BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
KANTON SARAJEVO
JU OŠ " 6. MART " HADŽIĆI

"Znanje je vrlina koja ujedinjuje dvije najljepše ljudske osobine: pravednost i moć"

Hadžići: Po prvi put održano Općinsko takmičenje u skijanju

Dana, 13. 03. 2018. godine na olimpijskoj planini Igman održano je prvo Općinsko takmičenje u skijanju (disciplina veleslalom) za učenike šestih razreda osnovnih škola sa područja općine Hadžići. Današnja aktivnost je rezultat realizacije projekta “Škola skijanja“ za sve učenike šestih razreda osnovnih škola, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Takmičenje je realizovano pod pokroviteljstvom Općine Hadžići, JU OŠ „6.mart“ , JU OŠ "Hadžići", JU OŠ "9.maj" i JU OŠ " Hilmi ef. Šarić", a u saradnji sa JKP “ZOI ' 84“ i Gorskom službom spašavanja Hadžići. Na ovoj sportskoj manifestaciji učestvovalo je 34 takmičara, a od toga 16 djevojčica i 18 dječaka. 
Najuspješniji takmičari iz naše škole su:

1. mjesto- Buljugija Mirza
3. mjesto- Nuhanović Haris

Najuspješniji takmičari su nagrađeni diplomama, a organizatori zahvalnicama. Đacima je obezbijeđena oprema za skijanje, prijevoz, topli napitci i sendvići. Mladi skijaši su uživali u sportu, planinskom zraku i druženju sa svojim drugarima te se nadaju da će ovo takmičenje postati tradicija.


Dupli pehar za učenike Osnovne škole "6.mart" Hadžići

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i Dana Općine Hadžići danas je odigran turnir u odbojci za učenice i učenike osnovnih škola naše općine. U muškoj kategoriji pobjednici turnira su učenici Osnovne škole "6.mart" Hadžići koji su u finalu savladali ekipu Osnovne škole "Hadžići" Hadžići rezultatom 2:0 (15:9,15:9). Treća je bila ekipa Osnovne škole "Hilmi ef. Šarić" Tarčin, a četvrto mjesto pripalo je ekipi Osnovne škole "9.maj" Pazarić.
U ženskoj kategoriji ponovo je prvo mjesto pripalo učenicama Osnovne škole "6.mart" koje su u finalu savladale svoje vršnjakinje iz Osnovne škole " Hilmi ef. Šarić" Tarčin rezultatom 2:0 (15:4,15:5). Treća je bila ekipa Osnovne škole "Hadžići", a četvrta Osnovna škola "9.maj" Pazarić. Turnir je odigran u velikoj dvorani Kulturno sportskog i rekreacionog centra Hadžići pod pokroviteljstvom Općine Hadžići. Posebno priznanje pripada nastavnicima sporta i tjelesnog odgoja naših obrazovnih institucija koji su svoj trud, zajedno sa posjetiteljima, mogli vidjeti u odličnoj odbojci naših učenika. Čestitamo.


Osnovna škola "6.mart": Dan nezavisnosti BiH i Dan Općine Hadžići

U povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 6. marta Dana Općine Hadžići i Dana Osnovne škole "6. mart" učenici i nastavnici organizovali su niz svečanih aktivnosti na nivou svih aktiva škole, od prvog do devetog razreda. Historijsko -geografska sekcija, učenici trećeg i petog razreda polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju učenjem fatihe i minutom šutnje odali su počast šehidima i poginulim borcima. Istim povodom, naši prvačići su žutim i plavim balonima poslali poruku mira i slobode, te tako iskazali ljubav prema domovini.

S ljubavlju domovini, uposlenici i učenici OŠ "6. mart" Hadžići.


Dan škole, Dan nezavisnosti BiH i Dan Općine Hadžići - PRIREDBA

U ponedjeljak, 05. 03. 2018. godine  održana je priredba povodom Dana škole. Uz Dan škole obilježeni su i drugi praznici koje imamo u mjesecu martu: Dan nezavisnosti BiH, Dan Općine Hadžići i Dan žena. Priredbi su prisustvovale brojne zvanice među kojima su bili predstavnici Općine Hadžići, direktori osnovnih i srednjih škola te  drugih ustanova, roditelji, učenici i uposlenici škole. Posebnost ovoj priredbi priuštili su učenici Osnovne muzičke škole koji su izveli tačku pod nazivom " Italianeshes koncert " , Orkestar harmonika, solista Mehmedić Hazim i dirigent mr. Munir Mešanović. Treba kazati da je priredba održana u potpuno novoj sali atrija koja je renovirana zajedničkim aktivnostima menadžmenta škole i Vijeća roditelja.

 

Nakon priredbe u prostorijama škole upriličeno je druženje uz prigodnu zakusku.


ZIMSKA BAJKA – ŠKOLA SKIJANJA

Prva grupa učenika šestog razreda JU OŠ „6.mart“ iz Hadžića i JU OŠ „9. maj“ iz Pazarića je uspješno završila Školu skijanja koju je realiziralo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. 
U vremenskom periodu od 07. 02. 2018. do 13. 02. 2018. godine, učenici su proveli pet bajkovitih dana na našim olimpijskim ljepoticama Igmanu, Malo polje i Bjelašnici, Babin Do, te savladali programske zadatke koji su predviđeni planiranim projektnim aktivnostima uz podršku nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja Ramić Aldina i Beganović Vernesa, te direktora škole „9.maj“ Kazazović Edina i socijalne radnice Fejzić Lejle. 
Svi učenici šestog razreda su adekvatno bili odjeveni i pripremljeni za boravak na planini i sudjelovanje u projektnim aktivnostima. Osim podrške kantonalnog Ministarstava, koje je obezbijedilo skije, prevoz i ski karte, značajnu podršku učenicima je pružila Općina Hadžići, kupovinom pancerica za sve učenike, učesnike Škole skijanja. Veliki doprinos u realizaciji zimske bajke pružili su članovi Vijeća roditelja OŠ „9. maj“ Pazarić i OŠ „6. mart“ Hadžići, svojom posjetom učenicima i druženjem u pauzi za užinu kao i na ski stazi. Utisci učenika, učesnika škole skijanja su veoma pozitivni. U razgovoru ističu zadovoljstvo usvojenim znanjem i ovladanim tehnikama skijanja te naglašavaju značaj druženja, međusobnog pomaganja i boravka u prirodi. Bila je to nezaboravna zimska čarolija prve grupe učenika šestog razreda OŠ „9. maj“ i OŠ „6. mart“ koja je uspješno završena . 
Ovom prilikom izražavamo zahvalnost Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS i ministru prof. dr. Kazazović Elviru , Općini Hadžići i općinskom načelniku Ejubović Hamdi, školskom osoblju i roditeljima učenika na podršci u realizaciji Škole skijanja. 
Druga grupa učenika šestog razreda JU OŠ „6. mart“ i JU OŠ „9.maj“ je krenula u Školu skijanja od srijede, 14. 02. 2018. godine.


SPREMNO SMO DOČEKALI NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE

Želimo vam pokazati samo mali djelić kreativnosti naših učenika i nastavnika koji su se potrudili da ukrase našu školu.
Praznici su dani kada se najviše radujemo i želimo da nam ostanu u divnom sjećanju.Svi zajedno smo se potudili da i naša škole u prazničnim danima izgleda lijepo.

Sretna Nova godina!

Pokloni za naše učenike od Fondacije„Dogs Trust“

U mjesecu decembru našu školu je posjetila predstavnica „Dogs Trust“ Fondacije Elma Šabanović i tom prilikom uručila prigodne poklone za učenike od II do VI razreda. Realizacija radionica za učenike od II do VI razreda je planirana za drugo polugodište. Primarni cilj radionica da djeca uvijek budu sigurna u kontaktu sa psima, te da nauče o potrebama i odgovornom vlasništvu pasa kako bi buduće generacije bile i sigurne i odgovorne!
Sadržaj radionice može se prilagoditi bilo kojem predmetu u okviru obrazovnog programa, tako da djeca mogu učiti o sigurnosti sa psima, potrebama pasa i odgovornom vlasništvu, na primjer, i na času matematike: Kako se brinuti o našem psu, koliko nam je potrebno novca, hrane te prostora za život – možemo izračunati rješavanjem matematičkih jednačina, vježbanjem tablica množenja i dijeljenja, sabiranja i oduzimanja, te učeći o mjernim jedinicama!


Projekat: "Digitalno-interkulturalna nastava u sjeveroistočnoj Evropi"

10. 11. 2017. godine, je na završnoj konferenciji projekta  "Digitalno-interkulturalna nastava u sjeveroistočnoj Evropi" učesnicima konferencije prikazan i film "Hannas Geburtstagsparty" kojeg su snimili učenici naše škole/OŠ "6. mart" iz odjeljenja VII-3. Nakon što je u školskoj 2016/2017. godini urađen pilot projekat "Unsere Stadt" učenici odjeljenja VII-3 su radili projekat "Sportvereine in meiner Stadt". Uslijedilo je i snimanje filma, kojim su učenici predstavljali našu državu na ovom međunarodnom takmičenju pod nazivom DIP in SOE.

Sve ove aktivnosti realizovane su od strane Goethe instituta.


This is my English notebook

U toku mjeseca decembra realizovana je izložba sveski iz Engleskog jezika. U realizaciji izložbe učestvovali su učenici III, IV i VI razreda. Izabrane su najljepše i najurednije sveske na nivou svakog razreda i izložene u holu naše škole. Po završetku izložbe komisija u sastavu: Aida Halvadžija, nastavnica engleskog jezika, Nevzeta Sidran, bibliotekarka i Merima Turajlić, pedagog  proglasile su prva tri mjesta na nivou svakog razreda. Učenici su za nagradu dobili knjige na Engleskom jeziku.

Radeći ovu izložbu uvidjeli smo veliku zainteresovanost učenika za ovakav vid promocije njihovog rada. Nadamo se da će ih ovo motivisati da se više trude  da bi baš njihova sveska bila najurednija.

 

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta su:

Na nivou III razreda

1. mjesto - Džafić Emina III2 i Horman Džejla III3

2. mjesto - Durmišević Hatidža III1 i Drina Amina III3

3. mjesto - Bešo Adisa III1 i Ramić Zerina III3

Na nivou IV razreda

1. mjesto - Proha Merjema IV1

2. mjesto - Ilma Tufo IV2

3. mjesto - Muhamed Rudan IV2

Na nivou VI razreda 

1. mjesto - Sidran Lamija VI2

2. mjesto - Kafedžić Šejla VI2

3. mjesto - Bičo Armela VI3    
 
 

Champs

Još jedna u nizu skype sesija sa školom u SAD-u, kojom je projekat CHAMPS nastavljen i ove godine. Ovaj put su učenici naše škole svojim vršnjacima govorili na temu:“Weather and entertainment“.  Mine Detection Dog Centre je učenike i nastavnicu obradovao ruksacima na čemu su im oni zahvalni.


Međunarodni dan ljudskih prava (10. 12.)

Opća skupština UN-a proglasila je 10. decembar/prosinac kao Međunarodni dan ljudskih prava, kako bi se usmjerila pozornost “naroda svijeta” na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničko mjerilo postignuća za sve narode i sve države. Potpisivanjem Opće deklaracije o ljudskim pravima (1948. godine) po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika” i pri tome udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava.
Ovim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Svjetski dan Unicefa (11. 12)
UNICEF je kratica za United Nations Children’s Fund i nastao je prije više od šest desetljeća.
Organizaciju za pomoć djeci osnovala je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 11. decembra 1946. kako bi pružila pomoć djeci poslijeratne Europe. Danas je najveći dio napora ove organizacije usmjeren na djecu u zemljama u razvoju. UNICEF je kratica za United Nations Children’s Fund i nastao je prije više od šest desetljeća. Organizaciju za pomoć djeci osnovala je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 11. decembra 1946. kako bi pružila pomoć djeci poslijeratne Europe. Danas je najveći dio napora ove organizacije usmjeren na djecu u zemljama u razvoju.
Članovi Literarne sekcije su obilježili ove značajne datume. U saradnji sa nastavnicom Fuadom Demić, pedagogicom - Merimom Turajlić i socijalnom radnicom - Lejlom Fejzić  izradili su pano koji krasi hodnik naše škole. Na ponou se nalazi  Opća deklaracija o ljudskim pravima (1948. godine) i Misija Unicefa.

