Profesionalne orijentacije našu školu su posjetile profesorice JU Srednjoškolskog centra Hadžići Amila Bašić, profesor psihologije,Senada Teskeredžić profesor građevinske grupe predmeta i Jasna Šehić, profesor mašinske grupe predmeta.Tom prilikom u posjeti pored profesora bili su i njihovi učenici:Elvedin Karišik učenik III razreda Gimnazije,Armin Čomor učenik IV razreda Mašinske-tehničke  škole i Hamza Šehić učenik  III razreda Građevinsko-tehničke škole.
Posjeta je bila veoma uspješna jer su naši učenici tom prilikom saznali sve važne informacije kada je u pitanju izbor zanimanja ukoliko se odluče da svoje školovanje nastave u JU Srednjoškolski centar Hadžići.
U JU Srednjoškolski centar Hadžići učenici se mogu opredijeliti za slijedeća zanimanja:

NAZIV ŠKOLE

IV STEPEN

NAZIV ŠKOLE

III STEPEN

-Gimnazija

jezički, drištveni, prirodni i matematičko-informatički smjer

Mašinska stručna škola

Automahaničar, Bravar, Plinski i vodoinstalater, Limar

Mašinska tehnička škola

/Mašinski tehničar-konstruktor na računaru, Mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje mašinama

Građevinska stručna škola

Moler, Keramičar-podopolagač-teracer, Zidar-fasader

Građevinska tehnička

Građevinski tehničar, Arhitektonski tehničar

Drvoprerađivačka škola

Stolar, Tapetar

Prehrambeni tehničar

 

Tekstilna stručna škola

Krojač

Ugostiteljski tehničar

 

Stručna škola uslužnih djelatnosti

Frizer-vlasuljar

Turistički tehničar

 

Tekstilna stručna škola

Krojač

 

 

Trgovačka škola

Prodavač


Posjeta Osnovne muzičke škole

U srijedu, 17. 05.2017. godine, posjetili su nas predstavnici JU Osnovne muzičke škole Ilidža. Učenici ove škole su uz prigodan program prezentirali svoj rad, a prisutni su se mogli upoznati sa različitim vrstama instrumenata kao što su: gitara, violončelo, violina, klavir i klarinet. Podršku su pružili i nastavnici Osnovne muzičke škole, a mogli smo poslušati i izvedbu naše učenice Rijade Đogić koja je svirala violinu. Prisutni su upoznati sa informacijom da će od naredne školske 2017/2018. godine početi sa radom odjeljenje JU Osnovne muzičke škole Ilidža za učenike sa područja Općine Hadžići, a nastava će se održavati u prostorijama naše škole.

   


ALAN KEČEVIĆ

Alan Kečević je učenik VIII razreda OŠ. „6. mart“ Hadžići. U isto vrijeme pohađa i V razred klavira u klasi profesorice Zlate Prcić u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi „Novo Sarajevo“, u Sarajevu. Klavir svira od svoje osme godine. Do sada je osvojio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima:

2013./ I nagrada III Slobomir International Music Competition, Bijeljina, BiH, I nagrada Mladi virtuoz, Beograd, Republika Srbija
2014./ III nagrada International Competition Davorin Jenko, Beograd, Republika Srbija
2015./ Specijalna nagrada XVII Otvoreno federalno takmičenje/natjecanje učenika i studenata muzike/glazbe – kamerna muzika, Sarajevo, BiH
I nagrada XVII Otvoreno federalno takmičenje/natjecanje učenika i studenata muzike/glazbe – kamerna muzika, Sarajevo, BiH
I nagrada IV Slobomir International Music Competition, Bijeljina, BiH
I nagrada Mladi virtuoz, Beograd, Republika Srbija
Priznanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za ostvarene rezultate na međunarodnim takmičenjima iz muzike
2016./ I nagrada - Laureat Treće međunarodno pijanističko takmičenje Smederevo, R. Srbija
Nagrada publike Prvi BH piano fest „Tattile“, Tuzla, BiH
I nagrada Internacionalni festival muzike „Primavera“, Bijeljina, BiH
II nagrada 5. Međunarodno muzičko takmičenje „Fantast 2016“, Bečej, R. Srbija
II nagrada Međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale 2016“, Banja Luka, BiH
2017./ III nagrada II Internacionalni festival muzike „Primavera“, Bijeljina, BiH
I nagrada V Slobomir International Music Competition, Bijeljina, BiH
Aktivno učestvuje na klavirskim masterclass-ovima eminentnih pijanista u zemlji i inostranstvu:
2013./ Masterclass iz klavira prof. Planinka Jurišić-Atić, JU OMBŠ „Novo Sarajevo“, Sarajevo, BiH
2015./ Klavirska radionica prof. Đuro Tikvica, Muzička Akademija u Sarajevu, BiH.


56. Smotra naučno- tehničkog stvaralaštva mladih u BiH

U subotu 20. maja 2017. godine održana je 56. Smotra naučno- tehničkog stvaralaštva mladih u BiH, poznatija kao najposjećenija smotra mladih u našoj zemlji. Organizator smotre je Udruženje za naučno- tehnički odgoj mladih BiH, glavni pokrovitelj ove manifestacije je bila Općina Hadžići, a domaćini smotre su bile škole: Srednjoškolski centar Hadžići, J.U. OŠ „6.mart“ i J.U. OŠ „Hadžići u Hadžićima. Oficijelni, svečani dio manifestacije je otvoren u 11:00 sati, u dvorani KSIRC. Na smotri je učestvovalo preko 400 učenika dokazujući se u preko 40 oblasti, kao što su: mašinstvo, građevinarstvo, elektrotehnika, elektronika, maketarstvo, robotika, mehatronika, aviomodelarstvo, brodomodelarstvo, film, inovatorstvo, primjena računara u tehnici, itd.


PLANINARSKA AVANTURA

Planinarske avanture  ,,Champs'' team-a, zajedno sa planinarskom sekcijom naše škole, počele su u petak 12. maja u 15 h. Nanića putem, uz kraće pauze, 34 učenika su se kretala prema planinarskom domu PD,,Brezovača''.  Oko 17 i 30 h učenici su stigli i smjestili u sobe. Poslije kratkog odmora, slijedila je pripema logorske vatre i roštilja. Večera je bila u dvorištu Doma uz logorsku vatru.. Nakon večere, slijedio je kratki čas o ponašanju i običajima u planinarskim domovima. Ostatak večeri su proveli uz pjesmu i igru. Subotu, 13. 05., smo počeli doručkom. Poslije doručka, učenici su imali čas čvorologije i upoznavanje sa specijalnom planinarskom opremom. Polije aktivne radionice, slijedio je takmičarski dio timova u sklapanju 3D slagalica. Postupajući po pravilima planinarskog doma, učenici su napustili svoje sobe u 15 h sati, kada je i planiran povratak kući. Ovu avanturu su osmislili i vodili nastavnica Lejla Ljubović i planinarski instruktor Armin Nizić.


,,PROUD TO BE CHAMPS''

,,CHAMPS'' tim naše škole, zajedno sa direktorom gdin Muhamedom Čovićem i voditeljicom ovog projekta nastavnicom Lejlom Ljubović, je  imao tu  čast da ugosti delegaciju iz SAD-a i iz ambasade SAD-a, Sarajevo i MDDC-a. Delegaciju su sačinjavali:  Ethan Rinks i   John Stevens iz State Department-a,  te  Amel Fako iz Ambasade SAD-a Sarajevo, Nermin Hadžimujagić,  Marija Trin i  Leila Memidžan Alajbegović iz MDDC-a , Sarajevo. ,,Champs'' tim naše škole je, kroz prezentaciju i razgovor, naše goste proveo kroz sve aktivnosti koje je ovaj tim uradio od mjeseca septembra pa do danas u sklopu projekta  ,,Champs'', kojeg podržava Marshall Legacy Institute iz Washington-a.


Projekcija filma „U službi Bosne“

U ponedjeljak, 08. 05. 2017. godine, u Multimedijalnoj sali Općine Hadžići održana je projekcija dokumentarnog filma „U službi Bosne“ za učenike VII razreda. Organizator projekcije je JU Muzej „Alija Izetbegović“ u saradnji sa Općinom Hadžići, a ovaj film, koji je velike historijske vrijednosti, je prikazan u sklopu manifestacije Dani Kantona Sarajevo.


Let's do it!

U petak, 05. 05. 2017., učenici naše škole su u pratnji nastavnice Senade Rešidović učestvovali u akciji „Let's do it! – očistimo Zemlju za jedan dan“. Ovom akcijom su volonteri simbolično obilježili Dan planete Zemlje i na taj način dali svoj doprinos za prirodu i okolinu. Učesnici u ovoj akciji su ujedinjeno čistili ulice, parkove i obale rijeka kako na području općine Hadžići, tako i širom Bosne i Hercegovine.


Svjetski dan Sunca

Sunce je izvor života i obnovljiv izvor energije. Upravo zbog toga često zaboravljamo njegovu važnost i ulogu. Svojom pojavom uvijek nagovještava novi početak, neko novo svjetlo, novu nadu. Sunce potiče na život, na volju, na raspoloženje, na istraživanja sebe i okoline. Stoga Svjetski dan Sunca se širom svijeta obilježava 3. maja.


"BICIKL U MOM GRADU"

U nedjelju, 30. 04. 2017. godine, održana je četvrta po redu tradicionalna manifestacija "Bicikl u mom gradu". Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje su škole provodile povodom Dana planete Zemlje, a koje su podržale likovna, ekološka i saobraćajna sekcija. Manifestacija je održana u organizaciji osnovnih škola naše općine u saradnji sa PS Hadžići, a pod generalnim pokroviteljstvom Općine Hadžići. Današnja biciklijada i pored problema uzrokovanih vremenskim prilikama protekla je u najboljem redu na zadovoljstvo svih učesnika i Organizacionog odbora. Oko 200 učesnika različite životne dobi vozilo je bicikl ulicama svoga grada, trasu dugu oko 4 kilometra, koja je trajala 35 minuta. Organizacioni odbor zahvaljuje se svim subjektima koji su pružili podršku u realizaciji ovog lijepog sportskog događaja.


BITI “ KULTURAN”  U  SAOBRAĆAJU

Vožnja  bicklom korisna je za  rekreaciju i zdravlje ljudi, a nekim služi za bavljenjem sportom (biciklijada). Djeci  predstavlja veliko zadovoljstvo i uživanje.Ne zagađuje vazduh, ne troši gorivo i pomaže jačanju tijela. Upućivanje u pravilno ponašanje djece na saobraćajnicama obaveza je svih - pedagoških ustanova, škola, organa za bezbjednost saobraćaja, auto - moto društva i dr. Posebno mjesto  u tome imaju roditelji, kao prvi i najodgovorniji  odgajatelji svoje djece, jer dijete u porodici  stiče prva iskustva, koja su obično i najvažnija. Ta prva iskustva ostavljaju  i najdublji  trag i „ polaznu tčku  u cjelokupnom psihičkom razvoju čovjeka“. Posebnu pažnju sticanja kulturnih navika u saobraćaju treba posvetiti kod pješaka i biciklista, jer pješak i biciklista predstavljaju  učesnika u saobraćaju  koji ne mora proći nikakvu obuku, a po zkonu i pravilima predstavljaju  ravnopravnog učasnika u saobraćaju. Kod svih učesnika u saobraćaju izražen je visok stepen saobraćajne nekulture, što mi je dalo za potrebu (iniciralo) za izradom  saobraćajnog poligona i rada na  temu saobraćajna kultura.