Pored ove aktivnosti učenici su izradili tri panoa za učenike prvih razreda koji krase njihove učionice.Na panoima se nalaze fotografije svih učenika uz crteže srca, leptira i knjige. Svi ovi pojmovi nas asociraju na ljubav, slobodu i znanje. Željeli smo im poručiti da mislimo na njih i da su nam podjednako svi važni.


UČENICI  II RAZREDA  POSJETILI  CINEMA  CITY

08. 12. 2017. godine, učenici II razreda su posjetili Cinema City, gdje su uživali u projekciji filma „Ekipa iz džungle“. Posjetu su  realizovale učiteljice: Mensura Dupovac, Aida Kulenović, Nizama Hrnjić i pripravnica Emina Mujić. Uz film i ugodno druženje učenici drugog razreda sa svojim učiteljicama su kvalitetno proveli ovaj dan.


JEŽEVA KUĆICA

„Ježeva kućica“ jedna je od najpoznatijih priča za djecu, poznatog pisca za djecu i mlade Branka Ćopića. Branko Ćopić napisao ju je 1949. godine i nedugo zatim se počela čitati u školama, a onda je postala i neizostavni dio dječijih lektira.
Učiteljica Aida Kulenović je svojim učenicima  u multimedijalnoj učionici nastojala uz pomoć video prezentacije približiti  i učiniti zanimljivom lektiru „Ježeva kućica“. Ovo je samo jedan od načina kako možemo kod naših učenika potaknuti  maštu, razviti želju za čitanjem i istraživanjem. Učenicima se posebno dopao ovaj vid učenja i znamo da će im čitanje lektire biti puno lakše i zanimljivije.

Omiljena knjiga našeg djetinjstva.

Po šumi, širom, bez staze, puta Ježurka Ježić povazdan luta.
Lovom se bavi često ga vide, s trista kopalja na juriš ide.

SLAVNI LOVAC 

Po šumi, širom, bez staze, puta
Ježurka Ježić povazdan luta.
Lovom se bavi često ga vide,
s trista kopalja na juriš ide.
I vuk i medo, pa čak i – ovca,
poznaju ježa, slavnoga lovca.
Jastreb ga štuje, vuk mu se sklanja,
zmija ga šarka po svu noć sanja.
Pred njim dan hoda, širi se strava,
njegovim tragom putuje slava...


Pedagoška radionica:

Radionicu:“ TKO SAM JA, TKO SI TI” ,realizirala je pedagogica Merima Turajlić sa učenicima IV razreda. U toku radionice smo otkrivali tko smo to mi, kako doživljavamo mi sebe (što o sebi mislimo, kako se osjećamo, koliko se poznajemo) odnosno kako nas doživljavaju drugi (kako nas drugi vide, kako tumače naše ponašanje, naše osjećaje, kako možemo otkriti kako nas drugi vide); koliko nam je važno kako nas drugi vide i što će misliti o nama (jesmo li zadovoljni s time i kako to možemo promijeniti ako nismo); i da li je ta slika koju mi imamo o sebi slična ili različita od slike kako nas drugi vide.

Igra «Što kod sebe volim» iz Budimo prijatelji, str. 34 (u prilogu),
VJEŽBA 2 «Moje dobre strane» - letak - Kako možemo poboljšati sliku o sebi (nabrajaju pozitivne osobine; koliko se sjete.
II korak: KAKO NAS DRUGI VIDE
1. Igra «kako me vide drugi

Svatko na papir napiše 2 - 3 osobine tj. kako me vide:
UČITELJI, RODITELJI, PRIJATELJI
Razgovor: Postoje li razlike u tome kako nas oni vide. Da li bismo htjeli da nešto bude drugačije? Što možemo učiniti da nešto bude drugačije? (npr. ako me učitelj vidi kao nezainteresiranu osobu, svejedno mi je kakvu ću ocjenu dobiti, što mogu učiniti da to promijenim). Učenici su bili veoma aktivni u toku radionice i iznosili konstruktivna mišljenja i zaključke.Kako vide sebe ilustrovali su na listu papira,a od njihovih radova smo izradili panoe.


KINO PROJEKCIJE ZA UČENIKE

U utorak, 05. decemba 2017. godine, učenici VIII i IX  razreda naše škole su u Multimedijalnoj sali  u Hadžićima imali priliku pogledati projekciju filma Žaba. Svi  su zaista uživali u kvalitetnoj projekciji  na velikom platnu i druženju, a ujedno su proširili svoje znanje iz medijske kulture. Radujemo se sljedećoj prilici za ovakav vid edukacije.


Zdrava ishrana

Poslije tjelesnog je najbolje popiti topao čaj. Učenici II-1 odjeljenja i njihova učiteljica Aida Kulenović nam  svojim primjerom pokazuju da moramo i trebamo da brinemo o svom zdravlju. Zdravlje čuvamo tako što se i zdravo hranimo. Budite i vi čuvari svog zdravlja.


Svečanost povodom Dana državnosti BiH

U povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, učenici i nastavnici uređenjem škole i svečanom priredbom, oblježili su 74. godišnjicu Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a. Recitacijama, glumom, pjesmom i plesom učenici su nas podsjetili na ovaj značajan datum i pokazali koliko se voli svoja domovina.

Zahvaljujemo se svim gostima koji su svojim prisustvom uveličali našu svečanost.

Sretan rođendan Bosno i Hercegovino

Draga Bosno i Hercegovino
sretan Ti rođendan!
Želim Ti da dugo postojiš i prkosiš,
sa svojim krivudavim rijekama,
plodnim poljima i visokim planinama.

Zajedno sa svojim bosancima i hercegovcima
koji te u srcu nose.
Beskrajno ti pružam svoje ruke
da te zagrlim,jer te volim
moja domovino!

Amna Sadiković III-1

"Moja domovina"

Ja domovinu imam.
U srcu svom je nosim.
I gdje god da krenem.
Bosnom se ponosim.

Bosna je zemlja puna snova
U njoj žive dobri Bosanci.
Svi ste dobrodošli u moju Bosnu.
makar bili stranci.

Kerim Tabaković III-1

 

Domovino jedina!
                           Sretan ti rođendan!


CHAMPS TEAM IN ACTION AGAIN

Jedna od aktivnosti ,,Champs team-a'' naše škole je i ,,Skype conversation''. Svakog mjeseca putem Skype-a razgovaramo sa djecom iz SAD-a.Ovoga puta razgovarali smo s učenicima  Moffet School.Tema razgovora bile su mine i sve opasnosti koje prouzrokuju mine.


Učenici škole u ulozi pedagoga i nastavnika

Međunarodni dan djeteta obilježili su i učenici naše škole tako što su učestvovali u aktivnosti "djeca preuzimaju 2017".  
Učenica IX-2 odjeljenja, Hana Šehić je taj dan preuzela ulogu pedagoga i uspješno odgovorila izazovu. Nastavnica matematike, Esma Šehić je sa IX razredima za ovaj dan pripremila aktivnosti da dva sata matematike vode učenici. Učenici su bili veoma odgovorni i uspješno su realizovali sate za koje su se uz pomoć nastavnice kvalitetno pripremili. Aktivnosti koje su realizovali naši učenici možete pogledati u fotogaleriji.

Sretan Međunarodni dan djeteta - 20. novembar, 2017. godine


Međunarodni dan djeteta - 20. novembar

20. novembra 1959. god. Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta, a 20. novembra 1989. godine usvojila je Konvenciju o pravima djeteta. Uspostavljanje Dana djeteta je imalo za cilj privlačenje pažnje na važno pitanje, blagostanje djece u cijelom svijetu. Neka od prava koja su garantovana Konvencijom o pravima djeteta su pravo na jednakost svakog djeteta, pravo na život, pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i slobodno vrijeme, slobodno izražavanje mišljenja i pravo da bude saslušano, pravo na roditeljsko staranje, pravo na zaštitu od ekonomskog i seksualnog iskorištavanja, pravo na zaštitu od nasilja, pravo na slobodu izražavanja, pravo onesposobljenom djetetu na posebnu brigu. Djeca su najosjetljivija grupa koja treba zaštitu. Svake godine, organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, podstiču na preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava. U našoj školi je obilježen ovaj važan dan sa našim učenicima. Mi vam predstavljamo radove učenika II-1 odjeljenja i njihove učiteljice Aide Kulenović. Pano koji su oni izradi krasi njihovu učionicu. Panoi koje su izradili učenici V razreda sa pedagogicom Merimom Turajlić i Aidom Halvadžija krase hol naše škole.

Sretan dan djeteta !

16. novembar- Međunarodni dan tolerancije

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta pedagogica Merima Turajlić je sa učenicima V-2 i V-3 odjeljenja realizovala radionicu sa temom: Tolerancija.
Cilj radionice je bio pomoći učenicima da prepoznaju i uvažavaju tuđe potrebe bez predrasuda i da nauče jasno i argumentirano izraziti svoje mišljenje. Razvoju tolerancije doprinose empatija, moralne vrijednosti, razlikovanje dobrog od lošeg, poznavanje temeljnih ljudskih prava i sličnosti koje postoje među svim ljudima, a odmažu predrasude (negativni stavovi prema članovima neke skupine kojoj pojedinac osobno ne pripada) i stereotipi (neopravdana uvjerenja o nekoj osobi ili skupini ljudi).
Poznavanje nečije kulture, vrijednosti i navika pospješuje tolerantno ponašanje, jer ono što je u određenoj kulturi prihvaćeno, možda u drugoj nije. Iz tog razloga važno je poučavati djecu od najranije dobi o primjerenim oblicima ponašanja, drugim kulturama i narodima kako bi se razvilo tolerantno ponašanje. Naučili smo da biti tolerantan znači:
1. Da su razlike među ljudima potrebne i korisne.
2. Prihvatiti razlike kao vrijednost, a ne kao opasnost.
3. Uzimati u obzir stavove drugih.
4. Upoznavati različite kulture.
5. Prihvatiti različite stilove života i pogleda na svijet.
6. Razumjeti razlike u mišljenju, religiji i vjerovanjima.
7. Ne pristajati na diskriminaciju.
8. Biti spreman na preispitivanje vlastitih stavova.
9. Poštovati drugog i drugačijeg.

Učenici su bili aktivni učesnici u toku cijele radionice. Iznosili su svoja mišljenja, navodili primjere iz svog okruženja, isticali svoje stavove kada je riječ o tolerantnosti njih u odnosu na druge. Bili su i  kreativni i od svojih radova koje su crtali u toku radionice  izradili su panoe.

Škola plivanja

Općina Hadžići u saradnji sa Javnim preduzećem „Olimpijski bazen Otoka“, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade te Ministarstvom kulture i sporta KS omogućava besplatnu obuku plivanja učenicima osnovnih škola. Osim izdvojenih novčanih sredstava ministarstava i Općine za časove plivanja, obezbijeđen je i prevoz za učenike od škole do bazena i nazad, u pratnji nastavnika/ica razredne nastave. U periodu od 30. 10. do 10. 11. 2017. godine 60 učenika naše škole na Olimpijskom bazenu Otoka pohađalo je "Školu plivanja".


5. novembar – Dan IX brdske brigade

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim govorom  na spomen – obilježju pored OŠ „6. mart“, predstavnici Udruženja „9. b.br.“ Hadžići, Općine Hadžići, boračkih organizacija, predstavnici i učenici naše škole obilježili  su 25. godišnjicu osnivanja 9. brdske brigrade Armije Republike BiH. Svi naši borci, šehidi i ostali pripadnici proteklog rata zaslužuju dužno poštovanje i da se njihova imena i zasluge nikada ne zaborave. 5. novembar je izuzetna prilika kojom svake godine odajemo počast, posjećujemo spomen-obilježja i razgovaramo o tim proteklim vremenima da sljedeće generacije nikad ne zaborave značaj te borbe i slobode u kojoj sada uživamo.


Učili smo o emocijama

Učenici VI-2 odjeljenja sa svojom razrednicom Aidom Halvadžija na veoma zanimljiv i kreativan način na satu odjeljenske zajednice istraživali su i razgovarali o emocijama i njihovoj kontroli.Naučili su šta su emocije, kako ih prepoznati kod drugih ljudi i na koji način možemo da utičemo na emocije,naročito one negativne.
Vrste emocija:
 Strah: Strah je jedina urođena emocija kod čovjeka koja se javlja kao reagovanje na situacije koje se ocjenjuju kao opasne. Osjećanje strahovanja je korisno jer nas opominje na opasnost i aktivira organizam na akciju.
Ljutnja: Na istu situaciju možemo imati osjećanje strahovanja ili ljutnje što zavisi od procjene snage koju čovjek ima. Ako je ta situacija opasnija od njegovih snaga, onda se boji, a ako procjeni da je njegova snaga veća od opasnosti onda se ljuti. Ispoljavanje ovih emocija je najčešće agresivno. Raspoloženje: To su osjećanja koja doživljavamo kada su produžene situacije mentalnih predstava o doživljaju sa sjećanjem.
Radost se javlja kad postignemo neki uspjeh, ostvarimo neki cilj ili želje.
Tuga se javlja kad izgubimo nešto što je za nas bilo vrijedno i važno. I tuga je emocija koja nas manje potiče na akciju.
Prepoznavanje emocija u drugih ljudi se zasniva na 4 skupine:
izraz lica
čovjekov glas
pokreti tijela i udova te
cjelokupna situacija

"OSJEĆAJI U ŽIVOTU DJECE"
Na osnovu sadržaja koji su saznali na satu, učenici su se potrudili da naprave jako zanimljive panoe koji se nalaze u hodniku naše škole.


Realizacija projekta:Uticaj digitalizacije na psihičko i fizičko zdravlje djece

U našoj školi je započeta realizacija projekta:“ Uticaj digitalizacije na psihičko i fizičko zdravlje djece“. Projekat  realizira Udruženje „Rubin“ i OŠ“6. mart“ Hadžići. Realizacija projekta započela je 06. 10. 2017. godine obilježavanjem Dana osmijeha.
Članovi Ekološke sekcije i nastavnica Senada Rešidović su obilježili ovaj dan izradom panoa sa porukom:„Učinite i vi danas jedno plemenito djelo, makar to bila i najobičnija ljubaznost prema nekom strancu, jer dobro se dobrim vraća. Pano je izložen u holu naše škole. Naši učenici su se potrudili da izmame osmijeh svojim drugarima i nastavnicima naše škole. Sljedeća aktivnost koja je realizovana vezana je za obilježavanje dana zdrave hrane i trajala je od 16. 10. do 20. 10. 2017. godine kada je obilježen i Svjetski dan jabuke. U ovom periodu realizovan je veliki broj aktivnosti u koje su bili uključeni učitelji, razrednici i voditelji sekcija.
Naročito moramo istaći rad Ekološke sekcije i voditelja sekcije Senadu Rešidović. Oni su aktivni učesnici u realizaciji ovog projekta i sve njihove provedene aktivnosti usmjerene su na sadržaje koji su predviđeni u planiranju  i realizaciji ovog projekta. Nosioci projekta su se potrudili da 20. 10. 2017. godine svim učenicima obezbjede voće za užinu. Taj dan je obilježen Dan jabuke pa je izbor bio da učenici uz užinu dobiju  jabuku. Članovi Ekološke sekcije su na prigodan način obilježili Dan jabuke.
Sve njihove aktivnosti moći ćete pogledati u fotogaleriji i uvidjeti da su uložili puno truda kako bi sve aktivnosti koje su se realizovale u periodu od 16. 10. do 20. 10. 2017. godine bile u svrhu promovisanja zdrave ishrane.
Aktivnost koja je također realizovana u sklopu projekta je tema:“Odlaganje elektronskog otpada“.
Televizija BHT1 je 17. 10. 2017. godine u dvorištu naše škole obavila snimanje priloga vezano za odlaganje elektronskog otpada. Prilog je emitovan u 2 termina -19. 10. 2017. godine u Dnevniku 3 i 20. 10. 2017. godine u emisiji Jutro za sve.
Članovi ekološke sekcije su razgovarali o velikom problemu današnjice a to je odlaganje EE otpada.
Osnovni razlog zbog čega je EE otpad postao veliki problem jest činjenica što se ubrzanim razvojem tehnologija upotrebljava sve veća količina električnih/elektronskih aparata (mobitel, računara...), a svi ti uređaji sadrže preko 1000 različitih tvari od kojih su mnoge otrovne. Naglašeno je da je sistem odvojenog sakupljanja otpada nužan kako bi se smanjila količina otpada na odlagalištima, a ujedno i izdvojile korisne sirovine iz otpadnih stvari koje završavaju na odlagalištima.
Cilj je uvesti odvojeno sakupljanje otpada kako bi se povećao raspoloživ udio materijala koji se mogu reciklirati, za razliku od zajedničkog odlaganja tokom kojeg često korisne sirovine završe na deponijama.
Otpadni električni i elektronički uređaji i oprema sadrže plastiku, metale i slične materijale koji se mogu nakon recikliranja ponovo koristiti kao sekundarna sirovina za neki novi proizvod. Vrlo je bitno da se EE otpad sakuplja odvojeno od komunalnog otpada i zatim zbrinjava na ekološki prihvatljiv način. Želimo naglasiti da će realizacija projekta trajati tokom cijele školske 2017/2018. godine i sve aktivnosti koje budu realizovane bit će prezentovane.


OKTOBAR –MJESEC KNJIGE

Promovisanje važnosti knjige, njene uloge u obrazovanju i izgradnji identiteta pojedinca, te njenog značaja u svakodnevnom životu osnovni je cilj obilježavanja i ovog oktobra – mjeseca knjige.
Želimo vam pokazati kako su učenici III razreda  obilježili  oktobar-mjesec knjige. Sa svojoim učiteljima/učiteljicama razgovarali su o najdražoj knjizi koju su pročitali,crtali najdražu knjigu i od svojih crteža izradili pano koji krasi njihove učionice. U povodu obilježavanja mjeseca knjige organizovana je  projekcija  animiranog filma Heidi koji je snimljen po istoimenom romanu. Projekcija je realizovana u  multimedijalnom kabinetu naše škole. Svi učenici III razreda su imali priliku pogledati ovaj film. Heidi je roman za djecu koji je napisala Johana Špiri. To je svjetski poznat bestseler, prvobitno objavljen u dva dijela. Riječ je o romanu koji govori o događajima u životu petogodišnje devojčice u zaštiti svoga djeda, u švajcarskim Alpima. Napisana je kao knjiga "za djecu i one koji vole djecu".(kao što je citirano podnaslovom) u prvom izdanju 1880.godine od strane švajcarskog autora Johane Špiri. Heidi je jedna od najprodavanijih knjiga ikada napisanih i jedan je od najpoznatijih djela švajcarske književnosti. Učenici su sa oduševljenjem i velikom pažnjom pratili realizaciju filma. I na ovaj način možemo kod djece probuditi interes za razvijanje čitalačkih vještina.
Poruka učenika glasi:“Čitajmo knjige i čuvajmo ih“.


Osnovnoj muzičkoj školi u Hadžićima donirana oprema vrijedna 27. 000 KM

U ponedjeljak, 30. 10. 2017. godine općinski načelnik Hamdo Ejubović je za potrebe škole donirao opremu vrijednu 27. 000 KM direktorima OŠ “6. mart” Hadžići i Osnovne muzičke škole Ilidža, Muhamedu Čoviću i Dijani Preljević. Od muzičkih instrumenata i opreme je nabavljeno: dva klavira, dvije harmonike, dvije gitare, muzička linija, orfov set, stalak za note, školska tabla, muzička tabla sa notnim sistemom, izložbena vitrina za instrumente i dr. Resorno ministarstvo je za ovaj projekat provelo neophodnu proceduru i obezbijedilo nastavni kadar.

Za šestogodišnje muzičko obrazovanje je propisan uzrast – „upisuje se učenik mlađi od devet godina života“, za instrumente: klavir, violina, violončelo, gitara, harmonika, harfa i flauta.


PLANINARSKA SEKCIJA NA ORMANJU

27. oktobra, Planinarska sekcija sa ,,CHAMPS'' timom naše škole je organizovala planinarski pohod na Ormanj. 25 učesnika ovog pohoda su pješačili sat i po vremena do stijena gdje je FASTO (Fakultet sporta i tjelesnog odogoja) postavio tzv. ferate odnosno stepenice za penjanje. Instruktror planinarstva Armin Nizić je održao čas o opremi i uslovima koji nam trebaju da bi se penjali i koristili ove stepenice. U povratku su svratili u Planinarski dom Ormanj grdje su uz čaj i lijep doček domaćina sumirali iskustva sa ovog pohoda.


Kreativnost na djelu

Učenici IX razreda su svoje znanje i domišljatost iskoristili u kreiranju i izradi vrlo interesantnih strujnih kola za nastavu fizike.  Svoje radove su ponosno izložili u holu škole gdje svi učenici, nastavnici i gosti naše škole imaju priliku da pogledaju ovu prije svega zanimljivu i inspirativnu izložbu. Sve pohvale učenicima i njihovoj nastavnici fizike, Maidi Šarić. Želimo da nas i u narednom periodu obradujete  sličnim inovativnim idejama.


Dan jabuke

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. oktobra započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.
S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji c vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva. Jabuka pozitivno utiče i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.
Mi ćemo vam kroz fotografije prikazati kako su učenici Ekološke sekcije i nastavnice Senada Rešidović i Elma Kulović obilježili dan jabuke u našoj školi.Kroz različite aktivnosti koje su uljepšale ovaj dan, našu školu a i obradovale naše đake. Svi učenici imali su priliku da se počaste  zdravim proizvodima koji su bili izloženi u holu škole.

Sretan Vam Svjetski dan jabuka


Obilježavanje svjetskog dana jabuka

Svake godine 20. oktobra obilježavamo svjetski dan jabuka, pri čemu se naglašava važnost jabuka u zdravoj prehrani. Koliko je važna jabuka , govori i činjenica, da je ona jedino voće koje ima svoj dan. Sakupili smo i izreke koje govore o vrijednosti jabuke:
''Jabuka je kraljica voća''
''Jedna jabuka na dan i liječnik iz kuće van''

Učenici III-1 su sa svojim učiteljem Hakijom Gegićem  danas  naučili nešto više o jabuci i njenoj važnosti. Jeli smo jabuke, crtali ih, bojili, pravili pano... I u svemu jako uživali.
 


Jedimo zdravo – jedimo jabuke

„Jabuka je slatko voće, koje svako dijete hoće”, bila je ideja  vodilja učenicima III-2 odjeljenja i njihove učiteljice Jasminke Koro u obilježavanju Svjetskog dana jabuka.Učenici su sa svojom učiteljicom  razgovarali o važnosti jabuke u ishrani i zdravlju, crtali jabuke te od svojih radova napravili pano  koji se nalazi u hodniku naše škole. Evo nekoliko korisnih informacija koje su nam poslali učenici III-2  odjeljenja .

Jeste li znali?

 • jabuka pripada porodici ruža
 • jabuka se bere uglavnom ručno
 • jabuka u vreći krumpira sprječava klijanje
 • New York se naziva još i The Big Aplle
 • od drveta jabuke izrađuju se "čarobni štapići"
 • drvo jabuke može rađati i do 100 godina
 • najveća ikad ubrana jabuka na svijetu bila je teška 1,5 kg
 • danas ima preko 8000 sorti jabuka
 • jabuka čisti zube
 • najspominjanije voće u literaturi
 • podcijenjeno, dragocjeno voće

Sretan Svjetski dan jabuke žele vam učenici III-2 odjeljenja i učiteljica Jasminka Koro


Obilježili smo Dan jabuke

Učenici III-3 odjeljenja sa učiteljicom Elmom Jamaković i ovaj put su bili kreativni. Obilježavanje Svjetskog dana jabuke u njihovoj učionici je predstavljalo pravo zadovoljstvo. Sve je podsjećalo na kraljicu voća (jabuku).
Crteži izloženi na panou u njihovoj učionici, korpe pune jabuka, pano koji krasi hodnik naše škole, samo su neke od aktivnosti koje realiziraju vrijedni đaci sa svojom učiteljicom. Učestvovali su svi do jednog u svim aktivnostima koje je pripremila učiteljica. Njihovi osmjesi na fotografijama govore da su i ovaj put sa zadovoljstvom bili aktivni sudionici, a njihove male i kreativne ručice su ovaj dan učinile posebnim. Učenicima III-3 odjeljenja i učiteljica Elma Jamaković vam žele: „Sretan Svjetski dan jabuke“.


Jesenji pohod Planinarske sekcije i CHAMPS tima

U petak, 20. oktobra, CHAMPS tim i Planinarska sekcija naše škole, pod vodstvom nastavnice Lejle Ljubović i instruktora planinarstva Armina Nizića,  započeli su jesenju avanturu po padinama Igmana. Nanića putem, obojenim jesenjim bojama i  po prostrtom ćilimu od lišća, kolona se kretala do planinarskog doma PD ,,Brezovča''.  Uz logorsku vatru i pjesmu  su dočekali noć. U subotu, poslije doručka i časa čvorologije, ekipa se uputila prema Golom brdu. Poslije sedam kilometara planinaranje, stiglu su u Dom gdje ih je čekao topao čaj i gdje se ova Jesenja avantura završila. 