AKO SPASIŠ JEDAN LJUDSKI ŽIVOT, KAO DA SI SPASIO CIJELO ČOVJEČANSTVO“

Prvi i osnovni cilj  mog angažovanja i rada na razvoj saobraćajne kulture je da se sagleda stanje saobraćajne kulture kod nas i da pomognem svim učesnicima u saobraćaju na razvijanju (podizanju) svijesti , pogotovu kod djece( pješak – biciklista), kao“ krizne grupe“ i da stečena znanju, umijenja i navike postanu način njihovog ponašanja, da kod mladih izgradim  red, rad i disciplinu.      Preporučujem da se radi na pararelnoj edukaciji omladine i roditelja.  Dosadašnjim proučavanjem psihologije vozača i vožnje utvrđeno je da „čovjek  vozi onako kako živi“ , a dijete se snalazi u saobraćaju onako kako se  umno  razvija, raste, uči i emocionalno sazrijeva .

Ovo stanje se neće izmijeniti dok mi ne izmijenimo odnos prema saobraćajnoj kulturi. Danas je opšte priznata i prihvaćena istina da je najbrži i najsigurniji put za poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju sistematsko - saobaćajni  odgoj i obrazovanje  građana, sa kojima treba početi „ od malih nogu“. Potrebno je koristiti svaku priliku za navikavanje djece na opreznost prilikom prelaženja ulice ili kolovoza. Značajnu ulogu u saobraćajnom odgoju imaju  saobraćajne sekcije i takmičenja koja provode, radio-emisije i TV programi. Nužno je samo ove emisije i programe usaglasiti sa zadacima saobraćajnog odgoja i mogućnostima njihovog korištenja od strane učenika kako u nastavi tako i u vannastavnim  aktivnostima.

POZIVAM SVE GRAĐANE, DA SE SLOŽNO ODUPRU NEPRIJATELJU, ZVANOM SAOBRAĆAJNA NEKULTURA!

21. saobraćajno-obrazovno takmičenje učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo održano je u subotu 29. aprila 2017. godine u Semizovcu.

Ekipu naše škole predstavljali su sljedeći učenici:

Djevojčice:

1. Prguda Emina

2. Čaušević Ajdina

Dječaci:

1. Sidran Anes

2. Dupovac Emin

U ukupnom plasmanu Općine Hadžići ekipa naše škole je zauzela 2. mjesto.

Učenike je pripremao nastavnik Elmaz Selmanović.


Godišnjica Bitke za Košćan

U petak, 28. 04. 2017. godine su, na spomen – obilježju pored OŠ „6. mart“, predstavnici Udruženja „9. bbr.“ Hadžići, Općine Hadžići, boračkih organizacija, predstavnici i učenici naše škole obilježili godišnjicu Bitke za Košćan. Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe su odali počast šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote za odbranu domovine. Centralni dio programa obilježavanja manifestacije „Odbrana Košćana“ održat će se u subotu, 29.04.2017. godine u 12:00h.


OBILJEŽAVANJE DANA PLANETE ZEMLJE

I ove godine je u našoj školi Dan planete Zemlje obilježen nizom aktivnosti koje su pripremili učenici i  nastavnici. Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Obilježavanjem ovog dana širom svijeta nastoji se ukazati na probleme sa kojima se suočavaju priroda i čovjek, a naročito da se ukaže na ugoženost okoline koja nas okružuje. Povodom toga naši učenici su, u saradnji sa svojim učiteljima i razrednicima, pripremili i realizirali radionice i aktivnosti gdje su istakli važnost očuvanja naše planete Zemlje. Realizatori pomenutih aktivnosti su: učiteljica Elma Jamaković, te nastavnice Elma Kulović i Senada Rešidović.
Poruka naših učenika je:Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer je nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo je posudili od svojih potomaka“.


 

,,SUSRET PLANINARA OSNOVACA SARAJEVO 2017''

Planinarska sekcija zajedno sa ,,Champs'' timom naše škole je učestovala na ,,Susretu planinara osnovaca Sarajevo 2017'' u organizaciji PSD PTT ,,Prijatelji prirode''. 
Naši učenici su ponosno nosili zastavu naše škole dok su koračali kroz snježni prekrivač visok preko 60 cm. Zimske radosti u aprilu su bile neobično iskustvo za sve učesnike ovog pohoda. Veliki Snješko Bijelić je čuvao  zastavu naše škole dok su svi planinari posmatrali nevjerovatnu demonstraciju GSS-a i Armije BiH. Zvuci helikoptera, vjetar kojeg su ogromni propereli pravili i vježba spašavanja je bila šlag na sve aktivnosti ovog divnog dana. Kroz ovaj planinarski pohod, naše učenike je vodila  naša nastavnica Lejla Ljubović zajedno sa  Arminom Nizićem, instruktorom planinarstva PD ,,Brezovača''. 


CHAMPS TEAM IN ACTION AGAIN

Jedna od akcija ,,Champs team-a'' naše škole ,,Skype conversation''. Svakog mjeseca putem Skype-a razgovaramo sa djecom iz SAD-a. Ovog puta razgovarali smo o slobodnom vremenu i uslovima koje pruža naše okruženje.


„Rastimo zdravo“

U petak, 07. 04. 2017. godine u povodu obilježavanja  Svjetskog  dana  zdravlja u našoj školi su realizovane radionice sa učenicima VIII2, VIII3 i IX3 odjeljenja. Radionice su imale za cilj promociju zdravlja naših učenika. Učenicima je prezentiran sadržaj koji detaljno opisuje stilove zdravog načina života  i provođenje pravilne odnosno zdrave ishrane. Hrana je naša svakodnevna potreba i vrlo je važno kakvu hranu, koliko i kada je unosimo u organizam. Većina ljudi ima ishranu koja daje više energije nego što je potrebno. Način ishrane predstavlja sve prednosti i nedostatke namirnica koje unosimo u svoj organizam. Naučili smo koje su to namirnice koje pomažu našem zdravlju ali isto tako i kako da se zaštitimo od konzumacije namirnica koje štete našem zdravlju. Učenici su kroz grupni oblik rada i  na kreativan način obilježili Svjetski dan zdravlja u našoj školi i poslali jasnu poruku svojim vršnjacima.
"Sve što putem hrane unosimo u organizam gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život." Radionicu je realizovala pedagogica Merima Turajlić.


Radionica: “Poštujmo druge i drugačije“

U ponedjeljak, 03. 04. 2017. godine sa učenicima VI2 i VII3 realizovana je radionica pod nazivom: "Poštujmo druge i drugačije“, a povodom  2. aprila, Svjetskog dana svijesti  o autizmu. Radionica je imala za cilj da učenike na kreativan način uključi  u rad u kojem će oni biti aktivni učesnici radionice na zadanu  temu i saznati više o osobama koje se svakodnevno nose sa izazovima autizma. Radionicu je realizovala Merima Turajlić, profesor pedagogije.

                     


DIP - projekat

Naša škola u saradnji sa Goethe Institutom učestvuje u projektu DIP (Digitalno-interkulturalno-projektno orijentisano u jugoistočnoj Evropi). Dana, 30. 03. 2017. godine na času njemačkog jezika  su učenici odjeljenja VI-3 pripremali prezentacije i u konačnici prezentirali sportske klubove, spomenike i vjerske objekte, ugostiteljske objekte te igrališta i parkove u Hadžićima. 


Posjeta  Međunarodne srednje škole Sarajevo         

Dana, 27. 03. 2017.godine  našu školu su posjetili predstavnici Međunarodne srednje škole.U okviru programa Profesionalne orijentacije učenicima IX razreda  prezentovan je  program rada kao i prednosti pohađanja ove privatne ustanove ukoliko njihov izbor bude Međunarodna srednja škola.Učenici su upoznati sa terminima prijemnog ispita  ukoliko žele da ostvare pravo na stipendiju koju najboljim učenicima obezbjeđuje ova ustanova.


U susret proljeću

Članovi Planinarske sekcije i članovi „Chemps“ tima na putu prema Brezovaći dočekali su proljeće.  Njih trideset sa instruktorom planinarenja Nizić Arminom i voditeljicom projekta „Champs“ Ljubović Lejlom planinarili su do planinarskog doma na Brezovači. Uz pjesmu, osmijeh i razgovor, učenici su koračali stazom dugom 5 kilometara.  „Champs“ tim je zaustavljao kolonu kod svakog mjesta gdje je bio znak „ Pazi mine“ kako bi skrenuli pažnju na značaj oznaka u prirodi i opreza od mina. Nakon uspona Nanićevom stazom, popijenog planinarskog čaja i odmora, slijedile su pripreme Planinarske sekcije za planinarski pohod „Susret planinara osnovaca Sarajevo“ koji je planiran 22. aprila 2017. godine.


Posjeta Srednjoškolskom centru Hadžići

U petak, 24. 03. 2017. godine učenici devetih razreda su u pratnji pedagogice Jasne Rešidović posjetili Srednjoškolski centar Hadžići. Povodom obilježavanja Dana Srednjoškolskog centra upriličena je svečana manifestacija za učenike, roditelje, profesore, direktore osnovnih škola sa područja Općine Hadžići, predstavnike Općine, Doma zdravlja i drugih ustanova. Tim povodom je organizovan i Dan otvorenih vrata gdje su učenici devetih razreda imali priliku obići školske kabinete, učionice i biblioteku, kako bi se upoznali sa izuzetno kvalitetnim uslovima koji se nude učenicima, kao i veliki izbor zanimanja za one koji odluče svoje školovanje nastaviti u ovom Srednjoškolskom centru.


Budi podrška, poštuj različitosti !!!

Dana, 21. 3. 2017. godine učenici naše škole nosili su različite šarene čarape te na taj način pružili  podršku osobama sa Down sindromom. Sa učenicima petog razreda, nastavnica biologije Elma Žužić i stručne saradnice Jasna Rešidović i Lejla Fejzić  realizovale su radionice na temu „Poštujemo razlike“.


Školska turneja Latifa  Moćevića  pod nazivom „Hvala mama“        

U periodu od 15. 03. - 17. 03. 2017. godine u sklopu svoje školske turneje pod nazivom „Hvala mama“, i našu školu je posjetio Latif Moćević, BH kantautor i operski pjevač . Sa učenicima od I do IV razreda održao je dvije muzičke radionice.
Učenici su imali priliku da kroz ples, igru i pjevanje nauče pjesme „Vjeverica“ i „Mravko Travko“.
Pjesmu „Vjeverica“ su naučili na znakovnom jeziku, jeziku osoba oštećenog sluha. Naš gost, Latif Moćević je zajedno sa učenicima koji su pohađali radionice priredio koncert u atriju škole 17. 03. 2017. godine.

Koncertu su prisustvovali učenici od I do IV razreda.


Članice plesne sekcije kao podrška štićenicima zavoda Pazarić

Članice plesne sekcije u pratnji učiteljice Aide Kulenović svojim nastupom podržale su štičenike zavoda Pazarić, Drin i Bakovići na manifestaciji „Pokaži svoj talenat“  koja se održala 14. 3. 2017. godine u Domu mladih na Skenderiji.


Rad policije u zajednici

U srijedu, 15. 03. 2017. godine, u prostorijama škole je održana edukativna i interaktivna radionica za učenike VIII i IX razreda. Predavanja je održao RPZ policajac PS Hadžići, gospodin Azem Falan, na temu „Međuvršnjačko nasilje“. U svom izlaganju je istakao učenicima koji su to pokazatelji rizičnog ponašanja među vršnjacima i načinima kako da djeluju kada se nađu u situacijama nasilnog ponašanja. Također je skrenuo pažnju na opasnosti od zloupotrebe interneta, te kako mogu preventivno djelovati na pojavu maloljetničke delinkvencije. Učenici su imali priliku postavljati pitanja na koja su dobili adekvatne odgovore.


„Put u Čaroliju“

U četvrtak, 9. 3. 2017. godine učenici prvog i drugog razreda su u pratnji svojih učitelja u Multimedijalnoj sali Hadžići imali priliku pogledati predstavu „Put u Čaroliju“ u izvedbi Narodnog pozorišta iz Zenice.
„Put u Čaroliju“  je interaktivna predstava u kojoj su glumci animirali sve učenike da prate sadržaj i tok događaja svojim neposrednim učešćem u predstavi. Poruke koje su učenici razumjeli i usvojili su: „Dobro pobjeđuje zlo“ i „Drugarima trebamo dati i drugu priliku ukoliko nekad i pogriješe“.