Oktobar – mjesec knjige: Čitalačke navike razvijati u najmlađem dobu

Dana, 18. 10. 2017. godine učenici II-2 odjeljenja su u pratnji svoje učiteljice Mensure Dupovac i pedagogice Merime Turajlić posjetili Gradsku biblioteku Hadžići. Učenici su oduševljeni posjetom, a primarni cilj jeste bio približiti naše učenike pisanoj riječi kako bi potakli njihovu radoznalost i polahko njegovali ljubav prema čitanju. Čitanjem bogatimo maštu, potičemo kreativnost, stičemo znanje i još mnogo toga, jer dobra knjiga je dobar prijatelj !
Zaposlenici biblioteke upoznali su učenike sa značajem pisane riječi i na koji način postati član biblioteke. Ponešto smo i zabilježili. Pogledajte u našoj fotogaleriji .


DONACIJA ŠKOLSKOG PRIBORA ZA NAŠU ŠKOLU

Predsjednik Humanitarne organizacije “Ahmadiyya Muslim Jamaaat” Muzafeezur Rahmana uručio je učenicima naše škole 30 kompleta školskog pribora. Direktor naše škole, Muhamed Čović se zahvalio na donaciji koja će biti od velike pomoći našim učenicima. Istaknuo je činjenicu da je potrebno puno više ovakvih projekata koji će uključivati pomoć mladima kroz različite vrste aktivnosti a jedna od najvažnijih je svakako obezbijediti kvalitetne uslove za rad.


Oktobar – mjesec knjige: Čitalačke navike razvijati u najmlađem dobu

Dana, 17. 10. 2017. godine učenici II-1  i II-3 odjeljenja su sa svojim učiteljicama, Kulenović Aidom i Hrnjić Nizamom posjetili Gradsku biblioteku Hadžići. Posjeta je organizovana sa ciljem jačanja čitalačke pismenosti i kulture čitanja u najranijem životnom dobu. Đaci su danas naučili gdje se biblioteka nalazi, kako se postaje članom i na koji način se posuđuju knjige. Bibliotekarka Ivona Rodić je učenicima priuštila lijepe trenutke, pokazavši im kroz zabavan način prostor gradske biblioteke i police sa velikim izborom knjiga koje oni mogu da posuđuju i čitaju ukoliko postanu članovi biblioteke. Razgovarali su i o njihovoj prvoj lektiri “Medin rođendan“, i saznali da mogu pronaći veliki broj knjiga koje se njima dopadaju.


WE ARE CHAMPS AGAIN

I ove  školske godine naša škola ima čast da bude dio projekta Champs (Children against mines). Projekat u organizaciji MDDC-a (Mine Detection Dog Centre) iz Sarajeva i Marshall Legacy Institute iz Washington, SAD-a. Projekat je u potpunosti podržan od    the USA State Department-a.  Naši učenici su počeli sa svojim aktivnostima ,,Champs'' projekta. U utorak, 11. 10. 2017. god. članovi Champs tima su razgovarali sa učenicima iz SAD-a. Razgovor je vođen putem Skype-a. Učenici su razgovarali o školi, iskustvima sa ljetnog raspusta i naravno o minama i problemima sa kojima se susreće naša društvena zajednica. 
CHAMPs tim se raduje aktivnostima koji slijede u projektu CHAMPS.


„TARČINSKA JESEN 2017“

U povodu obilježavanja 22. godišnjice pogibije osam policajaca na Treskavici, organizovan je malonogometni turnir pod nazivom “Tarčinska jesen 2017“. Turnir je održan u Sportskoj dvorani Mirind u subotu, 7. 10. 2017. godine. Učestvovale su ekipe: OŠ "Hilmi ef. Šarić " Tarčin, OŠ "9. maj" Pazarić, OŠ "6. mart" Hadžići i Škola fudbala Tarčin.
Naša škola je osvojila  prvo mjesto.
Čestitamo našim učenicima i nastavniku Tjelesnog i zdravstvenog odgoja Vernesu Beganoviću.
Želimo da i u narednim takmičenjima postižu odlične rezultate.


Oktobar mjesec knjige

Povodom oktobra – mjeseca knjige, učenici V razreda naše škole, sa svojom učiteljicom Almom Hasagić, bibliotekarkom naše škole Nevzetom  Sidran i pedagoginjom Merimom Turajlić  posjetili su Gradsku biblioteku Hažići. Cilj posjete je bio približiti učenicima pisanu riječ, potaknuti radoznalost, te ljubav prema čitanju. Učenici su tom prilikom dobili jasne upute kako mogu postati članovi biblioteke i koje sve aktivnosti se realizuju u cilju motivaranja učenika da postanu aktivni članovi.

"Ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život."

Ivo Andrić


Učimo engleski kroz igru i likovno stvaralaštvo

Kako bi što spontanije i efikasnije usvajali engleski jezik, učenici na satovima često uče kroz igru.
Dok su njima te igre uglavnom zabava, učitelju je to siguran pokazatelj da se usvajaju tačne gramatičke strukture i nove riječi pravilnog fonetskog oblika. Igre pomažu u stvaranju pozitivne razredne atmosfere, motiviraju učenike za rad i razvijaju kod njih osjećaj za suradnju te rad u timu. Na ovaj se način unosi dinamika u učenje engleskog jezika i spriječava monotonija koja bi se mogla pojaviti kada bi učenici cijeli sat sjedili i pasivno primali informacije. Učenje kroz igru je izuzetno  poticajno i svi učenici rado sudjeluju. Pokazat ćemo vam kroz fotografije kako izgleda jedan takav čas u II razredu sa nastavnicom engleskog jezika, Lejlom Ljubović.
Bili smo kreativni, zabavni i marljivi. Usvojili smo: boje, brojeve i dijelove lica.


Ovo je naša nedjelja

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje, učenici IV-3 odjeljenja su sa svojom učiteljicom  Čomor Nijazom kroz kreativnu radionicu obilježili ovu nedjelju koja je posvećena isključivo djeci. Imali su priliku da saznaju koja su to prava svakog djeteta na svijetu, ali isto tako koje su to obaveze koje djeca trebaju ispoštovati kada je u pitanju njihov odnos prema radu, školi, ophođenju prema starijima i pravilima ponašanja na javnim mjestima.
U toku izrade panoa koji ukrašava njihovu učionicu svako od njih je učestvovao i na taj način učili o sreći, prijateljstvu, lijepom ponašanju, učenju, poštivanju pravila, izvršavanju obaveza...

"Sretan ćeš biti svijete, kad usrećiš dijete" .


Obilježena dječija nedjelja u našoj školi

Učenici III-3 odjeljenja sa učiteljicom Elmom Jamaković su bili kreativni i izradili pano koji krasi hodnik naše škole. Pano sadrži ilustracije u kojima su prikazana prava djece i služit će nam kao informativni pano u narednim aktivnostima koje se budu realizovale u našoj školi.

Hvala učiteljici i učenicima odjeljenja III-3.


UČENICI PRVOG RAZREDA OBILJEŽILI “DJEČIJU NEDJELJU”

Učenici  I1, I2 i I3 odjeljenja su zajedno sa svojim učiteljima, Alisom Zečić, Nerminom Kazazović i Fejzović Sabdudinom, obilježili “Dječiju nedjelju”. Učenici su svojim radovima ukazali na ciljeve obilježavanja “Dječije nedjelje”, a to su promocija prava djeteta, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata uključeni u brigu o djeci i njihovim pravima i potrebama. Bili su kreativni i zajedno sa svojim učiteljima crtežima, plakatima i cvjetićima ukrasili su svoje učionice i hodnik škole.


Priredba za najmlađe

U povodu obilježavanja Dječije nedjelje i Dana učitelja učenici trećih razreda su održali prigodan program za svoje drugare iz prvih razreda, pod sloganom "Sretan ćeš biti svijete, kad usrećiš dijete". Čestitali su svojim učiteljima praznik, poželjeli im puno zdravlja, sreće, ljubavi, razumijevanja i strpljenja u njihovom radu. Ponovili su dječija prava i obaveze kroz recitovanje, glumu, igru i pjesmu. Na kraju su svojim mlađim drugarima poklonili cvjetove s dječijim pravima.
Priredbu su pripremili učitelji Hakija Gegić, Jasminka Koro i Elma Jamaković.


Danas se obilježava Svjetski dan učitelja – 5. oktobar!

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra u više od sto zemalja svijeta, pa tako i u BiH. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. 
Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.
Učenici VIII-1 i IX-1 odjeljenja naše škole su obilježili ovaj značajan dan za sve njihove učitelje i nastavnike.
Osmislili su i izradili plakat koji krasi hol naše škole i na taj način svojim učiteljima još jednom pokazali da su im važni i da ih poštuju. U toku osmišljavanja i izrade plakata sa učenicima se razgovaralo o ulozi učitelja, odnosu učenika prema učitelju, kao i pravilima kojih se moraju pridržavati i poštovati unutar škole. Učenici su iznosili svoja mišljenja, diskutovali i davali konstruktivne prijedloge kada je u pitanju odnos učitelj-učenik.

Zadovoljstvo je bilo slušati ih u predlaganju mjera za poboljšanje ponašanja učenika u školi, van škole i ophođenju prema svojim drugarima i učiteljima. Aktivnosti realizirala pedagoginja Merima Turajlić.


Nasmiješite se: Danas je Svjetski dan osmijeha!

Svjetski dan osmijeha obilježava se svakog prvog petka u oktobru, a slavi se širom planete uz parolu: “Danas učini nešto lijepo. Izmami makar jednoj osobi osmijeh na lice!”.
Prvi put “Dan osmijeha” obilježen je 1999. godine, kada je kreator čuvenog žuto-crnog “smajlija” dizajner Harvey Ball došao na ideju da bi bilo lijepo da postoji dan kada ljudi jedni drugima čine dobra djela i uspijevaju da obraduju jedni druge. Naši učenici su se potrudili da izmame osmijeh svojim drugarima i nastavnicima naše škole.

Stoga, učinite i vi danas jedno plemenito djelo, makar to bila i najobičnija ljubaznost prema nekom strancu, jer dobro se dobrim vraća.


"Dječija nedjelja" pod sloganom "Sretan ćeš biti svijete, kad usrećiš dijete".

Već tradicionalno, prva sedmica mjeseca oktobra posvećena je obilježavanju „Dječije nedjelje“. Tim povodom u našoj školi, 04. 10. 2017. godine je organizovano besplatno gledanje predstave „Bajka o ribaru i ribici“ za učenike od I do IV razreda. Realizaciju ove predstave obezbjedilo je Gradsko vijeće Grada Sarajevo.
Učenici su prestavu s oduševljenjem pratili jer je obogaćena muzičkim numerama koje dopiru do ritma dječijih osjećaja, mašte i doživljaja svijeta. Izuzetna kreacija ribara uspostavila je direktnu komunikaciju sa učenicima koji su također postali učesnici u predstavi.
Djeca parkove sade,
Djeca mostove grade.


Javna tribina u povodu Dječije nedjelje

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje , u utorak, 3. 10. 2017. godine održana je Javna tribina na temu "Socijalizacija i integracija djece u društvenoj zajednici" koju je organizovao KJU "Odgojni centar KS" u saradnji sa Savjetom sigurnosti Općine Novi Grad i CPRC. Ispred Savjeta sigurnosti općine Hadžići Javnoj tribini su prisustvovale Lejla Fejzić i Alisa Šehić Fejzić. U diskusiji, gdje su aktivno učešće uzeli predstavnici različitih institucija, donesen je zaključak da je i dalje potrebno raditi na uvezanosti institucija kao i veći angažman porodice u saradnji sa istim.


Atletski kup za osnovne i srednje škole Kantona Sarajevo

Dana, 21. 09. 2017. godine održan je Atletski kup Kantona Sarajevo, općinsko finale. Takmičenje je održano na poligonu Atletskog kluba Sarajevo. Učenici su se takmičili u slijedećim disciplinama: 60m, 300m, 600m, 1000m, skok u dalj, bacanje kugle, 4x100 štafeta.

Ekipa naše škole osvojila je I (prvo) mjesto u ukupnom plasmanu.
Najbolje pojedinačne rezultate ostvarili su slijedeći učenici:

Merdanović Adi 300 m - I mjesto
Đelilović Eldin 100 m - III mjesto
Vladavić Aldin kugla - I mjesto
Đulić Elvir kugla - III mjesto
Ćemo Isabela 300 m - II mjesto
Kazić Lamija 60 m - III mjesto
Kahrica Samra skok u dalj - III mjesto
Čomor Adna skok u dalj - II mjesto

D. Tulić, A.Telarević, A. Smajić, A. Merdanović, - II mjesto 4x100m
L. Kazić, N. Homarac, A. Pandur, A. Čomor, - I mjesto  4x100m

Čestitke našim učenicima i nastavniku Vernesu Beganoviću  na izvanrednim rezultatima.

MEĐUNARODNI DAN MIRA

Širom svijeta se 21. septembar obilježava kao Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih nacija iz 2001. godine, taj datum je određen kao dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou. Univerzalna poruka ovog dana je "Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja", a sve zemlje i narodi su pozvani da slave mir i daju svoj doprinos kako bi isti zavladao među njima. Glavni cilj obilježavanja ovog dana jeste jačanje ideala mira među svim nacijama i ljudima ovog svijeta.
Tim povodom su učenici IV – 1 sa pedagogicom Merimom Turajlić razgovarali na temu mira i prijateljstva prilikom čega su iznosili svoja mišljenja i želje koje se vežu za ovu temu. 

"Neka se pomiri cijeli svijet i izraste prijateljstva cvijet!"


TRADICIONALNI BAZAR

U utorak, 05. 09. 2017. godine u 17:00 sati u dvorištu OŠ “6. mart“ Hadžići  održan je tradicionalni bazar razmjene udžbenika za učenike naše škole.
Cilj bazara je omogućiti učenicima nabavku udžbenika za  školsku 2017/2018. godinu na vrijeme i bez dodatnog finansijskog opterećenja njihovih roditelja.
Pored realizacije bazara i ove godine kao i predhodnih podijeljeni su besplatni udžbenici za učenike u stanju socijalne potrebe i učenike iz porodica sa troje i više djece.


Svečani prijem prvačića

U našoj školi đaci prvaci, njihovi roditelji i svi dragi gosti dočekani su uz prigodan program koji  su za njih pripremili učenici drugih razreda i njihove učiteljice.  Svečanost je počela intoniranjem himne, a zatim se našim dragim gostima obratio direktor škole riječima:

“Danas prisustvujemo svečanom činu kada će ova ustanova u svoje okrilje primiti naše đake prvake. U ovom veoma emotivnom trenutku započinje proces njihovog devetogodišnjeg osnovnoškolskog obrazovanja, tokom kojeg ćemo nastojati da ovu školu počnu osjećati kao svoj drugi dom. Od danas oni postaju Vaša i naša zajednička briga i od danas nas spaja isti cilj, a to je da ih izgradimo u dobre i poštene ljude, te ih kvalitetno sprovedemo kroz cjelokupan odgojno – obrazovni proces, kako bismo dobili korisne članove naše lokalne zajednice i društva. Naša škola otvorila je vrata za 72 prvačića i od danas će oni početi stjecati nova saznanja o svijetu koji ih okružuje. Danas će se početi graditi nova prijateljstva od kojih će neka ostati cjeloživotna i neraskidiva“.

Tradicionalno svake godine načelnik naše općine obraduje prvačiće ruksacima i priborom, a tako je bilo i ove godine. Uz prigodne poklone načelnik je najmlađim učenicima i njihovim roditeljima zaželio puno zdravlja i uspjeha.

SRETNO ĐACI PRVACI!

JEDNODNEVNI IZLET

U četvrtak, 29. 06. 2017. godine realiziran je kolektivni izlet uposlenika naše škole na relaciji HADŽIĆI - TRAVNIK - JAJCE.
Ovom prilikom obišli smo:

 • PLAVE VODE,
 • ELČI IBRAHIM PAŠINU MEDRESU - TRAVNIK,
 • TURBE TRAVNIČKOG MUFTIJE MUHAMEDA I NJEGOVE HANUME AIŠE,
 • TRAVNIČKU TVRĐAVU,
 • ŠARENU DŽAMIJU,
 • ALI - BEGOVU DŽAMIJU,
 • SAHAT KULU,
 • KUĆU IVE ANDRIĆA,
 • ZAVIČAJNI MUZEJ,
 • VODOPAD JAJCE,
 • TVRĐAVU,
 • GROBNICU KATAKOMBE,
 • MUZEJ II ZASJEDANJA AVNOJ-a,
 • STARI DIO GRADA,
 • PLIVSKA JEZERA.

Matursko veče

Dana, 23. 06. 2017. godine održana je svečana podjela svjedodžbi i prigodnih poklona našim učenicima IX razreda. Nakon obraćanja direktora škole Muhameda Čovića, uslijedio je prigodan program za sve prisutne koji su tom prilikom došli da uveličaju ovu svečanost, a nakon toga je slavlje nastavljeno u obližnjem restoranu.


Eksterna matura

19. 06. i 20. 06. tekuće godine na području Kantona Sarajevo, a prema utvrđenom školskom kalendaru, realizovano je polaganje eksterne mature za učenike devetih razreda. Naši učenici su uspješno položili eksternu maturu iz predmeta Bosanski/Hrvatski/Srpski jezik i književnost, Engleski jezik i Matematika.


Priredba za roditelje učenika IV razreda

U ponedjeljak, 12. 06. 2017. godine u atriju škole održana je svečana priredba za roditelje naših učenika. Učenici su sa radošću izvodili svaki nastup kako bi svoje roditelje učinili ponosnim. Velika zainteresovanost roditelja nam je dala zadatak da i u narednom periodu  budemo vrijedni,odgovorni i kreativni.


Priredba za roditelje II razreda

U petak, 09. 06. 2017. godine u atriju škole održana je svečana priredba za roditelje učenika II razreda.
Svi učenici  su učestvovali u programu koji je popraćen velikim aplauzom nakon svake izvedene tačke. Velika zainteresovanost roditelja daje nam zadatak da i u narednom periodu budemo uspješni zajedno sa svojim učenicima. Prisutni su mogli da uživaju u bogatom programu a mi ćemo izdvojiti samo neke od tačaka:   

 • Čemu služe roditelji,
 • Učiteljica,
 • Škola,
 • Kako djeca rastu,
 • Igra Planeta Zemlja...

REVIJALNA UTAKMICA

U četvrtak,08. 06. 2017. godine održana je revijalna fudbalska utakmica između nastavnika i maturanata naše škole. Utakmica je održana na školskom stadionu i za cilj je imala promociju sporta kroz igru i zabavu. Nakon neriješenog rezultata, učenici  su pobijedili kroz izvođenje penala-jedanaesteraca. Bravo za učenike, a nastavnicima želimo više uspjeha naredne školske godine!

  


Priredba za roditelje I razreda

U ponedjeljak, 05. 06. 2017. godine u atriju škole održana je priredba za roditelje učenika prvih razreda.
Uzbuđeni prvačići jedva su dočekali roditelje da im pokažu sve recitacije, igrokaze i pjesmice koje su vrijedno uvježbali sa svojim učiteljicama.
Roditelji su svaki njihov nastup  nagradili aplauzom.


Od oktobra muzička škola u Hadžićima

U oktobru ove godine oko pedesetak osnovaca će krenuti u prvi razred Osnovne muzičke škole Ilidža, područno odjeljenje – Hadžići. Učenici će nastavu pohađati u prostorijama OŠ "6.mart" u Hadžićima. Ovo je dogovoreno na održanom sastanku u zgradi Općine kome su prisustvovali načelnik Hamdo Ejubović, ministar za obrazovanje nauku i mlade Elvir Kazazović te direktori OŠ "6. mart" Hadžići i Osnovne muzičke škole Ilidža, Muhamed Čović i Dijana Preljević. Resorno ministarstvo će za ovaj projekat provesti neophodnu proceduru i obezbijediti nastavni kadar dok će Općina Hadžići izdvojiti oko 27.000 KM za kupovinu muzičkih instrumenata.Nastava bi se trebala održavati u terminu od 16:00 ili 17:00 sati što će biti naknadno utvrđeno. Za šestogodišnje muzičko obrazovanje je propisan uzrast - „upisuje se učenik mlađi od devet godina života“, za instrumente: klavir, violina, violončelo, gitara, harmonika, harfa i flauta.

    

Spisak učenika koji su položili prijemni ispit (majski prijemni rok), za upis u prvi razred Osnovne muzičke škole Ilidža, područno odjeljenje – Hadžići.

 

   1. Nadža Uzun
 2. Muhamed Rudan
 3. Ahmed Aljić
 4. Ajdin Vranj
 5. Arnesa Šehić
 6. Irmina Horman
 7. Faris Šarić
 8. Salem Struga
 9. Adin Turajlić
10. Alejna Lokvančić
11. Emir Čolo
12. Ena Osmanović
13. Mirsad Milišić
14. Bilal Zuko

15. Amina Ejubović
16. Hanna Dželilović
17. Nejra Čomor
18. Ismail Ljuma
19. Nermina Brdar
20. Amina Čengić
21. Ajdin Merdanović
22. Merjema Proha
23. Faris Đogić
24. Alem Masleša
25. Samra Selimović
26. Omar Kelić
27. Abdulkerim Čomor
28. Enida Buljugija

 

Obzirom na veliki broj zainteresiranih učenika koji su popunili listove ankete, obavještavamo Vas da je predviđeno da se održi još jedan prijemni ispit za upis učenika u prvi razred osnovne muzičke škole u mjesecu avgustu 2017. godine.

S poštovanjem,

Direktorica škole
Dijana Preljević, prof
.


Sigurnost na internetu

Pri korištenju interneta su, uz sve njegove dobre i korisne strane, prisutne i neke opasnosti. Najčešće teškoće i opasnosti s kojima se mladi susreću su preplavljenosti sadržajima koji nisu prilagođeni djeci, a među njima veliku opasnost mogu predstavljati i društvene mreže. Društvene mreže su virtuelne zajednice koje su na našim prostorima postale popularne u posljednoj deceniji. Njihova glavna karakteristika je uspostavljanje i održavanje odnosa sa drugim članovima mreže, kao i objavljivanje različitih multimedijalnih sadržaja. Međutim, veliku opasnost može predstavljati i igranje online igrica koje su sumnjivog porijekla i sa štetnim posljedicama, kao npr. igrica „Plavi kit“ koja je aktuelna u posljednje vrijeme i koja predstavlja opasnost za djecu, naročito uzrasta od 10 – 16 godina. Igrica traje u rasponu od 50 dana – svaki dan se dobije po jedan zadatak koji se mora ispuniti. Zadaci u igrici uključuju fizičko i psihičko samopovrjeđivanje, kao što su: crtanje oštrim predmetima po rukama, buđenje u rane jutarnje sate i gledanje horor snimaka, pravljenje ožiljaka ili npr. da ne razgovaraju ni sa kim cijeli dan. Također, jedan od zadataka jeste da se takmičari popnu na visoku zgradu i puste noge da slobodno vise s ruba. Kraj zadataka je sa smrtnim ishodom.
Zadaci se dijele putem lažnih profila a glavno je pravilo da se nikome ništa ne govori. Zadaci se moraju izvršiti – kakvi god oni bili. U grupama koje su na društvenim mrežama komentari su  povezani sa depresivnim citatima, slikama, dokazima o tome kako je život besmislen i protestima protiv  „ciničnog svijeta odraslih“. Bitno je djeci naglasiti da ne nasjedaju na zamke, ali isto tako da sami ne istražuju nešto što unaprijed znaju da je opasno.

Roditelji svojim savjesnim pristupom internetu djecu uvode u svijet znanja, uče ih kako biti dobro informisan, komunikativan, kako prepoznati ponuđeni sadržaj i njegove vrijednosti, kako primjereno reagirati na neprihvatljiv slikovni ili tekstualni sadržaj, kako izbjeći virtuelna poznanstva i „čudne“ poruke te na taj način stiču puno povjerenje djece koja će  uzvraćati otvorenošću, ne skrivajući od roditelja uspjeh, ali i neprilične ponude ili internetska poznanstva. Internet može pomoći vašoj djeci u obrazovanju te mu dati mogućnost pristupa informacijama o kakvima su ljudi prije dvadesetak godina mogli samo sanjati. Međutim, velika sloboda i mnoštvo informacija nose sa sobom i veliku odgovornost. Ta odgovornost je vaša! Vi morate naučiti djecu kako se koristiti internetom i objasniti im šta on zapravo predstavlja. Na vama leži i odgovornost zaštite djece od stvari koje im još uvijek nisu jasne.