Predstava je popraćena burom smjeha i oduševljenja svih učenika koji su nagradili glumce aplauzom uz želju da se druže ponovo.

Dan škole

U petak, 03. 03. 2017. godine  održana je priredba povodom Dana škole. Uz Dan škole obilježeni su i drugi praznici koje imamo u mjesecu martu: Dan nezavisnosti BiH i Dan žena. Priredbi su prisustvovale brojne zvanice među kojima su bili predstavnici Općine Hadžići, direktori osnovnih i srednjih škola te  drugih ustanova, roditelji, učenici i uposlenici škole.
Na samom početku priredbe prisutnim se obratio direktor škole mr. Muhamed Čović. U sklopu priredbe upriličen je ispračaj u zasluženu penziju dugogodišnjoj uposlenici, učiteljici Ljubović Fatimi. Uručeni su joj pokloni od strane škole i sindikata.

Priredba je nastavljena bogatim kulturno – zabavnim programom kojeg su priredili učenici sa svojim učiteljima i nastavnicima. Nakon priredbe u prostorijama škole upriličeno je druženje. 


Posjeta učenika OŠ „6.mart“ Srednjoškolskom centru Hadžići

Dana, 15. 02. 2017. godine potpisan je Memorandum o saradnji OŠ „ 6. mart” i Srednjoškolskog centra Hadžići.
Memorandum su potpisali direktor OŠ „ 6. mart” Muhamed Čović i direktor Srednjoškolskog centra Hadžići Selver Ejubović.
Jedna od tačaka Memoranduma je i saradnja škola u oblasti  proširenja i modernizacije nastave i nastavnog procesa, kako bi se učenici praktično i teorijski, a u okviru Nastavnog plana i programa, upoznali sa najnovijim dostignućima iz oblasti:  
1. Obrade drveta – mašine za obradu drveta, mjerama zaštite na radu (HTZ) i zanimanjima iz ove oblasti (za učenike VI razreda);                                                                                                                                                                                          
2. Obrada metala – mašine za obradu metala, HTZ i zanimanjima iz ove oblast (za učenike VII razreda);                                                                                     
3. Telekomunikacije –TV, snimanje emisija, snimanje filmova – u okviru aktivnosti kroz realizaciju sekcija(za učenike VIII razreda);                                                                                                                                                                                           
4. Automatika i sistem upravljanja CNC mašina, profesionalna orijentacija i programiranje (za učenike IX razreda).                                                                                                                                                                
Realizacija aktivnosti je planirana u vremenskom periodu od 15. 02. 2017. do 31. 03. 2017. godine.
Početak realizacije aktivnosti:                                                                          
Srijeda, 15. 02. 2017. godine sa početkom u 13:25 – 14:55 sati (učenici IX-3 odjeljenja, grupa  A), predavač - Slipac Halil,prof.
Pored profesora Slipac Halila učenicima se obratila pomoćnica direktora Senaida Merdžanović koja je  učenike informisala o postojećim zanimanjima u njihovoj školi.
Učenici su imali priliku da iz prve ruke dobiju odgovore na sva pitanja iz oblasti Profesionalne orijentacije.
Srijeda, 15. 02. 2017. godine sa početkom  od  15:05 – 16:40 sati  (učenici IX – 2 odjeljenja grupa A). Realizator programa je Slipac Halil,  prof.
Na  temu  profesionalne orijentacije obratila se pedagog škole Paškovan Mirela, i naše učenike informisala o postojećim zanimanjima u njihovoj školi.
Učenici su imali priliku da iz prve ruke dobiju odgovore na sva pitanja iz oblasti profesionalne orijentacije.
Petak, 17. 02. 2017. godine  od 08:00 - 9:35 sati (učenici VI-3 odjeljenja, grupa A).
Realizator projekta Fikret Čović, nastavnik praktične nastave.                                                                                                                                                                                   
Utorak, 21. 02. 2017. godine  od 13:25 – 14:55 (učenici  VII-3 odjeljenja, grupa A).
Realizator projekta  Zahid Lihovac – nastavnik praktične nastave.                  
Utorak, 21. 02. 2017.godine  od 15:05 – 16:40 (učenici  IX – 1 odjeljenja,grupa A).
Realizator projekta Fejzić Elvedin prof.
Školski pedagog se i ovom prilikom obratila učenicima i upoznala ih sa programom profesionalne orijentacije                                                               
Petak, 24. 02. 2017.godine od  08:00 – 09:35 sati (učenici  VI- 3 odjeljenja,grupa B).
Realizator projekta Fikret Čović, nastavnik praktične nastave.                                                           
Utorak, 28. 02. 2017. godine od 08:00 – 09:35 sati (učenici IX ) – predavač Fejzić Elvedin,  
(učenici VII- 3 odjeljenja,grupaB) - predavač Zaim Isić nastavnik praktične nastave.
Posjetu učenika Srednjoškolskom centru je organizovao nastavnik tehničkog odgoja Elmaz Selmanović.


Druženje sa šampionima

Heroji nepobjediva duha, ljudske gromade –  to su „Fantomi“. Odbojkaški klub invalida iz Sarajeva djeluje već 21 godinu. Iza sebe imaju  mnogo uspjeha, kako sportskih tako i drugih. To su veliki, ali skromni ljudi. Željni su da pruže pozitivan primjer drugim osobama s invaliditetom, kao i djeci kojoj je davanje dobrog primjera jedan od najboljih načina učenja. Naši učenici imali su čast i jedinstvenu priliku ugostiti Odbojkaški klub invalida „Fantomi“ i odigrati s njima utakmicu sjedeće odbojke.
Fantomi su školi poklonili nekoliko edukativnih monografija o klubu i sjedećoj odbojci u Bosni i Hercegovini. Kapiten kluba Mirzet Duran ponio je sa sobom i dvije olimpijske medalje.  Ova posjeta organizovana je u sklopu projekta CHAMPS- djeca protiv mina.

U nastavku projekta učenici će nastaviti druženje sa šampionima, zajedno sa svojim prijateljima iz CHAMPS BiH.


"CHAMPS"

Članovi ,,Champs team-a'' naše škole su uručili ortopedsko pomagalo našem sugrađaninu gospodinu Fahri Bećireviću.


Decembar u našoj školi

U  mjesecu decembru realizovane su edukativne i kreativne radionice sa učenicima III i IV razreda. Učenici su kroz edukativnu radionicu "Duga sličnosti i razlika" nastojali upoznati sebe i svoje drugove te spoznati zašto je bitno poštovati različitosti. Kroz radionicu "Želje" učenici su poslali poruku šta bi željeli da imaju sva djeca za Novu godinu.  Radionice su realizovale stručne saradnice.
Na kreativnim radionicama učenici su zajedno sa svojim učiteljicama izradili ukrase za školske hodnike. 
Vrijedne ruke naših učenika,  članova sekcije  "Champs" zajedno sa nastavnicom Lejlom Ljubović  pokrenule su akciju "SMILE WITH ME" koja je imala za cilj prikupljanje novogodišnjih poklona za štićenike JU Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine  Pazarić.  Podršku ovom humanom gestu pružili su učenici i uposlenici škole kao i roditelji. Dana, 21. 12. 2016. godine realizovana je posjeta ovoj ustanovi, uručeni su pokloni i upriličeno je druženje kroz pjesmu, igru, ples i radionice.

Posjetili smo...

Učenici naše škole su u decembru imali priliku posjetiti video projekcije i uživati u zanimljivim filmskim hitovima. U petak, 16.12.2016. godine, učenici od II do VII razreda su gledali animirani film "Robinson Crusoe", koji je bio prikazan u Multimedijalnoj sali Hadžići. A u srijedu, 28.12.2016. godine, učenici VIII i IX razreda su posjetili Cinema city, gdje su imali priliku uživati uz projekciju porodične komedije "Devet života". 


Radionica za učenike IX razreda

Dana, 21. 12. 2016. godine u atriju naše škole predstavnici Obrtničke komore Kantona Sarajevo su za učenike IX razreda održali radionicu, a u okviru Projekta „Prezentacija tradicionalnih i starih zanata“. Cilj prezentacije je bio probuditi kod učenika želju za njegovanjem starih, kao i savremenih zanata, koja bi mogla biti presudna kada budu donosili odluku o svom budućem pozivu. Majstori – zanatlije su nesebično prenijeli bogato iskustvo iz svog posla. Učenici su imali priliku upoznati se sa radom automehaničara, vulkanizera i elektičara, kao i sa opremom kojom se svakodnevno koriste. Također nam se sa svojim proizvodima predstavio i kožar koji je naglasio kakav kvalitet imaju proizvodi koji su nastali ručnim radom, čemu smo posvjedočili posmatrajući izradu kožne oglice za psa. Na kraju prezentacije učenici su se mogli upoznati sa radom frizera, gdje im je na modelu uživo predstavljena osnovna tehnika šišanja. Predstavnici su naglasili bitnost održavanja zanata i poručili učenicima da razmotre mogućnost školovanja u tom smjeru, naglašavajući da su ovi zanati postali deficitarna zanimanja i da bi veoma lahko mogli naći zaposlenje u toj struci. Učenici su pokazali interesovanja i tražili više informacija o pojedinim zanimanjima. Ovom prilikom se zahvaljujemo Obrtničkoj komori KS na saradnji.


"Svaki trud se isplati :)"
U četvrtak, 08. 12. 2016. god., povodom učešća u projektu MLI-a (Marshall Legacy Institute's) i MDDC-a iz Sarajeva, predstavnica gdja. Marija Trin je uručila laptop članovima ,,Champs team-a'' naše škole. Tako da će učenici koristiti svoj kompjuter tj. laptop za razgovore putem Skype-a.

 

 

Thx Champs team :) Keep going!!!

,,Champs team'' - razgovor putem Skype-a

08. 12. 2016. god. članovi ,,Champs team-a'' naše škole su ponovo, putem Skype-a, razgovarali sa učenicima iz SAD-a. Ovaj put sa školom iz North Mianus-a (Julie's class). Učenici su razgovarali o pripremi i receptima naše tradicionalne hrane i naučili puno toga o omiljenim receptima i omiljenoj hrani učenika iz SAD-a. Kao i svaki put ,,Champs team'' je bio uspješan i u ovom izazovu.


OBAVJEŠTENJE

Sekcija VIII-ih razreda engleskog jezika realizuje projekat ,,SMILE WITH ME'', povodom Međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom (3. decembra).
Projekat počinje 03. 12. i trajat će do 25. 12. 2016. god.

Članovi sekcije su pripremili odgovarajuće kutije, koje će biti postavljene na svakom spratu škole.  Učenici naše škole treba da doniraju igračku, slatkiš, gricklalice, komad odjeće..., a za uzvrat da uzmu  ,,  :) osmijeh'' koji će biti na štriku iznad kutije.
Od doniranih artikala, članovi sekcije će napraviti paketiće, kojima će obradovati štićenike Zavoda u Pazariću i družiti se jedan dan sa njima uz pjesmu, igru i zabavu.

Cilj projekta je obradovati osobe sa invaliditetom i izmamiti im osmijeh na lice, a kod naših učenika njegovati poštivanje, razumijevanje i prihvatanje drugih i drugačijih.

Unaprijed hvala!