Savjeti za roditelje:

- Skrenite djeci pažnju da na društvene mreže ne objavljuju svoje fotografije bez potrebe, odnosno da promisle kakve fotografije stavljaju. S obzirom da se sve fotografije mogu preuzeti i proslijediti, djecu treba upozoriti da će iste moći vidjeti ko god poželi, odnosno i osobe za koje djeca ne bi htjela da ih vide.
- Nemojte svom djetetu dopustiti da se susreće sa osobama koje je upoznalo preko interneta.
- Upozorite dijete na problem lažnog predstavljanja na društvenim mrežama.
- Uvjerite se da dijete ima dovoljno dobru šifru kako biste spriječili da se drugi koriste njegovim korisničkim profilom.

- Žrtve interneta postaju djeca koja su uplašena, nesigurna, neupućena i koja nemaju povjerenje i podršku svojih roditelja. Obrazovanje i povjerenje razvija kod djece osjećaj odgovornosti i spremnost za suočavanje sa opasnostima na koje može naići pri upotrebi interneta.
- Preporučljivo je dijete motivirati da crpi odgovarajuće znanje u školi na časovima informatike, gdje će se upoznati sa upotrebom računara i sigurnosti na internetu.
- Nemojte djetetu zabranjivati pristup internetu smatrajući da je to rješenje za vaše strahove, sa djetetom trebate dogovoriti način i uslove korištenja interneta.
- Zamolite dijete da vam pronađe neke informativne i poučne stranice, i pridružite mu se u tom istraživanju, a usput imate priliku da se upoznate i sa sklonostima i navikama svog djeteta na internetu.
- Po mogućnosti nemojte računar držati u dječijoj sobi, već na mjestu gdje bi ste mogli imati nadzor nad aktivnostima svoga djeteta na računaru.
- Povremeno i diskretno provjerite adrese koje posjećuje vaše dijete da bi ste se uvjerili da poštuje dogovor sa vama.
- Naučite dijete pravilima lijepog ponašanja na internetu, koja su ista ili slična onima u stvarnom životu.
- Ohrabrujte dijete da vas pita o onome što ne zna te podstičite razgovore o sadržajima na internetu.
- Povremeno upišite ime svoga djeteta u Google pretragu da vidite pojavljuje li se ime na nekim stranicama.
- Razgovarajte sa drugim roditeljima kako biste saznali koje stranice posjećuju njihova djeca.

Savjeti za djecu:

Draga djeco, kako biste bili sigurni, a istovremeno imali koristi od upotrebe interneta, pažljivo pročitajte i nastojte da se držite ovih pravila:

- Ne ostavljate svoje puno ime i prezime, adresu stanovanja ili škole, imena svojih roditelja, brojeve telefona ili mobitela nikome na internetu.
- Mnogi ljudi ne moraju u stvarnosti biti onakvi kakvi se predstavljaju na internetu. Odrasli se mogu predstavljati da su djeca, muškarci da su žene i obrnuto.
- Obavijestite roditelje o svim sumnjivim i prijetećim porukama, kao i o porukama koje dobijete od nepoznatih osoba.
- Ne popunjavajte online upitnike ili obrasce koji zahtijevaju ostavljanje ličnih podataka.

- Na društvenim mrežama ne prihvatajte u prijatelje osobe koje su vam nepoznate, i nemojte se sastajati sa osobama koje ste upoznali preko interneta bez nadzora roditelja.
- Ne upuštajte se u prepirke i svađe na forumima, chat sobama i e – mailovima.
 - Ne odgovarajte na neprimjerene poruke, a ako su učestale potražite savjet roditelja, starijeg brata, sestre ili neke odrasle osobe u porodici.
- Roditelji uvijek mogu saznati koje ste stranice posjetili i ne zaboravite – kao što vam pomažu u svemu ostalom, roditelji vam mogu pomoći i u služenju internetom.
- U korištenju internetom budite odgovorni i savjesni, i imajte povjerenja u roditelje i nastavnike.


Svjetski dan zaštite životne sredine

05. juna 1972. godine u Štokholmu je održana Konferencija Ujedinjenih nacija posvećena zaštiti životne sredine i već tada se shvatila ozbiljnost problema. Na Konferenciji je usvojen Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP), koji predstavlja osnovni dokument zaštite okoliša. Ovo je jedan od najvažnijih instrumenata kojima Ujedinjene nacije podstiču globalnu svijest o okolišu, te jačaju politiku zaštite okoliša u cijelom svijetu.

Svjetski dan zaštite životne sredine je dan koji se već 150 godina obilježava u cijelom svijetu, svakog 5. juna, kroz razne aktivnosti i kampanje, s ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Dan zaštite okoliša obilježili smo u našoj ekološkoj učionici, u  dvorištu škole.
Ovogodišnji slogan Svjetskog dana zaštite okoliša je:

„7 MILIJARDI SNOVA. 1 PLANETA. KONZUMIRAJTE SA PAŽNJOM.“


Mini liga šampiona

U subotu, 3. 6. 2017. godine u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu održana je velika sportska manifestacija za djecu "Mini liga šampiona” u iščekivanju finalne utakmice Lige šampiona. Učenici naše škole su sa još 400 dječaka i djevojčica uživali  taj dan u sportskim, likovnim, edukativnim i drugim radionicama. U pratnji djece bili su treneri OFFS sa područja Općine Hadžići koji su taj dan dali svoj doprinos radeći na stanicama sa učenicima ove manifestacije, a to su Vernes Beganović, Lejla Fejzić, Senad Jahić, Muhamed Fisović, Lejla Telarević i Ferid Ramić. Podršku trenerima u radu na stanicama su pružile Alisa Šehić Fejzić i Jasna Halvadžija.


Sportski dan

U petak, 02. 06. 2017. godine realizovali smo „Sportski dan“ u kojem su učestvovali svi učenici, njihovi učitelji i nastavnici. Učenici od I – V razreda su boravili na školskom igralištu i takmičili se u „Igrama bez granica“, a na kraju su proglašeni pobjednici nagrađeni aplauzom. Učenici od VI – IX razreda su na Gradskom stadionu Hadžići odmjerili snage u nogometu i odbojci. Učitelji  i nastavnici su osmislili i realizovali  takmičenja u različitim sportskim aktivnostima i to kroz program u kojem su učenici pokazali spretnost, brzinu i takmičarski duh, a s ciljem promovisanja pravilnog i zdravog načina života. Učenici su kvalitetno proveli vrijeme uživajući i družeći se sa svojim vršnjacima.


Proljetni kros KS 2017. godine

Dana 25.05.2017.godine održan je Proljetni kros za osnovne i srednje škole Kantona Sarajevo.
Ekipa naše škole takmičila se u četiri kategorije:
 1. dječaci VI i VII razred – 800 m
 2. djevojčice VI i VII razred – 600 m
 3. dječaci VIII i IX razred – 1000 m
 4. djevojčice VIII i IX razred – 800 m

Najbolji uspijeh ostvario je učenik Milišić Mehmed koji je u kategoriji VI i VII razreda osvojio III mjesto. I ostali učenici su svojim plasmanom osvojili veliki broj bodova što je rezultiralo dobrim ekipnim plasmanom.
Ekipa naše škole osvojila je III mjesto u ukupnom plasmanu.

Učenici koji su predstavljali našu školu:

Dječaci VI i VII razreda:

 1. Pepić Rejhan
 2. Milišić Mehmed 
 3. Tulić Daris
 4. Drina Ajdin
 5. Bosnić Zeid

Dječaci VIII i IX razreda:

 1. Rizvo Eldar
 2. Struga Kerim
 3. Beća Omar
 4. Merdanović Adi

Djevojčice VI i VII razreda:

 1. Đelilović Farah
 2. Šljivo Ajla
 3. Homara Nejla
 4. Ejubović Emina
 5. Čomor Adna

Djevojčice VIII i  IX razreda:

 1. Đelilović Mervana
 2. Šehić Hana
 3. Velagić Amra
 4. Kahrica Samra
 5. Kazić Lamija

Priredba za roditelje

Vrijedne učiteljice trećih razreda  su zajedno sa svojim učenicima pripremile kvalitetan program za roditelje, kojeg su prezentirale u srijedu, 23. 05. 2017. godine u atriju škole. Učenici su pozdravili prisutne roditelje i najavili program koji slijedi riječima:“Danas ste naši gosti, a mi vaša djeca, želimo da se veselimo, recitujemo, glumimo, pjevamo o školskim zgodama, ljubavi prema Vama, domovini i drugarstvu“.

Izdvojit ćemo par stihova koje su naši učenici poklonili svojim roditeljima.


           „Škola je radost, škola je briga, škola je obaveza, škola je otvorena knjiga“.
           „U školi saznamo koliko je  velika ljubav mamina, zašto je brižna i strpljiva danima“.

Prisutni roditelji su sa zadovoljstvom pratili sve ono što su njihova djeca sa svojim učiteljicama pripremili za njih.


PROFESIONALNA ORIJENTACIJA; POSJETA JU SREDNJOŠKOLSKOG CENTRA HADŽIĆI   

U srijedu, 17.05.2017.godine u okviru programa Profesionalne orijentacije našu školu su posjetile profesorice JU Srednjoškolskog centra Hadžići Amila Bašić, profesor psihologije,Senada Teskeredžić profesor građevinske grupe predmeta i Jasna Šehić, profesor mašinske grupe predmeta.Tom prilikom u posjeti pored profesora bili su i njihovi učenici:Elvedin Karišik učenik III razreda Gimnazije,Armin Čomor učenik IV razreda Mašinske-tehničke  škole i Hamza Šehić učenik  III razreda Građevinsko-tehničke škole.
Posjeta je bila veoma uspješna jer su naši učenici tom prilikom saznali sve važne informacije kada je u pitanju izbor zanimanja ukoliko se odluče da svoje školovanje nastave u JU Srednjoškolski centar Hadžići.
U JU Srednjoškolski centar Hadžići učenici se mogu opredijeliti za slijedeća zanimanja:

NAZIV ŠKOLE

IV STEPEN

NAZIV ŠKOLE

III STEPEN

-Gimnazija

jezički, drištveni, prirodni i matematičko-informatički smjer

Mašinska stručna škola

Automahaničar, Bravar, Plinski i vodoinstalater, Limar

Mašinska tehnička škola

/Mašinski tehničar-konstruktor na računaru, Mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje mašinama

Građevinska stručna škola

Moler, Keramičar-podopolagač-teracer, Zidar-fasader

Građevinska tehnička

Građevinski tehničar, Arhitektonski tehničar

Drvoprerađivačka škola

Stolar, Tapetar

Prehrambeni tehničar

 

Tekstilna stručna škola

Krojač

Ugostiteljski tehničar

 

Stručna škola uslužnih djelatnosti

Frizer-vlasuljar

Turistički tehničar

 

Tekstilna stručna škola

Krojač

 

 

Trgovačka škola

Prodavač


Posjeta Osnovne muzičke škole

U srijedu, 17. 05.2017. godine, posjetili su nas predstavnici JU Osnovne muzičke škole Ilidža. Učenici ove škole su uz prigodan program prezentirali svoj rad, a prisutni su se mogli upoznati sa različitim vrstama instrumenata kao što su: gitara, violončelo, violina, klavir i klarinet. Podršku su pružili i nastavnici Osnovne muzičke škole, a mogli smo poslušati i izvedbu naše učenice Rijade Đogić koja je svirala violinu. Prisutni su upoznati sa informacijom da će od naredne školske 2017/2018. godine početi sa radom odjeljenje JU Osnovne muzičke škole Ilidža za učenike sa područja Općine Hadžići, a nastava će se održavati u prostorijama naše škole.