Thanks :)

 

Sekcija engleskog jezika VIII-ih razreda :)


POSJETA BAN BRDU

U ovoj školskoj godini došlo je do izmjena u Nastavnom planu i programu za nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Shodno tome za učenike petih razreda je organizovana terenska nastava iz oblasti izleta i pješačenja gdje su predmetni nastavnik Elmina Karić – Fejzić, u saradnji sa predstavnicima Gorske službe spašavanja Hadžići i PD Brezovača održali prigodno predavanje. Nakon teoretskog predavanja učenici su u pratnji direktora škole, iskusnih planinara i nastavnice tjelesnog i zdravstvenog odgoja realizovali izlet na obližnju kotu Ban Brdo. Cilj pješačenja bio je primjena naučenog teorijskog znanja.


CHAMPS

U utorak, 22. 11. 2016. god., sa početkom u 16 i 45 h u atriu naše škole za učenike V, VI i VII razreda je održana prezentacija projekta ,,Champs'' (Children against mines).
Ovaj projekat uključuje angažman pojedinih škola u Bosni i Hercegovini i SAD, s osnovnim ciljem da se pomognu žrtve mina u BiH, promovira međuetnička saradnja i razumijevanje, podigne svijest o opasnosti od mina i  djeluje na dobrobit zajednica ugroženih minama. 
Projekat je prezentirala gdja. Marija Trin, ispred MDDC (Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini).
Čast nam je bila ugostiti vođu projekta Champs, gđu. Cimberly ispred MLI (Marshall Legacy Institute) iz SADa.


DAN OTVORENIH VRATA ORUŽANIH SNAGA BiH

U četvrtak, 17. 11. 2016. godine učenici koji realizuju projekat „Champs“ su u pratnji pedagogice i socijalne radnice posjetili kasarnu „Zaim Imamović“ u Kahrimanima – Pazarić, a povodom 1. decembra – Dana oružanih snaga BiH.
Tom prilikom su pripadnici OS BiH prezentovali dio aktivnosti koje se svakodnevno odvijaju u Centru za osnovnu obuku OS BiH u Pazariću. Posjetitelji su imali priliku vidjeti šta se nalazi u krugu kasarne, koja oprema i artiljerija se koristi i na koji način vojska radi. Djeca su pokazala veliko interesovanje u upoznavanju sa vojnom opremom. Posebna pažnja je posvećena educiranju učenika o oblicima i izgledom mina – neeksplodiranih ubojnih sredstava, kao i aktivnostima kojima se smanjuje rizik od stradanja uzrokovanih NUS-a.
Na kraju druženja vojnici su pred učenicima izveli vježbu spašavanja dvije otete djevojke, koju su učenici popratili sa oduševljenjem i velikim aplauzom.


MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

U povodu 16. 11. Međunarodnog dana tolerancije u našoj školi realizovani su veseli i zabavni časovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja sa učenicima nižih razreda. Kroz igru i zabavu kod djece se nastojao razviti osjećaj jednakosti, empatije, tolerancije, pripadnosti vršnjačkoj grupi, poštivanja drugog i drugačijeg...

Male vrijedne ruke su na kreativnoj radionici uz pomoć stručnih saradnica i svojih učitelja izradile panoe...


Rukomet u mojoj ulici

Dana, 6. 11. 2016. godine u KSIRC-u Hadžići realizovan je projekat „Rukomet u mojoj ulici“. Projekat je ostvaren pod pokroviteljstvom Općine Hadžići i Ministarstva civilnih poslova BiH. Nosilac ove aktivnosti je RK „Hadžići“ a učešće u realizaciji su uzeli učenici naših osnovnih škola kao i  članovi škole rukometa RK „Hadžići“.
Kroz projekat se nastojalo kod djece razviti ljubav prema sportu, međusobne empatije, socijalna uvažavanja , jačanje starih prijateljstava i stvaranje novih sa vršnjacima sa područja naše Općine i vršnjacima ŽRK „Krivaja“ Zavidovići čije su najmlađe rukometašice bile gošće u projektu.
U sklopu projekta odigrano je više rukometnih utakmica uz fer i korektno navijanje sa tribina. Od strane stručne saradnice Fejzić Lejle, nastavnika TZO Vernesa Beganovića iz OŠ „6.mart“  kao i nastavnika TZO Ferida Ramića iz OŠ „Hilmi ef.Šarić“ Tarčin realizovana je radionica „Lanac prijateljstva“.


AMBASADA MAKEDONIJE - radni sastanak

U cilju realizacije projekta bratimljenja naše škole i osnovne škole u Kamenici iz Makedonije, održan je radni sastanak u ambasadi Makedonije. Na sastanku su direktor škole i ambasador dogovorili prve korake u  ostvarivanju saradnje.


3. HADŽIĆI FILM FESTIVAL / Festival amaterskog filma

U četvrtak, 03. 11. 2016. godine u Multimedijalnoj sali Hadžići održan je 3. Hadžići Film Festival, a u organizaciji sekcije „Movie Club“ iz JU Srednjoškolski centar Hadžići i Općine Hadžići kao generalnog pokrovitelja. U realizaciji projekta su učestvovali i učenici VI razreda JU OŠ „6. mart“ Hadžići. Festival se održava već treću godinu zaredom i obuhvata projekciju četiri kategorije filmova: dokumentarni film, igrani film, eksperimentalni film i animirani film.
Druženje je započelo razgovorom na temu nastanka filma, vrstama i žanrovima, a podsjetili smo se i na prvi snimljeni film braće Lumiѐre „Izlazak radnika iz fabrike Lumiѐre“ (1895). Nakon toga su nam se predstavile Hata Madžak i Dženana Musić, učenice Srednjoškolskog centra Hadžići, koje su snimile kratkometražni film „12:05“, a isti je osvojio nagradu 6. Izvor Film Festivala za najbolji scenario i za najbolju glumicu (Dženana Musić). Na kraju je upriličen kviz sa pitanjima iz područja filmske umjetnosti, a najbolji su osvojili i nagrade.


The Kiwano Day

Povodom Svjetskog Dana Hrane, koji se obilježava 16. oktobra, sekcija Engleskog jezika VIII razreda je prezentirala projekat ,,The Kiwano Day''.  Projekat je prezentiran u obje smjene, gdje su učenici imali priliku da saznaju nešto više o Kiwanu. Maskota Kiwano i zanimljiva prezentacija je zainteresovala učenike da probaju ovo, za mnoge , novo voće.


Football People Action Weeks

U saradnji sa organizacijom Cross Cultures Project Association - Open Fun Football Schools sa predstavništvom u Sarajevu, naša škola je 19.10. 2016. godine bila domaćin globalne kampanje Football People Action Weeks !!! Učenici petog razreda su kroz igru, zabavu, druženje, edukativnu radionicu „ Opisujem se prvim slovom svog imena“ i timskim radom  poslali snažnu poruku „Svi smo mi različiti ali imamo ista prava“.


Champs

U Utorak, 18. 10. 2016. god., u 13 h, članovi sekcije engleskog jezika su ostvarili prvi kontakt putem skype sa školom iz SAD. Time je zvanično počela realizacija projekta Champs. Bilo je uzbudljivo i veoma interesantno razgovarati na engleskom jeziku sa djecom kojima je engleski  maternji jezik. Well done kids. Keep going!


ATLETSKA SEKCIJA - JESENJI KROS

Dana, 11. 10. 2016. g. ekipa atletske sekcije je učestvovala na Jesenjem krosu za osnovne i srednje škole Kantona Sarajevo. Kros je održan na Ilidži, na stazi uz rijeku Željeznicu.
Naša ekipa se takmičila u četiri kategorije:

Učenici VI-VII razred – 800 m
1.            Mehić Albin VII2
2.            Milišić Mehmed VII2
3.            Đelilović Eldin VII2
4.            Drina Ajdin VII1
5.            Bosnić Zeid  VII3
Učenice VI-VII razred -600 m
1.            Pinjić Merisa VII2
2.            Ćemo Isabela VI2
3.            Homarac Nejla VII1
4.            Pandur Azra VI3
5.            Čomor Adna VI3
Učenici VIII-IX razred – 1000m
1.            Merdanović Adi VIII1
2.            Hasić Eldar VIII2
3.            Svraka Elmedin IX2
4.            Dautović Benjamin IX3
5.            Tabak Elmedin IX3
Učenice VIII-IX razred – 800 m
1.            Đelilović Mervana IX3
2.            Šehić Hana VIII2
3.            Velagić Amra VIII2
4.            Kahrica Samra VIII3
5.            Kazić Lamia VIII2
Učenik Mehmed Milišić je osvojio drugo mjesto u svojoj kategoriji i time ostvario najbolji rezultat.
Ostali učenici su dali svoj doprinos osvojivši veliki broj bodova. U ukupnom plasmanu ekipa naše škole osvojila je zavidno treće mjesto. Učenike pripremao nastavnik Beganović Vernes.

TARČINSKA JESEN

Dana, 08. 10. 2016. g. ekipa naše škole nastupila je na turniru u malom nogometu „Tarčinska jesen“, koji se održao na igralištu OŠ „Hilmi ef. Šarić“ u Tarčinu. U finalnoj utakmici naša ekipa je savladala ekipu ŠF TARČIN  rezultatom 3:2 i osvojila prvo mjesto. Naši učenici su dobili i posebna priznanja, Aldin Vladavić je proglašen za najboljeg golmana turnira, dok je  Eldar Rizvo proglašen za najboljeg igrača turnira.

Na turniru su nastupili sljedeći učenici:

 1. Vladavić Aldin
 2. Telarević Amar
 3. Tabak Elmedin
 4. Rustemi Muhamed Ali
 5. Korjenić Sanjin
 6. Hujić Berin
 7. Rizvo Eldar
 8. Milišić Mehmed
 9. Struga Kerim
Nastavnik : Beganović Vernes
                                      
Champs

Dana, 12. 10. 2016. god., prilikom realizacije projekta ,,Champs'', članovi sekcije engleskog jezika su posjetili  Civilnu zaštitu. Učenici su naučili puno toga o minama na području naše opštine. Također su dobili potrebne informacije i promotivni materijal koji će im pomoći za realizaciju projekta


Prvi BiH  porodični Urban sajam

U povodu obilježavanja „Dječije nedjelje“ na Ilidži – u hotelu „Hills“  7. 8. i 9. oktobra 2016. godine organizovan je sajam na kojem su predstavljeni proizvodi privatnih domaćih firmi i  državnih institucija. Takođe  su pozvane  osnovne i srednje škole sa područja Kantona Sarajevo da se predstave kulturno – umjetničkim programom i time uveličaju ovu svečanost. Sajam je podržan i od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Naša škola predstavila se prvi dan sajma sa dvije tačke. Šesti razredi predstavili su se dramskim prikazom: „Razbolje se Sultan...“ – učenike je pripremala nastavnica Ljubović Fatima. Učenici drugog razreda predstavili su se recitalom: „Spašavam svijet“ – učenike je pripremila nastavnica Jamaković Elma. Naši učenici su imali zapažen nastup, dobili su veliki aplauz. Učenike je došao da bodri i direktor škole g-din Čović Muhamed i pedagogica Rešidović Jasna. Na sajmu učenici su obišli izložbene štandove, dobili su neke poklone od izlagača, lijepo se zabavili i u pratnji svojih nastavnika vratili u školu.

Radionica „Putujući muzej – dodir etnologije“

Dana, 4. 10. 2016. godine u atriju škole održana je radionica „Putujući muzej – dodir etnologije“ u okviru Dječije nedjelje u Zemaljskom muzeju BiH.
Kustosi Avdić Samir i Emir Šljivo prezentirali su eksponat Odjela za etnologiju – iz građe starih zanata. Radionici su prisustvovali učenici trećeg razreda sa učiteljicama.


Dječija nedjelja - druženje učenika naše škole sa štićenicima Zavoda Pazarić

U okviru Dječije nedjelje učenici naše škole družili su se sa štićenicima Zavoda Pazarić. Prvo druženje su imali na Igmanu gdje su kroz likovne radove u okviru Art sekcije pokazali kako vide svijet u kojem žive slobodno i sretno. Radovi su kasnije izloženi u holu OŠ "6. mart" Hadžići u povodu Dana učitelja. Drugi susret je realizovan u prostorijama Zavoda Pazarić gdje su djeca uživala u igri i druženju uz roštiljadu. Na kraju druženja učenici su dobili poklone i zahvalnice.

"Učesnici ovog druženja istakli su da je svako dijete zaista jednako i jeste vrijedno. Naglasili su da će i u budućnosti graditi čvrste mostove prijateljstva, jer sva djeca u našem društvu, bez obzira na različitosti, zaslužuju imati iste mogućnosti i radovati se sa svojim vršnjacima".

Obilježavanje Dječije nedjelje 2016. finansiralo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.


CHAMPS

Od školske 2016/2017. godine naša škola se pridružila školama OŠ „9. maj“ Pazarić, OŠ „Aleksa Šantić“ Vojkovići i OŠ „Dr. Boris Čorić“ Kreševo u realizaciji projekta CHAMPS koji se  već 18 mjeseci implementira u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta jeste pomoć „žrtvama mina“, promocija sigurnog ponašanja u minski zagađenim poljima i širenje prijateljstva među djecom u Bosni i Hercegovini kao i prijateljstva s djecom u Americi. U dosadašnjem radu kroz razne projektne aktivnosti pomognuto je deset osoba koje imaju status „civilne žrtve“ rata sa područja općina ovih škola.

20. septembra održan je prvi Team building CHAMPS u MDDC u Sarajevu na kojem su učestvovale naše dvije učenice Majra Gološ i Merjem Čović.

Školska 2016/2017. godina

POSJETA AMBASADI SR NJEMAČKE

Dana, 14. 06. 2016. godine su učenici naše škole, u pratnji nastavnika njemačkog jezika, Čizmić Amira i učiteljice Halvadžija Jasne posjetili Ambasadu SR Njemačke u Sarajevu. Dočekani su od strane gospođe Susanne Mattis, voditeljice odjela za kulturu, koja je učenike upoznala sa objektom ambasade te njenim ciljevima i zadacima. Nakon toga, učenici su imali priliku  posjetiti i Njemačku čitaonicu, koja radi u sklopu JU Biblioteke Sarajeva. Učenici su pobliže upoznati sa jako bogatom ponudom knjiga, filmova, CD-ova i časopisa, koja stoji učenicima, studentima i svim građanima Sarajeva na raspolaganju. 


MATURSKO VEČE

U petak 24. 06. 2016. godine sa početkom u 18:00 sati održana je svečana podjela svjedodžbi učenicima IX-ih razreda poslije koje je uslijedilo matursko veče za učenike koje je održano u atriju škole.


Priredba - DAN ŠKOLE

Priredba povodom Dana škole održana je 07. 03. 2016. godine. Ovom prilikom obilježeni su i drugi praznici u mjesecu martu: 1. mart - Dan Nezavisnosti BiH, 6. mart - Dan Općine Hadžići i 8. mart - Dan žena. Priredbi su prisustvovali brojni gosti, predstavnici Općine, direktori drugih škola i ustanova, roditelji, bivši i sadašnji uposlenici, učenici,... Program je počeo prigodnim govorom direktorice škole gđe. Đenane Alispahić, a tom prilikom se prisutnima obratila i naša koleginica Balta Zineta, nakon čega je uslijedio bogat kulturno zabavni program koji su pripremili učenici od I do IX razreda zajedno sa svojim nastavnicima.

Svečanost je propraćena i brojnim panoima i radovima sekcija naše škole.

Nakon završene priredbe upriličeno je druženje uz prigodnu zakusku u prostorijama škole.


Svečana sjednica Nastavničkog vijeća

U srijedu 02. 03. 2016. godine u zasluženu penziju je ispraćena učiteljica Balta Zineta. Ovom prilikom uz prigodan govor direktorice škole gđe. Đenane Alispahić našoj koleginici su uručeni pokloni, od strane kolektiva i sindikata naše škole.


DAN DRŽAVNOSTI

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi obilježen je kroz različite aktivnosti: izložbe likovnih i literarnih radova učenika razredne i predmetne nastave, čitanjem referata koji su pripremili članovi historijske sekcije te svečanom priredbom koja je održana 24. 11. 2015. godine u atriju naše škole.

Poslije priredbe u prostorijama škole uz prigodnu zakusku upriličeno je druženje uposlenika, roditelja i gostiju.


DAN UČITELJA - IZLET (HADŽIĆI - KONJIC)

U ponedjeljak 05. 10. 2015. godine realiziran je izlet uposlenika naše škole.

          Plan izleta:

 • Obilazak Titovog podzemnog bunkera ARK (Atomska ratna komanda).
  Bunker je u tajnosti gradila bivša JNA u periodu od 1953 - 1979 godine. Bunker je smješten na dubini od 280 metara ispod zemlje u podnožju planine Zlatar i namjena mu je bila da u slučaju atomskog rata služi kao sklonište za Štab vrhovne komande na čelu sa predsjednikom države Josipom Brozom - Titom kao i za sklonište njegove porodice i najbližih saradnika. U samom tunelu smješteno je bijanale - galerija savremene umjetnosti koja prikazuje remek djela domaćih i stranih umjetnika.
 • Posjeta Zavičajnog muzeja Konjic i Kuće Zulfikara Zuke Džumhura.
  Zavičajni muzej Konjic sadrži fundus od autentičnog namještaja kuće koji je izrađen od strane konjičkih drvorezbara ukrašen prelijepim tradicionalnim motivima, originalne nošnje Zulfikara Zuke Džumhura, pisca, putopisca i autora popularne TV emisije "HODOLJUBLJE".
 • Razgledanje Kamenog mosta - Konjičke ćuprije na rijeci Neretvi i odlazak do restorana "HAN"

DAN UČITELJA - TURNIR

U nedjelju, 20.09.2015. godine u JU OŠ „Behaudin Selmanović“ Sarajevo, odigrane su utakmice u odbojci između uposlenika osnovnih škola Kantona Sarajevo. Predstavnici naše škole su osvojili zapažene rezultate, i to:

REZULTATI TURNIRA U ODBOJCI ZA ŽENE
1. mjesto SP JU OŠ „6. mart“

REZULTATI TURNIRA U ODBOJCI ZA MUŠKARCE
3. mjesto SP JU OŠ „6. mart“


Školska 2015/2016. godina

- U školskoj 2015/2016. godini upisan je najveći broj prvačića.

- Od 1. septembra naša škola sa još 32 osnovne i srednje škole učestvuje u projektu "Inkluzivne škole - Indeks inkluzivnosti",

- Tradicionalno, i ove školske godine učenici IV-ih razreda će naučiti plivati kroz realizaciju projekta "Škola plivanja" u prvom polugodištu šk. 2015/2016. godine. Škola plivanja obuhvata nastavu u trajanju od 10 dana - dvije radne sedmice. Finansijeri projekta su Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Općina Hadžići.


MATURSKO VEČE

Svečana podjela svjedodžbi učenicima IX-ih razreda održana je u srijedu 24. 06. 2015. godine sa početkom u 18:00 sati, poslije koje je uslijedilo matursko veče za učenike koje je održano u atriju naše škole.


UTAKMICA:NASTAVNICI-UČENICI

U utorak 16. 06. 2015. godine na školskom igralištu odigrana je tradicionalna utakmica nastavnici i učenici završnih razreda. U ovoj utakmici pobjednika je odlučivalo izvođenje jedanaesteraca, a sve to je popraćeno navijanjem sa tribina.


EKSTERNA MATURA

U periodu od 15. 06. - 17. 06. 2015. godine u našoj školi održan je ispit eksterne mature za učenike devetih razreda na kojem su učenici pokazali veliki nivo znanja.

vidi više...


Priredba - DAN ŠKOLE

U četvrtak, 05. 03. 2015. godine u atriju škole, kao i u područnoj školi u Binježevu održana je priredba povodom Dana škole. Ovom prilikom obilježeni su i drugi praznici u mjesecu martu: 1. mart - Dan Nezavisnosti BiH, 6. mart - Dan Općine Hadžići i 8. mart - Dan žena. Priredbi su prisustvovali brojni gosti, predstavnici Općine Hadžići, direktori drugih škola i ustanova, roditelji, bivši i sadašnji uposlenici, učenici,... Program je počeo prigodnim govorom direktorice škole gđe. Đenane Alispahić, nakon čega je uslijedio bogat kulturno zabavni program koji su pripremili učenici od I do IX razreda zajedno sa nastavnicima. Nakon završene priredbe upriličeno je druženje u prostorijama škole.


Projekat " STAVI ČEP U SVOJ DŽEP" - uspješno realiziran

Projekat su pokrenuli učenici IX-3  odjeljenja sa svojom razrednicom Lejlom Ljubović. Uz dozvolu direktorice škole prof. Đenane Alispahić su kontaktirali udruženje REaktiv i krenuli u akciju. U sakupljanju čepova su učestovali svi učenici naše škole. U pomoć su priskočile i susjedne škole. Roditelji, djeca  nane, dede, tetke... svi su skupljali čepove. Projekat sakupljanja čepova za reciklažu, nije imao samo ekološki cilj, nego i humanitarni. Za sakupljene čepove smo dobili invalidska kolica koja će koristiti učenica naše škole.

Hvala svima koji su bili dio ovog projekta.


Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo- dopis

Dragi, učenici, cijenjeni roditelji i uposlenici u odgojno-obrazovnim ustanovama,

u skladu sa školskim kalendarom za 2014/2015. godinu još jednom podsjećamo da u četvrtak 29. januara 2015. godine u osnovnim i srednjim školama na podrucju Kantona Sarajevo počinje drugo polugodište školske 2014/2015. godine.
Svim učenicima i uposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova želimo sretan početak, uspješno izvršavanje predviđenih obaveza, dobro zdravlje, a učenicima i željeni uspjeh u učenju i vladanju.

NAPOMENA:

vidi više...


KOLEKTIVNO STRUČNO USAVRŠAVANJE

U mjesecu januaru održani su redovni stručni aktivi za prosvjetne radnike u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i stručne službe Prosvjetno-pedagoškog zavoda.

         Realizirane teme:

 1. Aktivno učenje;
 2. Integrisanje ključnih poduzetničkih kompetencija u školskom učenju;
 3. Pripreme za eksternu maturu;

Uposlenici naše škole su u ponedjeljak 12. 01. 2015. godine prisustvovali kolektivnom stručnom usavršavanju u oblasti protivpožarne zaštite, gdje su imali priliku upoznati se sa uzrocima nastanka požara, vrstama požara, kao i načinom gašenja istih. Uposlenici su također imali priliku praktično isprobati aparate za gašenje požara.

Pod pokroviteljstvom Općine, osnovnih i srednje škole organizirano je kolektivno stručno usavršavanje koje je održano u multimedijalnoj sali Općine Hadžići.

 Predavanja su realizirana na teme:

     -Informacione tehnologije u službi napredovanja učenika prema sposobnostima,

      realizator: Nedim Milanović, organizacija FACIT - 13. i 14. januar 2015. godine

     - Stres i borba protiv stresa,

       realizator: prof. dr. Jasna Bajraktarević - 15. januar 2015. godine

Poslije predavanja su realizirani aktivi svih nastavnika u našoj školi, gdje su nastavnici imali priliku razmijeniti svoja iskustva, kao i iznijeti svoje prijedloge za unapređenje nastave.

Dana 16. 01. 2015. godine, u atriju škole održano je predavanje na temu: Lutkarstvo u nastavi, realizator: Sabit Agić, nastavnik razredne nastave, predavanju su prisustvovali uposlenici naše škole.

U srijedu, 28. 01. 2015. godine održano je kolektivno stručno usavršavanje na temu: Nastavnik u savremenoj školi, realizator: Đenana Alispahić, direktorica škole.