   


ALAN KEČEVIĆ

Alan Kečević je učenik VIII razreda OŠ. „6. mart“ Hadžići. U isto vrijeme pohađa i V razred klavira u klasi profesorice Zlate Prcić u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi „Novo Sarajevo“, u Sarajevu. Klavir svira od svoje osme godine. Do sada je osvojio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima:

2013./ I nagrada III Slobomir International Music Competition, Bijeljina, BiH, I nagrada Mladi virtuoz, Beograd, Republika Srbija
2014./ III nagrada International Competition Davorin Jenko, Beograd, Republika Srbija
2015./ Specijalna nagrada XVII Otvoreno federalno takmičenje/natjecanje učenika i studenata muzike/glazbe – kamerna muzika, Sarajevo, BiH
I nagrada XVII Otvoreno federalno takmičenje/natjecanje učenika i studenata muzike/glazbe – kamerna muzika, Sarajevo, BiH
I nagrada IV Slobomir International Music Competition, Bijeljina, BiH
I nagrada Mladi virtuoz, Beograd, Republika Srbija
Priznanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za ostvarene rezultate na međunarodnim takmičenjima iz muzike
2016./ I nagrada - Laureat Treće međunarodno pijanističko takmičenje Smederevo, R. Srbija
Nagrada publike Prvi BH piano fest „Tattile“, Tuzla, BiH
I nagrada Internacionalni festival muzike „Primavera“, Bijeljina, BiH
II nagrada 5. Međunarodno muzičko takmičenje „Fantast 2016“, Bečej, R. Srbija
II nagrada Međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale 2016“, Banja Luka, BiH
2017./ III nagrada II Internacionalni festival muzike „Primavera“, Bijeljina, BiH
I nagrada V Slobomir International Music Competition, Bijeljina, BiH
Aktivno učestvuje na klavirskim masterclass-ovima eminentnih pijanista u zemlji i inostranstvu:
2013./ Masterclass iz klavira prof. Planinka Jurišić-Atić, JU OMBŠ „Novo Sarajevo“, Sarajevo, BiH
2015./ Klavirska radionica prof. Đuro Tikvica, Muzička Akademija u Sarajevu, BiH.


56. Smotra naučno- tehničkog stvaralaštva mladih u BiH

U subotu 20. maja 2017. godine održana je 56. Smotra naučno- tehničkog stvaralaštva mladih u BiH, poznatija kao najposjećenija smotra mladih u našoj zemlji. Organizator smotre je Udruženje za naučno- tehnički odgoj mladih BiH, glavni pokrovitelj ove manifestacije je bila Općina Hadžići, a domaćini smotre su bile škole: Srednjoškolski centar Hadžići, J.U. OŠ „6.mart“ i J.U. OŠ „Hadžići u Hadžićima. Oficijelni, svečani dio manifestacije je otvoren u 11:00 sati, u dvorani KSIRC. Na smotri je učestvovalo preko 400 učenika dokazujući se u preko 40 oblasti, kao što su: mašinstvo, građevinarstvo, elektrotehnika, elektronika, maketarstvo, robotika, mehatronika, aviomodelarstvo, brodomodelarstvo, film, inovatorstvo, primjena računara u tehnici, itd.


PLANINARSKA AVANTURA

Planinarske avanture  ,,Champs'' team-a, zajedno sa planinarskom sekcijom naše škole, počele su u petak 12. maja u 15 h. Nanića putem, uz kraće pauze, 34 učenika su se kretala prema planinarskom domu PD,,Brezovača''.  Oko 17 i 30 h učenici su stigli i smjestili u sobe. Poslije kratkog odmora, slijedila je pripema logorske vatre i roštilja. Večera je bila u dvorištu Doma uz logorsku vatru.. Nakon večere, slijedio je kratki čas o ponašanju i običajima u planinarskim domovima. Ostatak večeri su proveli uz pjesmu i igru. Subotu, 13. 05., smo počeli doručkom. Poslije doručka, učenici su imali čas čvorologije i upoznavanje sa specijalnom planinarskom opremom. Polije aktivne radionice, slijedio je takmičarski dio timova u sklapanju 3D slagalica. Postupajući po pravilima planinarskog doma, učenici su napustili svoje sobe u 15 h sati, kada je i planiran povratak kući. Ovu avanturu su osmislili i vodili nastavnica Lejla Ljubović i planinarski instruktor Armin Nizić.


,,PROUD TO BE CHAMPS''

,,CHAMPS'' tim naše škole, zajedno sa direktorom gdin Muhamedom Čovićem i voditeljicom ovog projekta nastavnicom Lejlom Ljubović, je  imao tu  čast da ugosti delegaciju iz SAD-a i iz ambasade SAD-a, Sarajevo i MDDC-a. Delegaciju su sačinjavali:  Ethan Rinks i   John Stevens iz State Department-a,  te  Amel Fako iz Ambasade SAD-a Sarajevo, Nermin Hadžimujagić,  Marija Trin i  Leila Memidžan Alajbegović iz MDDC-a , Sarajevo. ,,Champs'' tim naše škole je, kroz prezentaciju i razgovor, naše goste proveo kroz sve aktivnosti koje je ovaj tim uradio od mjeseca septembra pa do danas u sklopu projekta  ,,Champs'', kojeg podržava Marshall Legacy Institute iz Washington-a.


Projekcija filma „U službi Bosne“

U ponedjeljak, 08. 05. 2017. godine, u Multimedijalnoj sali Općine Hadžići održana je projekcija dokumentarnog filma „U službi Bosne“ za učenike VII razreda. Organizator projekcije je JU Muzej „Alija Izetbegović“ u saradnji sa Općinom Hadžići, a ovaj film, koji je velike historijske vrijednosti, je prikazan u sklopu manifestacije Dani Kantona Sarajevo.


Let's do it!

U petak, 05. 05. 2017., učenici naše škole su u pratnji nastavnice Senade Rešidović učestvovali u akciji „Let's do it! – očistimo Zemlju za jedan dan“. Ovom akcijom su volonteri simbolično obilježili Dan planete Zemlje i na taj način dali svoj doprinos za prirodu i okolinu. Učesnici u ovoj akciji su ujedinjeno čistili ulice, parkove i obale rijeka kako na području općine Hadžići, tako i širom Bosne i Hercegovine.


Svjetski dan Sunca

Sunce je izvor života i obnovljiv izvor energije. Upravo zbog toga često zaboravljamo njegovu važnost i ulogu. Svojom pojavom uvijek nagovještava novi početak, neko novo svjetlo, novu nadu. Sunce potiče na život, na volju, na raspoloženje, na istraživanja sebe i okoline. Stoga Svjetski dan Sunca se širom svijeta obilježava 3. maja.


"BICIKL U MOM GRADU"

U nedjelju, 30. 04. 2017. godine, održana je četvrta po redu tradicionalna manifestacija "Bicikl u mom gradu". Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje su škole provodile povodom Dana planete Zemlje, a koje su podržale likovna, ekološka i saobraćajna sekcija. Manifestacija je održana u organizaciji osnovnih škola naše općine u saradnji sa PS Hadžići, a pod generalnim pokroviteljstvom Općine Hadžići. Današnja biciklijada i pored problema uzrokovanih vremenskim prilikama protekla je u najboljem redu na zadovoljstvo svih učesnika i Organizacionog odbora. Oko 200 učesnika različite životne dobi vozilo je bicikl ulicama svoga grada, trasu dugu oko 4 kilometra, koja je trajala 35 minuta. Organizacioni odbor zahvaljuje se svim subjektima koji su pružili podršku u realizaciji ovog lijepog sportskog događaja.


BITI “ KULTURAN”  U  SAOBRAĆAJU

Vožnja  bicklom korisna je za  rekreaciju i zdravlje ljudi, a nekim služi za bavljenjem sportom (biciklijada). Djeci  predstavlja veliko zadovoljstvo i uživanje.Ne zagađuje vazduh, ne troši gorivo i pomaže jačanju tijela. Upućivanje u pravilno ponašanje djece na saobraćajnicama obaveza je svih - pedagoških ustanova, škola, organa za bezbjednost saobraćaja, auto - moto društva i dr. Posebno mjesto  u tome imaju roditelji, kao prvi i najodgovorniji  odgajatelji svoje djece, jer dijete u porodici  stiče prva iskustva, koja su obično i najvažnija. Ta prva iskustva ostavljaju  i najdublji  trag i „ polaznu tčku  u cjelokupnom psihičkom razvoju čovjeka“. Posebnu pažnju sticanja kulturnih navika u saobraćaju treba posvetiti kod pješaka i biciklista, jer pješak i biciklista predstavljaju  učesnika u saobraćaju  koji ne mora proći nikakvu obuku, a po zkonu i pravilima predstavljaju  ravnopravnog učasnika u saobraćaju. Kod svih učesnika u saobraćaju izražen je visok stepen saobraćajne nekulture, što mi je dalo za potrebu (iniciralo) za izradom  saobraćajnog poligona i rada na  temu saobraćajna kultura.

AKO SPASIŠ JEDAN LJUDSKI ŽIVOT, KAO DA SI SPASIO CIJELO ČOVJEČANSTVO“

Prvi i osnovni cilj  mog angažovanja i rada na razvoj saobraćajne kulture je da se sagleda stanje saobraćajne kulture kod nas i da pomognem svim učesnicima u saobraćaju na razvijanju (podizanju) svijesti , pogotovu kod djece( pješak – biciklista), kao“ krizne grupe“ i da stečena znanju, umijenja i navike postanu način njihovog ponašanja, da kod mladih izgradim  red, rad i disciplinu.      Preporučujem da se radi na pararelnoj edukaciji omladine i roditelja.  Dosadašnjim proučavanjem psihologije vozača i vožnje utvrđeno je da „čovjek  vozi onako kako živi“ , a dijete se snalazi u saobraćaju onako kako se  umno  razvija, raste, uči i emocionalno sazrijeva .

Ovo stanje se neće izmijeniti dok mi ne izmijenimo odnos prema saobraćajnoj kulturi. Danas je opšte priznata i prihvaćena istina da je najbrži i najsigurniji put za poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju sistematsko - saobaćajni  odgoj i obrazovanje  građana, sa kojima treba početi „ od malih nogu“. Potrebno je koristiti svaku priliku za navikavanje djece na opreznost prilikom prelaženja ulice ili kolovoza. Značajnu ulogu u saobraćajnom odgoju imaju  saobraćajne sekcije i takmičenja koja provode, radio-emisije i TV programi. Nužno je samo ove emisije i programe usaglasiti sa zadacima saobraćajnog odgoja i mogućnostima njihovog korištenja od strane učenika kako u nastavi tako i u vannastavnim  aktivnostima.

POZIVAM SVE GRAĐANE, DA SE SLOŽNO ODUPRU NEPRIJATELJU, ZVANOM SAOBRAĆAJNA NEKULTURA!

21. saobraćajno-obrazovno takmičenje učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo održano je u subotu 29. aprila 2017. godine u Semizovcu.

Ekipu naše škole predstavljali su sljedeći učenici:

Djevojčice:

1. Prguda Emina

2. Čaušević Ajdina

Dječaci:

1. Sidran Anes

2. Dupovac Emin

U ukupnom plasmanu Općine Hadžići ekipa naše škole je zauzela 2. mjesto.

Učenike je pripremao nastavnik Elmaz Selmanović.


Godišnjica Bitke za Košćan

U petak, 28. 04. 2017. godine su, na spomen – obilježju pored OŠ „6. mart“, predstavnici Udruženja „9. bbr.“ Hadžići, Općine Hadžići, boračkih organizacija, predstavnici i učenici naše škole obilježili godišnjicu Bitke za Košćan. Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe su odali počast šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote za odbranu domovine. Centralni dio programa obilježavanja manifestacije „Odbrana Košćana“ održat će se u subotu, 29.04.2017. godine u 12:00h.


OBILJEŽAVANJE DANA PLANETE ZEMLJE

I ove godine je u našoj školi Dan planete Zemlje obilježen nizom aktivnosti koje su pripremili učenici i  nastavnici. Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Obilježavanjem ovog dana širom svijeta nastoji se ukazati na probleme sa kojima se suočavaju priroda i čovjek, a naročito da se ukaže na ugoženost okoline koja nas okružuje. Povodom toga naši učenici su, u saradnji sa svojim učiteljima i razrednicima, pripremili i realizirali radionice i aktivnosti gdje su istakli važnost očuvanja naše planete Zemlje. Realizatori pomenutih aktivnosti su: učiteljica Elma Jamaković, te nastavnice Elma Kulović i Senada Rešidović.
Poruka naših učenika je:Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer je nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo je posudili od svojih potomaka“.


 

,,SUSRET PLANINARA OSNOVACA SARAJEVO 2017''

Planinarska sekcija zajedno sa ,,Champs'' timom naše škole je učestovala na ,,Susretu planinara osnovaca Sarajevo 2017'' u organizaciji PSD PTT ,,Prijatelji prirode''. 
Naši učenici su ponosno nosili zastavu naše škole dok su koračali kroz snježni prekrivač visok preko 60 cm. Zimske radosti u aprilu su bile neobično iskustvo za sve učesnike ovog pohoda. Veliki Snješko Bijelić je čuvao  zastavu naše škole dok su svi planinari posmatrali nevjerovatnu demonstraciju GSS-a i Armije BiH. Zvuci helikoptera, vjetar kojeg su ogromni propereli pravili i vježba spašavanja je bila šlag na sve aktivnosti ovog divnog dana. Kroz ovaj planinarski pohod, naše učenike je vodila  naša nastavnica Lejla Ljubović zajedno sa  Arminom Nizićem, instruktorom planinarstva PD ,,Brezovača''. 