PROJEKAT "Moja Bosna i Hercegovina-moje nasljeđe"

Naši učenici su uzeli učešća u Projektu: „Moja Bosna i Hercegovina – moje nasljeđe“.  Kategorije u kojima su se učenici takmičili su: likovni, literarni i maketarski radovi. Učešće u takmičenju je uzelo osam(8) škola sa područja Sarajevskog Kantona. Na konkurs je pristigao 501 rad. Komisiju za ocjenjivanje radova činili su predstavnici PPZ-a, Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade KS, Ambasada SAD-a u BiH i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Kriteriji za ocjenjivanje radova su bili sljedeći: raznovrnost tehnika i tema, izvornost radova, fokusiranost radova na nasljeđe BiH i kvalitetu rada.
Naša učenica  VIII razreda Haskić Lejla – osvojila je treću (III) nagradu za likovni rad. Podršku u radu pružio je nastavnik Likovnog odgoja – Martinović Mesud. Svečanost dodjele zahvalnica i nagrada – održana je 02.12. 2014.godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Zahvalnice i poklone su dodjelili predstavnik Ambasade SAD-a u BiH  Eric Catalfamo i Dubravko Lovrenović predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Škole učesnice Projekta na svečanosti predstavili su se prigodnim programom. Naša škola se predstavila igrokazom – Ostvareni snovi – učenici V 2 razreda ( učiteljica – Hasanović Amela) , Ritmičkom tačkom sa trakama – (nastavnica Mehanović Medina) i igrokazom – Rođendan domovini – učenici I 5 r. ( učiteljica – Halvadžija Jasna). Naši učenici su imali zapažen nastup u kostimima bosanskih vladara – plijenili su pažnju gledateljstva i novinara. Sa ove manifestacije  vratili su se zadovoljni.


DAN DRŽAVNOSTI BiH

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi obilježen je kroz različite aktivnosti: izložbe likovnih i literarnih radova učenika razredne i predmetne nastave, čitanjem referata koji su pripremili članovi historijske sekcije te svečanom priredbom koja je održana 24. 11. 2014. godine u atriju naše škole. Brojnim prisustnim uvaženim gostima, roditeljima i učenicima, članovi vannastavnih aktivnosti sa njihovim voditeljima su pokazali da naša Domovina ima bogatu prošlost i tradiciju. O njenoj ljepoti su govorili kroz pjesmu, stihove, dramu...

Redoslijed tačaka je bio sljedeći:

 • Himna BiH
 • Fatiha
 • Veliki hor - Bosna
 • Recital - Dan državnosti
 • Igrokaz - Ostvareni snovi
 • Ritmika - ples sa trakama
 • Literarni rad - Poseban dan
 • Recitacija - Zapis o zemlji
 • Recitacija - Zemlja pjesnikova
 • Mali hor - Stoljeće ljubavi
 • Velik kao dijete
 • Domovina
 • Igrokaz - Rođendan domovini
 • Folklor
 

ŠKOLA PLIVANJA

U periodu od 15. 09. - 24. 10. 2014. godine učenici četvrtih razreda naše škole bili su učesnici projekta "Škola plivanja", koja je realizirana na Olimpijskom bazenu u Sarajevu, a obuku je prošlo 115 učenika. Realizaciju projekta obezbijedilo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Općina Hadžići. Zahvaljujući profesionalnom, stručnom i odgovornom timu učenici su lakše i brže savladali osnovne vještine plivanja.


DAN UČITELJA

Prema Odluci Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS odlučeno je da petak 03. 10. 2014. godine bude radni-nenastavni dan, koji je u našoj školi obilježen izložbom likovnih i literarnih radova, referatima i svečanom sjednicom na kojoj su svečano promovirani nastavnici sa najvišim stručnim zvanjima. Promovirani nastavnici: Ljubović Fatima, Balta Zineta, Kasum Melća, Bandić Fadil i sekretarica škole Šehović Hanifa su imali priliku da se obrate članovima Nastavničkog vijeća i da naprave kratak osvrt kroz vrijeme provedeno u obrazovanju oplemenjeno emocijama i humorom. Na takmičenju literarnih i likovnih radova povodom 05. oktobra Dana nastavnika KS učenici naše škole su postigli slijedeće rezultate:

LIKOVNI RADOVI OD I DO IV RAZREDA

     3. mjesto - Lejla Hodžić I razred

LIKOVNI RADOVI OD V DO IX RAZREDA

     1. mjesto - Nejla Čiko VI razred

LITERARNI RADOVI OD V DO IX RAZREDA

     1. mjesto - Blažević Lamija V razred

Učenica Blažević Lamija je pročitala svoj rad članovima Nastavničkog vijeća kojim je oduševila sve prisutne.


GRADSKA BIBLIOTEKA - POSJETA

U  utorak, 30. 09. 2014. godine učenici drugih razreda posjetili su gradsku biblioteku, u kojoj su vidjeli raznoliku ponudu knjiga, slikovnica i enciklopedija koju nudi ova biblioteka. Učiteljica je pročitala priču "Mačak u čizmama" koja je izazvala veliko oduševljenje kod učenika i koja im se jako svidjela.


Prijem prvačića

Dana 01. 09. 2014. godine u atriju naše škole održan je prigodan program za 112 učenika-prvačića, kao i za njihove roditelje. Direktorica škole gđa. Đenana Alispahić poželjela je sretan polazak u školu svim učenicima. Tom prilikom predstavljeni su voditelji odjeljenja prvih razreda, pedagoška služba i stručni saradnici. Općina Hadžići je i ove školske godine za sve prvačiće obezbijedila torbe i neophodan školski pribor.


ODABRANI UDŽBENICI ZA šk. 2014/2015 godinu i " BAZAR"

Obavještavamo učenike i roditelje da su u školskoj 2014/15. g. nastavnici za upotrebu odabrali slijedeće udžbenike:  vidi spisak udžbenika.

Napominjemo učenike i roditelje, ukoliko posjeduju udžbenike koji nisu na ovom spisku, a odobreni su od strane nadležnog Ministarstva obrazovanja, da će iste učenici također moći koristiti u školskoj 2014/2015. g.
Na inicijativu Vijeća roditelja i škole, obavit će se razmjena polovnih knjiga između učenika („Bazar“) u ponedjeljak, 01.09.2014.g. na školskom igralištu, sa početkom u 17:00 sati.

Pozivamo učenike i roditelje da donesu udžbenike koji im više ne trebaju i tako osiguraju uspješnost razmjene udžbenika u što većem broju i prijatnoj atmosferi.

Napomena: Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS obezbijedilo je besplatne udžbenike za sve učenike prvih razreda, a isto tako i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je također obezbijedilo dio sredstava za nabavku udžbenika za učenike šestog i sedmog razreda iz sljedećih kategorija:

               • učenici iz porodica u stanju socijalne potrebe;
               • učenici romske nacionalnosti;
               • učenici iz porodica u kojima se troje i više djece školuju (bez obzira o kojem nivou obrazovanja se radi).


JEDNODNEVNI IZLET (Hadžići - Mostar - Hutovo Blato- Počitelj- Blagaj)

Dana 26. 06. 2014. godine u organizaciji sindikata naše škole realiziran je jednodnevni izlet za uposlenike na relaciji Hadžići - Mostar - Hutovo Blato - Počitelj - Blagaj.

Park prirode HUTOVO BLATO je rezervat mediteranske klime i mediteranskih močvara u slivu rijeke Neretve. Hutovo Blato se nalazi u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, 40 km od Mostara u blizini granice sa Hrvatskom. Hutovo Blato je nastalo podzemnim vodenim otocima rijeke Krupe. U rezervatu Hutovo Blato svoje stanište su našle brojne ptice (divlje patke, guske, jastrebovi, čaplje, fazani ...), ribe (jegulje, šarani ...). Posjetioci Parka prirode mogu uživati u miru i tišini, prelijepom prirodnom zelenilu, vožnji brodicom koritom rijeke Krupe, šetnji, vožnji bicikla...

PLAN IZLETA:

- 8:00 - polazak autobusima ispred škole,

- 9:00 - dolazak u Čelebiće, kraći odmor uz doručak,

- 9:30 - nastavak putovanja, prolazak kroz Jablanicu , Mostar i Čapljinu,

- 11:30 - dolazak u Park prirode Hutovo Blato,

         - šetnja obližnjim stazama,

         - vožnja brodicom,

- 13:00 - 14:30- ručak,

- 14:30 - polazak prema drevnom gradu Počitelju,

- 15:00 - dolazak u Počitelj,

- 15:00 - 16:30 slobodno po izboru uposlenika,

- 16:30 - polazak prema Blagaju,

- 17:00 - dolazak u Blagaj,

- 17:00 - 19:00 slobodno po izboru uposlenika,

- 19:00 - polazak,

- 21:00 - 21:30 - dolazak u Hadžiće.

 

Matursko veče

Svečana podjela svjedodžbi učenicima IX-ih razreda održana je u ponedjeljak 23. 06. 2014. godine sa početkom u 18:00 sati, poslije koje je uslijedilo matursko veče za učenike koje je održano u atriju naše škole.


Eksterna matura

U periodu od 16. 06. - 18. 06. 2014. godine u našoj školi održan je ispit eksterne mature za učenike devetih razreda, na kojem su učenici pokazali veliki nivo znanja i postigli dobre rezultate...

vidi više...


SOLIDARNOST I HUMANOST NA DJELU

Suočeni sa dosada neviđenim posljedicama vremenskih neprilika i situacije u kojoj su se našli naši sunarodnjaci uposlenici OŠ "6. mart" su i ovaj put pokazali svoju humanost na djelu. Urgentno su sakupili određena sredstva od kojih su napravili pakete za domaćinstva ugrožena poplavama. Napravljeni su paketi sa hranom za odrasle, hranom za bebe, sredstvima za ličnu higijenu, kao i sa sredstvima za dezinfekciju. Uposlenici naše škole su 20. 05. 2014. godine sve pakete odvezli u navedena područja. Započeta akcija se nastavlja i neće stati, u narednom periodu će se uključiti i naši učenici i roditelji. Mi se nadamo da ćemo sakupiti još dosta namirnica i pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, te i na ovaj način pozivamo sve da se uključe i daju svoj doprinos kako bi naša akcija bila što uspješnija.


BICIKL U MOM GRADU

U nedjelju 27. 04. 2014. godine u organizaciji „Open  Fun Foodball Schools“ realiziran je projekat pod nazivom "Bicikl u mom gradu". Cilj projekta je da se ukaže na značaj biciklizma kao zdravog i poželjnog sporta, kao i sama edukacija mladih u saobraćaju. Samoj realizaciji projekta veliki doprinos dali su nastavnici i učenici naše škole. Svi učesnici su se okupili na školskom igralištu gdje su imali priliku poslušati predavanje predstavnika Policijske stanice na temu „Pravila ponašanja biciklista u saobraćaju“. U ovom projektu učestvovalo je 80 učesnika iz naše škole.


Priredba - DAN ŠKOLE

U srijedu 05. 03. 2014. godine u atriju naše škole održana je priredba povodom dana škole sa početkom u 15:30 sati. Tim povodom na adresu naše škole stigle su brojne čestitke i telegrami.
Ovom prilikom su obilježeni i ostali praznici: 1. mart - Dan Nezavisnosti BiH, 6. mart - Dan Općine Hadžići i 8. mart - Dan žena.
Priredbi su prisustvovali brojni uvaženi gosti, predstavnici Općine Hadžići, direktori drugih škola i ustanova, roditelji, učenici te bivši i sadašnji uposlenici.
Program je počeo prigodnim govorima direktorice škole gđe. prof. Đenane Alispahić, nakon čega su riječ uzeli učenici naše škole od I do IX razreda sa svojim recitalima, pjesmom i igrom.

Čast nam je bila ugostiti štićenike Zavoda Pazarić koji su svojim prisustvom i učešćem u programu obogatili ovu svečanost.

Redoslijed tačaka je bio sljedeći:

 • Veliki hor - Lijepa li si Bosno moja
 • III5 - Dobrodošlica gostima
 • III1 - Plesna tačka
 • II2 - Dan nezavisnosti
 • IV3 - Ima jedna zemlja
 • IV5 - Hulahop
 • I3 - Obaveze
 • I2 - Dječija prava i odgovornosti
 • Mali hor - Od kuće do škole
 • II4 - Igra
 • V r. - Životinjski bal
 • IV2 - Vozić i cvjetići
 • Razbolje se Sultan Sulejmane
 • Štićenici Zavoda Pazarić
 • Folklor
 

Prisutnim gostima je uručen novi broj školskog lista „Behar“.
Svečanost je propraćena i brojnim panoima i radovima sekcija naše škole.

Nakon priredbe upriličena je prigodna zakuska za goste i uposlenike škole.

Svečana sjednica Nastavničkog vijeća

Na svečanoj sjednici održanoj 26. 02. 2014. godine u zasluženu penziju je ispraćena nastavnica hemije i kulture življenja Esada Šatrović. Ovom prilikom uz prigodan govor direktorice škole gđe. Đenane Alispahić, kao i kolega sa kojima je nastavnica ispratila brojne generacije našoj koleginici su uručeni pokloni, od strane kolektiva, aktiva i sindikata naše škole.


Škola plivanja

U periodu od 11. 11. - 20. 12. 2013. godine učenici petih razreda naše škole bili su učesnici projekta "Škola plivanja". Škola plivanja je realizirana na Olimpijskom bazenu u Sarajevu, a obuku je prošlo 129 učenika. Realizaciju projekta obezbijedilo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Općina Hadžići. Zahvaljujući profesionalnom, stručnom i odgovornom timu učenici su lakše i brže savladali osnovne vještine plivanja.


05. oktobar - Svečana akademija

U subotu, 05. 10. 2013. godine u hotelu Hollywood - Ilidža, održana je svečana akademija kojom je završena ovogodišnja manifestacija obilježavanja 5. oktobra - Dana nastavnika/ca u Kantonu Sarajevo. Ovom prilikom su uručene nagrade i predstavnicima naše škole koji su bili učesnici Sindikalnih sportskih igara, na kojima su predstavnici naše škole u cjelokupnom plasmanu osvojili prvo mjesto u Kantonu.


5. OKTOBAR – DAN UČITELJA

U okviru obilježavanja 5. oktobra - DANA UČITELJA na nivou Kantona Sarajevo, a u pokroviteljstvu SSOOiO Kantona Sarajevo, dana 14. 09. i 21. 09. 2013. godine održane SINDIKALNE SPORTSKE IGRE.
Cilj ove manifestacije jeste prvenstveno druženje, zbližavanje između kolektiva, građenje pozitivnih međuljudskih odnosa kao i predstavljanje javnosti jedinstva lika i ličnosti prosvjetnog radnika koji su osim poziva za koji su se opredjelili i kojeg profesionalno s ljubavlju i ponosom obavljaju, mogu biti i dobri sportisti.

Na ovom takmičenju OŠ "6. mart" Hadžići je jedinstvena po broju učesnika jer je jedina škola u Kantonu koja je  učestvovala u svim disciplinama i postigla zapažene rezultate. U cjelokupnom plasmanu svih škola zauzela je PRVO MJESTO u Kantonu.

REZULTATI:

STOLNI TENIS
       1.mjesto: Nizić Edina
       3.mjesto: Koro Jasminka

ODBOJKA ŽENE (EKIPNO)
       1. mjesto: OŠ "6. mart" HADŽIĆI

KOŠARKA MUŠKARCI (EKIPNO)
       4. mjesto: OŠ "6. mart" HADŽIĆI

ŠAH ŽENE
       Fejzić Lejla - učešće

ŠAH MUŠKARCI
       Šljivo Almir - plasman među 6

STOLNI TENIS MUŠKARCI
       Fejzović Sabdudin - plasman među 16

 

Prodajni bazar

Dana 02. 09. 2013. godine sa početkom u 17:oo sati na školskom igralištu održan je prodajni bazar polovnih udžbenika, na kojem su učenici imali priliku prodati prošlogodišnje udžbenike, a samim tim i kupiti udžbenike za razred koji pohađaju u ovoj školskoj godini.


Školska 2013/2014 godina

U školskoj 2013/2014. godini upisano je 1182 učenika od I do IX razreda, što je za dva odjeljenja više u odnosu na školsku 2012/2013. godinu...

vidi više


Studijsko putovanje

U mjesecu junu školske 2012/2013. godine realizirano je trodnevno studijsko putovanje uposlenika naše škole. Naši uposlenici su posjetili grad Istanbul - Turska, u kojem su imali priliku upoznati i vidjeti mnoge ljepote koje nudi ovaj grad.


JEDNODNEVNI IZLET (Hadžići-Travnik-Rostovo)

Dana 26. 06. 2013. godine u organizaciji sindikata naše škole realiziran je jednodnevni izlet za uposlenike na relaciji Hadžići-Travnik-Rostovo.

Sportsko rekreativni centar Rostovo nalazi se na putu između Novog Travnika i Bugojna, na 1160 m n/v. Čisti zrak, netaknuti dio prirode, sportsko rekreacijski tereni, ski staze, staze za planinarenje motokros i biciklistička staza, staze za jahanje, stećci, kao i etno selo "Babići" koje nudi smještaj u autentičnim kućama su samo dio bogate ponude koje nudi ovaj hotel.

          PLAN IZLETA:

 • 8:00 - polazak autobusima ispred škole,
 • 10:00 - dolazak u Travnik- Plave vode,
 • 10:00 - 11:00 odmor uz jelo i piće ( specijalitet kuće - mala porcija ćevapa i piće, preporuka - čuvena Lutvina kahva,
 • 11:00 - 13:00 - slobodno po izboru, preporuka- obilazak:            

*PLAVE VODE,
*ELČI IBRAHIM PAŠINA MEDRESA- TRAVNIK,
*TURBE TRAVNIČKOG MUFTIJE MUHAMEDA I NJEGOVE HANUME AIŠE,
*TRAVNIČKA TVRĐAVA,
* ŠARENA DŽAMIJA,
*ALI- BEGOVA DŽAMIJA,
*SAHAT KULA,
*KUĆA IVE ANDRIĆA,
*ZAVIČAJNI MUZEJ.

 • 13:00 - polazak autobusima za ROSTOVO,
 • 13:30 - dolazak- odmor,
 • 14:00 - 15:00 ručak,
 • 15:00 - 17:00 slobodno, obilazak

*ETNO SELA "BABIĆI",
*SKI CENTRA ROSTOVO,
*STEĆAKA,
*PLANINARSKE KUĆE.

 • 17:00 - polazak,
 • 18:00 - 19:30  dolazak u VITEZ, odmor - šoping,
 • 19:30 - polazak,
 • 21:00 - 21:30 - dolazak u Hadžiće.

Eksterna matura

Dana 18. 06. - 20. 06. 2013. godine u našoj školi održan je ispit eksterne mature za učenike devetih razreda.


Priredba - DAN ŠKOLE

Dana 05. 03. 2013 god. sa početkom u 15:30 sati u atriju naše škole održana je priredba povodom 101. godišnjice postojanja i djelovanja OŠ „6. mart“.
Tim povodom na adresu naše škole stigle su brojne čestitke i telegrami.
Ovom prilikom su obilježeni i ostali praznici:1. mart - Dan Nezavisnosti BiH, 6. mart - Dan Općine Hadžići i 8. mart - Dan žena.
Povodom Dana Nezavisnosti Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo prof. dr. Damir Marjanović uputio je pismo u kojem svim učenicima i uposlenicima čestita 21. godišnjicu Nezavisnosti BiH, te poželio sreću i uspjeh u daljem radu.
Priredbi su prisustvovali brojni uvaženi gosti, direktorica PPZ-a gđa. Dina Borovina, predstavnici Općine Hadžići, direktori drugih škola i ustanova, roditelji, učenici te bivši i sadašnji uposlenici.
Program je počeo prigodnim govorima direktorice škole gđe. prof. Đenane Alispahić, te direktorice PPZ-a, gđe. prof. Dine Borovine.

Nakon toga su riječ uzeli učenici naše škole od I do IX razreda sa svojim recitalima, pjesmom i igrom.
Redoslijed tačaka je bio sljedeći:

 

 1. HOR: Neka cijeli ovaj svijet
 2. RECITACIJA: Ne diraj! 5r.
 3. RECITAL: Spašavam svijet 1r.
 4. HOR: Gdje si da si moj golube
 5. IGROKAZ: Potkovana porodica (6-9r.)
 6. RECITACIJA: Biću dobar iz inata 2r.
 7. RITMIKA: Šta je to?
 8. MONODRAMA: Škola sa osmijehom 6r.
 9. RECITACIJA: Mamina briga 5r.
 10. RITMIČKA GIMNASTIKA-trake
 11. IGROKAZ: Ne žuri da odrasteš! 3r.
 12. FOLKLOR: Banjalučke gradske igre

Prisutnim gostima je uručen novi broj školskog lista „Behar“.
Svečanost je propraćena i brojnim panoima i radovima sekcija naše škole.

 

Nakon priredbe upriličena je prigodna zakuska za goste i uposlenike škole.

Posjeta Ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo našoj školi

Dana 14. 02. 2013. godine našu školu je posjetio Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo gospodin Damir Marjanović sa svojim saradnicima. Cilj posjete je upoznavanje sa uslovima rada u školama, kao i drugim važnim pitanjima vezanim za odgojno - obrazovne ustanove. Ministar je ukratko predstavio svoje namjere u budućem radu, obišao učenike na času biologije i tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Nakratko se vratio u ulogu nastavnika demonstrirajući preskakanje kozlića, taj gest učenici su spontano nagradili aplauzom. U sklopu posjete obišao je i novu školu u izgradnji i ukazao na teškoće u finansijskom smislu, ali i eventualne mogućnosti u iznalaženju sredstava kroz saradnju sa općinom. Napustio je našu školu uz obećanje da će dati sve od sebe u budućem rješavanju svih spornih pitanja. Mi mu od srca želimo da u tome i uspije.


Projekat "MAPA PUTA"

Naša škola, kao jedna od osam škola u Kantonu Sarajevo, od mjeseca novembra, učesnica je projekta „Mapa puta“- „Učenici zaslužuju bolju sigurnost“, čiji je nosilac Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade , a ima za cilj prevenciju najčešćih grešaka djece učesnika u saobraćaju, edukacija o istim i dolaženje do sadržaja koji će biti integrirani u Nastavni plan i program za učenike VIII i IX razreda osnovnih škola. Radeći na projektu stekli smo mnogo novih znanja o saobraćaju i  upoznali se sa svakodnevnim problemima učenika osnovnoškolskog uzrasta. Saznanja do kojih smo došli pomogla su nam da identifikujemo probleme i tražimo moguća rješenja. Došli smo do nekih ideja koje, ukoliko bi se realizovale, dovele bi do poboljšanja sigurnosti učenika – učesnika u saobraćaju.
Osim direktora i nastavnika u projekat su uključeni još i  policajci iz zajednice, roditelji, mediji.


Projekat „S POLICIJOM U KINO“

Početkom mjeseca februara  naša škola je učestvovala u projektu „S policijom u kino“koji ima za cilj upoznavanje učenika o radu policije, razbijanje predrasuda i strahova kod učenika u kontaktu s policijom kroz međusobnu komunikaciju i druženje, razvijanje kulture odlaska u bioskop, te navike gledanja filmova. Svi naši učenici od V do IX razreda prisustvovali su  projekciji filma u 3D tehnici "Asterix i Obelix", dok su učenici do IV razreda uživali u projekciji filma "Pet legendi" u istoj tehnici.
Nosioci projekta su Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, MUPKS, filmsko preduzeće "Tropik", KJKP GRAS i naša škola.


RADIONICA – PREZENTIRANJE STARIH ZANATA

Na inicijativu Obrtničke komore Kantona Sarajevo a uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, 12.12.2012. godine u atriju naše škole je održana radionica „Prezentacija starih zanata“ kojoj su prisustvovali svi učenici IX razreda. Radionica ima za cilj popularizaciju starih zanata kroz edukativne aktivnosti u periodu profesionalne orijentacije učenika.


INTERAKTIVNI TEATARSKI KOMAD/RADIONICA

Fondacija BHIŽ (BH INICIJATIVA ŽENA WOMEN'S INITIATIVE B&H) u okviru projekta „Podrška integraciji u zajednicu osobama u prihvatnim centrima i obiteljima priznatih izbjeglica smještenih u privatnom smještaju u BiH“ provodi aktivnosti na sprječavanju rodno zasnovanog nasilja. S tim u vezi, u okviru programa „16 dana aktivizma protiv  rodnog nasilja – Mir u kući, mir u svijetu“ , u petak 07.12.2012. godine, u zgradi UNITIC, održan je interaktivni teatarski komad/radionica na temu borbe protiv nasilja nad ženama na kojem je učestvovala pedagogica naše škole – stručni saradnik.


SEMINAR „VJEŠTINE KOMUNIKACIJE“

Caritas Switzerland u saradnji sa NVO „Budi moj prijatelj“ i Centrom za obrazovne inicijative Step by Step organizovao je 07. – 08. 12. 2012. godine trening seminar za predstavnike škola i partnerskih organizacija na kojem su učestvovali i svoj doprinos dali i predstavnici naše škole: pedagog – stručni saradnik i nastavnik predmetne nastave.
Ciljevi programa Vještine komunikacije su:

 1. Osvijestiti potrebu za opštim i specifičnim komunikacijskim vještinama, te razviti uspješan način komuniciranja radi uspostavljanja dobrih međusobnih odnosa među svim učesnicima/cama nastavnog procesa.
 2. Podstaći učesnike/ce na prihvatanje pozitivnog izražavanja i rješavanja konflikata nenaslinim putem, kao preduslova za uspješno ostvarenje zajedničkih ciljeva, te ličnog i profesionalnog rasta i razvoja.
PISMO RODITELJIMA

Na prvim roditeljskim sastancima predstavnici Vijeća roditelja su u saradnji sa Upravom škole prezentirali pismo kojim se pozivaju svi roditelji na obraćanje više pažnje na sigurnost učenika u školskom dvorištu kako bi njihovoj djeci, a našim učenicima školski dani ostali najljepše uspomene. Pismom se skreće pažnja na nekoliko preventivnih aktivnosti kojim bi se spriječio ulazak automobila u dvorište škole čime se ugrožava sigurnost djece na putu prema školi.


DAN DRŽAVNOSTI

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi obilježen je kroz različite aktivnosti: izložbe likovnih i literarnih radova učenika razredne i predmetne nastave, čitanjem referata koji su pripremili članovi historijske sekcije te svečanom priredbom koja je održana 23. 11. 2012. godine u atriju naše škole. Brojnim prisustnim uvaženim gostima, roditeljima i učenicima, članovi vannastavnih aktivnosti sa njihovim voditeljima su pokazali da naša Domovina ima bogatu prošlost i tradiciju. O njenoj ljepoti su govorili kroz pjesmu, stihove, dramu...


DANI ENERGETSKE EFIKASNOSTI 2012

21. 11. 2012. godine u svim odjeljenjima prvih razreda održan je nastavni sat na temu „Pričajmo o energiji“ na kojima su nastavnici uz slikovnice i edukativne igre  informirali učenike o potrebi i načinu ušteda energije, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Osim toga nastavnici su usmjerili učenike na razmišljanja o racionalnom korištenju i štednji energije. Inicijator ovih edukativnih aktivnosti je Grad Sarajevo i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade, osnovnim i srednjim školama.


5. OKTOBAR – DAN UČITELJA

Povodom 5. oktobra – Svjetskog Dana učitelja (nastavnika/ca), Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja BiH - Kantonalni odbor Sarajevo organizovao je turnire u košarci, odbojci, stonom tenisu i šahu sa ciljem promocije značaja i uloge nastavnika u odgojno-obrazovnom procesu. Jedina škola koja je uzela učešće u svim disciplinama je naša škola. Uposlenici naše škole iako su prvi put učestvovali dostojno su predstavili našu školu i postigli zapažene rezultate.

Uz zahvalnost svim ekipama na učešću, kao i školama, direktorima, osoblju, sudijama i svim osobama koje su pomogle organizaciju turnira, na svečanosti su dodijeljeni pehari, diplome i nagrade. Te večeri nagradu su primili i uposlenici naše škole.

Jasminka Koro za osvojeno 2.mjesto u stonom tenisu za žene i 3.mjesto u šahu za žene,

kao i nastavnik likovne kulture Jusuf Avdić koji je te večeri postao bogatiji za Priznanje od FBiH Ministarstva za posvećenost, humanost, razumijevanje i toleranciju u prosvjetno-pedagoškom radu te zahvalnicu SSOOIO BiH, SSVOONK BiH uz saglasnost Ministarstva za nesebičan doprinos odgojno-obrazovnom radu.


Stotinu godina postojanja i djelovanja
Nazvali smo jubilej kojim je svečano i s puno emocija, obilježena 100. godišnjica rada OŠ „6. mart“. Svečanost obilježavanja stoljeća postojanja i rada osnovne škole pratile su brojne aktivnosti, bogat odgojno-obrazovni i kulturno-umjetnički program.

Poklon gradu „Čišćenje grada“

Svi učenici predmetne nastave sa svojim nastavnicima su organizirali i proveli akciju čišćenja grada.

Crteži iz mašte

Učenici razredne nastave su svoju kreativnost pokazali na crtežima na asfaltu i školskom dvorištu, te sa svojim učiteljima i drugim učenicima se lijepo zabavljali, družili i uživali.

Estetsko uređenje škole

Volonteri iz Holandije, predstavnici Fondacije „Out of Area Foundation“ i naši učenici su radili na estetskom uređenju škole (slikanje na zidovima, farbanje zidova...), zajedno se družili, učili društveno-korisnom radu te vježbali znanje iz engleskog jezika.

 

Promocija dvije zbirke pjesama

Književno veče održano 19.05.2012. godine kada su promovirane prve zbirke pjesama učenica ove škole. Zbirku Rastimo zajedno napisale su Amila Đelilović i Ehlimana Kurgaš, a zbirku Sunčani zagrljaj Dženisa Joldić i Vernesa Fatić.
Pjesme za zbirke pripremale su na časovima literarne sekcije koju vodi nastavnica bosanskog jezika i književnosti Eldina Matoruga koja im je i pomogla u pripremi knjiga.
Za estetski izgled pobrinuli su se članovi likovne sekcije predvođeni nastavnikom Jusufom Avdićem.
Recenzenti su bili književnici Mirsad Bećirbašić i Fuad Kovač.
Ne smijemo zaboraviti ni njihove učitelje koji su ih naučili prva slova, a to su Fadil Bandić, Amina Hujić, Amela Jahić i Senada Kapetanović.
Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da ove zbirke ugledaju svjetlo dana.

Info pano Općine Hadžići

Nastavnik geografije Mujan Đenan u saradnji sa nastavnikom vjeronauke i kulture religija Zlatarac Abduselamom, uloživši mnogo truda, napravili su info pano geografskog prostora Općine Hadžići, kao svoj poklon jubileju škole.

Dramsko veče

Izuzetno zanimljivi i hvale vrijedni bili su igrokazi dramsko-recitatorskih sekcija, IV i V razreda, monodrama dramsko recitatorske sekcije III razreda, te dramski prikaz učenika dramsko recitatorske sekcije predmetne nastave, koji su se sa svojim voditeljima predstavili brojnim gostima.

Svečana sjednica Nastavničkog vijeća

Posebnu zahvalnost svim zaposlenicima uz dodjelu zahvalnica, monografije i godišnjaka, uputila je direktorica škole na svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća.
Direktorica škole je prigodnim govorom sve prisutne vratila u prošlost škole, upoznala ih sa sadašnjošću te namjerama u budućnosti, a sve u cilju unapređenja odgojno-obrazovnog rada.

Emociju svečanosti trenutka nisu krili naši nastavnici te su rado zasvirali i zapjevali.

Manifestacija „100 godina ponosa i rada“

U 14.00 sati oko 5.000 prisutnih je počašćeno svečanom manifestacijom i programom kojem su prisustvovali brojni uvaženi gosti, Ministar obrazovanja i nauke KS, Načelnik Općine Hadžići, Predsjednik Udruženja direktora KS i niz drugih kolega, direktori drugih škola i ustanova, građani, roditelji, učenici te bivši i sadašnji zaposlenici. Program manifestacije, koja je mjesecima planirana na školskom igralištu, kao veliki događaj za cijelu Općinu Hadžići i šire, je zbog vremenskih prilika održana u kulturno-sportskom centru Hadžići.

Program je počeo prigodnim govorima direktorice škole, g-đe prof. Đenane Alispahić, ministra obrazovanja i nauke KS, g-dina prof.dr. Fahrudina Oručevića, načelnika Općine, g-dina dip.ing.maš. Hamde Ejubovića, bivšeg Direktora g-dina prof. Zijada Mulagića.

Direktorica škole je posebne zahvalnice sa Monografijom i Godišnjakom škole uručila svim penzionisanim zaposlenicima škole, koji su svoj radni vijek proveli u prostorijama škole.

Potom su riječ uzeli učenici sa svojim recitalima, pjesmom, igrom.

Svečano i s puno emocija, brojni gosti su sa oduševljenjem pratili bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali svi učenici i nastavnici.

Na manifestaciji su sa ponosom predstavljeni i kandidati na izboru za učenika generacije u šk. 2011/12. godini. Svim učenicima je direktorica škole uručila zahvalnice, monografiju i godišnjak škole istaknuvši njihov rad i djelovanje kroz osam godina njihovog školovanja.

Vijeće roditelja kao partneri u organizaciji završne manifestacije su pripremili prigodne poslastice i počastili sve učenike i goste.


Izuzetno zanimljiva i hvale vrijedna je bila i izložba likovnih radova i punih oblika predstavljena gostima u maloj sali škole. Izložbu su pripremili učenici likovnih sekcija, sekcije kulture življenja i tehničkog odgoja sa svojim voditeljima. Kreativnost, ideja, maštovitost, umijeće je oduševilo brojne posjetitelje.

U povodu ovog važnog jubileja i stogodišnjice odgojno-obrazovne institucije, koja je u 100 godina iznjedrila poznate stručnjake, inžinjere, profesore, ugledne radnike, ali iznad svega majke i očeve, odlučili smo izdati Monografiju škole, kao svjedokom dugog niza godina odgojno-obrazovnog rada, a pod sponzorstvom brojnih prijatelja škole. Monografija sadrži i brojne fotografije, imena učitelja i zaposlenika koji su radili i učenika koji su pohađali osnovnu školu u Hadžićima.
Cilj izdavanja Monografije je da jedan dugi niz godina kao važan period društvenog života postane poznat te da se sjetimo mnogih uspjeha i postignuća kojima smo se kroz historiju ponosili.

Škola je počela sa radom u junu 1911. godine pod imenom „Državna osnovna škola u Hadžićima“. U prvoj generaciji upisano je 90 učenika, a od toga samo 4 učenice.... Monografiju škole možete pročitati i pogledati ovdje...

Svi učenici u šk. 2011/12. godini su dobili godišnjak škole, a svima onima koji su pomogli u realizaciji manifestacije uručene su adekvatne zahvalnice od strane učenika i uposlenika.

>> IDI NA VRH STRANICE <<