CHAMPS TEAM IN ACTION AGAIN

Jedna od akcija ,,Champs team-a'' naše škole ,,Skype conversation''. Svakog mjeseca putem Skype-a razgovaramo sa djecom iz SAD-a. Ovog puta razgovarali smo o slobodnom vremenu i uslovima koje pruža naše okruženje.


„Rastimo zdravo“

U petak, 07. 04. 2017. godine u povodu obilježavanja  Svjetskog  dana  zdravlja u našoj školi su realizovane radionice sa učenicima VIII2, VIII3 i IX3 odjeljenja. Radionice su imale za cilj promociju zdravlja naših učenika. Učenicima je prezentiran sadržaj koji detaljno opisuje stilove zdravog načina života  i provođenje pravilne odnosno zdrave ishrane. Hrana je naša svakodnevna potreba i vrlo je važno kakvu hranu, koliko i kada je unosimo u organizam. Većina ljudi ima ishranu koja daje više energije nego što je potrebno. Način ishrane predstavlja sve prednosti i nedostatke namirnica koje unosimo u svoj organizam. Naučili smo koje su to namirnice koje pomažu našem zdravlju ali isto tako i kako da se zaštitimo od konzumacije namirnica koje štete našem zdravlju. Učenici su kroz grupni oblik rada i  na kreativan način obilježili Svjetski dan zdravlja u našoj školi i poslali jasnu poruku svojim vršnjacima.
"Sve što putem hrane unosimo u organizam gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život." Radionicu je realizovala pedagogica Merima Turajlić.


Radionica: “Poštujmo druge i drugačije“

U ponedjeljak, 03. 04. 2017. godine sa učenicima VI2 i VII3 realizovana je radionica pod nazivom: "Poštujmo druge i drugačije“, a povodom  2. aprila, Svjetskog dana svijesti  o autizmu. Radionica je imala za cilj da učenike na kreativan način uključi  u rad u kojem će oni biti aktivni učesnici radionice na zadanu  temu i saznati više o osobama koje se svakodnevno nose sa izazovima autizma. Radionicu je realizovala Merima Turajlić, profesor pedagogije.

                     


DIP - projekat

Naša škola u saradnji sa Goethe Institutom učestvuje u projektu DIP (Digitalno-interkulturalno-projektno orijentisano u jugoistočnoj Evropi). Dana, 30. 03. 2017. godine na času njemačkog jezika  su učenici odjeljenja VI-3 pripremali prezentacije i u konačnici prezentirali sportske klubove, spomenike i vjerske objekte, ugostiteljske objekte te igrališta i parkove u Hadžićima. 


Posjeta  Međunarodne srednje škole Sarajevo         

Dana, 27. 03. 2017.godine  našu školu su posjetili predstavnici Međunarodne srednje škole.U okviru programa Profesionalne orijentacije učenicima IX razreda  prezentovan je  program rada kao i prednosti pohađanja ove privatne ustanove ukoliko njihov izbor bude Međunarodna srednja škola.Učenici su upoznati sa terminima prijemnog ispita  ukoliko žele da ostvare pravo na stipendiju koju najboljim učenicima obezbjeđuje ova ustanova.


U susret proljeću

Članovi Planinarske sekcije i članovi „Chemps“ tima na putu prema Brezovaći dočekali su proljeće.  Njih trideset sa instruktorom planinarenja Nizić Arminom i voditeljicom projekta „Champs“ Ljubović Lejlom planinarili su do planinarskog doma na Brezovači. Uz pjesmu, osmijeh i razgovor, učenici su koračali stazom dugom 5 kilometara.  „Champs“ tim je zaustavljao kolonu kod svakog mjesta gdje je bio znak „ Pazi mine“ kako bi skrenuli pažnju na značaj oznaka u prirodi i opreza od mina. Nakon uspona Nanićevom stazom, popijenog planinarskog čaja i odmora, slijedile su pripreme Planinarske sekcije za planinarski pohod „Susret planinara osnovaca Sarajevo“ koji je planiran 22. aprila 2017. godine.


Posjeta Srednjoškolskom centru Hadžići

U petak, 24. 03. 2017. godine učenici devetih razreda su u pratnji pedagogice Jasne Rešidović posjetili Srednjoškolski centar Hadžići. Povodom obilježavanja Dana Srednjoškolskog centra upriličena je svečana manifestacija za učenike, roditelje, profesore, direktore osnovnih škola sa područja Općine Hadžići, predstavnike Općine, Doma zdravlja i drugih ustanova. Tim povodom je organizovan i Dan otvorenih vrata gdje su učenici devetih razreda imali priliku obići školske kabinete, učionice i biblioteku, kako bi se upoznali sa izuzetno kvalitetnim uslovima koji se nude učenicima, kao i veliki izbor zanimanja za one koji odluče svoje školovanje nastaviti u ovom Srednjoškolskom centru.


Budi podrška, poštuj različitosti !!!

Dana, 21. 3. 2017. godine učenici naše škole nosili su različite šarene čarape te na taj način pružili  podršku osobama sa Down sindromom. Sa učenicima petog razreda, nastavnica biologije Elma Žužić i stručne saradnice Jasna Rešidović i Lejla Fejzić  realizovale su radionice na temu „Poštujemo razlike“.


Školska turneja Latifa  Moćevića  pod nazivom „Hvala mama“        

U periodu od 15. 03. - 17. 03. 2017. godine u sklopu svoje školske turneje pod nazivom „Hvala mama“, i našu školu je posjetio Latif Moćević, BH kantautor i operski pjevač . Sa učenicima od I do IV razreda održao je dvije muzičke radionice.
Učenici su imali priliku da kroz ples, igru i pjevanje nauče pjesme „Vjeverica“ i „Mravko Travko“.
Pjesmu „Vjeverica“ su naučili na znakovnom jeziku, jeziku osoba oštećenog sluha. Naš gost, Latif Moćević je zajedno sa učenicima koji su pohađali radionice priredio koncert u atriju škole 17. 03. 2017. godine.

Koncertu su prisustvovali učenici od I do IV razreda.


Članice plesne sekcije kao podrška štićenicima zavoda Pazarić

Članice plesne sekcije u pratnji učiteljice Aide Kulenović svojim nastupom podržale su štičenike zavoda Pazarić, Drin i Bakovići na manifestaciji „Pokaži svoj talenat“  koja se održala 14. 3. 2017. godine u Domu mladih na Skenderiji.


Rad policije u zajednici

U srijedu, 15. 03. 2017. godine, u prostorijama škole je održana edukativna i interaktivna radionica za učenike VIII i IX razreda. Predavanja je održao RPZ policajac PS Hadžići, gospodin Azem Falan, na temu „Međuvršnjačko nasilje“. U svom izlaganju je istakao učenicima koji su to pokazatelji rizičnog ponašanja među vršnjacima i načinima kako da djeluju kada se nađu u situacijama nasilnog ponašanja. Također je skrenuo pažnju na opasnosti od zloupotrebe interneta, te kako mogu preventivno djelovati na pojavu maloljetničke delinkvencije. Učenici su imali priliku postavljati pitanja na koja su dobili adekvatne odgovore.


„Put u Čaroliju“

U četvrtak, 9. 3. 2017. godine učenici prvog i drugog razreda su u pratnji svojih učitelja u Multimedijalnoj sali Hadžići imali priliku pogledati predstavu „Put u Čaroliju“ u izvedbi Narodnog pozorišta iz Zenice.
„Put u Čaroliju“  je interaktivna predstava u kojoj su glumci animirali sve učenike da prate sadržaj i tok događaja svojim neposrednim učešćem u predstavi. Poruke koje su učenici razumjeli i usvojili su: „Dobro pobjeđuje zlo“ i „Drugarima trebamo dati i drugu priliku ukoliko nekad i pogriješe“.

Predstava je popraćena burom smjeha i oduševljenja svih učenika koji su nagradili glumce aplauzom uz želju da se druže ponovo.

Dan škole

U petak, 03. 03. 2017. godine  održana je priredba povodom Dana škole. Uz Dan škole obilježeni su i drugi praznici koje imamo u mjesecu martu: Dan nezavisnosti BiH i Dan žena. Priredbi su prisustvovale brojne zvanice među kojima su bili predstavnici Općine Hadžići, direktori osnovnih i srednjih škola te  drugih ustanova, roditelji, učenici i uposlenici škole.
Na samom početku priredbe prisutnim se obratio direktor škole mr. Muhamed Čović. U sklopu priredbe upriličen je ispračaj u zasluženu penziju dugogodišnjoj uposlenici, učiteljici Ljubović Fatimi. Uručeni su joj pokloni od strane škole i sindikata.

Priredba je nastavljena bogatim kulturno – zabavnim programom kojeg su priredili učenici sa svojim učiteljima i nastavnicima. Nakon priredbe u prostorijama škole upriličeno je druženje. 


Posjeta učenika OŠ „6.mart“ Srednjoškolskom centru Hadžići

Dana, 15. 02. 2017. godine potpisan je Memorandum o saradnji OŠ „ 6. mart” i Srednjoškolskog centra Hadžići.
Memorandum su potpisali direktor OŠ „ 6. mart” Muhamed Čović i direktor Srednjoškolskog centra Hadžići Selver Ejubović.
Jedna od tačaka Memoranduma je i saradnja škola u oblasti  proširenja i modernizacije nastave i nastavnog procesa, kako bi se učenici praktično i teorijski, a u okviru Nastavnog plana i programa, upoznali sa najnovijim dostignućima iz oblasti:  
1. Obrade drveta – mašine za obradu drveta, mjerama zaštite na radu (HTZ) i zanimanjima iz ove oblasti (za učenike VI razreda);                                                                                                                                                                                          
2. Obrada metala – mašine za obradu metala, HTZ i zanimanjima iz ove oblast (za učenike VII razreda);                                                                                     
3. Telekomunikacije –TV, snimanje emisija, snimanje filmova – u okviru aktivnosti kroz realizaciju sekcija(za učenike VIII razreda);                                                                                                                                                                                           
4. Automatika i sistem upravljanja CNC mašina, profesionalna orijentacija i programiranje (za učenike IX razreda).                                                                                                                                                                
Realizacija aktivnosti je planirana u vremenskom periodu od 15. 02. 2017. do 31. 03. 2017. godine.
Početak realizacije aktivnosti:                                                                          
Srijeda, 15. 02. 2017. godine sa početkom u 13:25 – 14:55 sati (učenici IX-3 odjeljenja, grupa  A), predavač - Slipac Halil,prof.
Pored profesora Slipac Halila učenicima se obratila pomoćnica direktora Senaida Merdžanović koja je  učenike informisala o postojećim zanimanjima u njihovoj školi.
Učenici su imali priliku da iz prve ruke dobiju odgovore na sva pitanja iz oblasti Profesionalne orijentacije.
Srijeda, 15. 02. 2017. godine sa početkom  od  15:05 – 16:40 sati  (učenici IX – 2 odjeljenja grupa A). Realizator programa je Slipac Halil,  prof.
Na  temu  profesionalne orijentacije obratila se pedagog škole Paškovan Mirela, i naše učenike informisala o postojećim zanimanjima u njihovoj školi.
Učenici su imali priliku da iz prve ruke dobiju odgovore na sva pitanja iz oblasti profesionalne orijentacije.
Petak, 17. 02. 2017. godine  od 08:00 - 9:35 sati (učenici VI-3 odjeljenja, grupa A).
Realizator projekta Fikret Čović, nastavnik praktične nastave.                                                                                                                                                                                   
Utorak, 21. 02. 2017. godine  od 13:25 – 14:55 (učenici  VII-3 odjeljenja, grupa A).
Realizator projekta  Zahid Lihovac – nastavnik praktične nastave.                  
Utorak, 21. 02. 2017.godine  od 15:05 – 16:40 (učenici  IX – 1 odjeljenja,grupa A).
Realizator projekta Fejzić Elvedin prof.
Školski pedagog se i ovom prilikom obratila učenicima i upoznala ih sa programom profesionalne orijentacije                                                               
Petak, 24. 02. 2017.godine od  08:00 – 09:35 sati (učenici  VI- 3 odjeljenja,grupa B).
Realizator projekta Fikret Čović, nastavnik praktične nastave.                                                           
Utorak, 28. 02. 2017. godine od 08:00 – 09:35 sati (učenici IX ) – predavač Fejzić Elvedin,  
(učenici VII- 3 odjeljenja,grupaB) - predavač Zaim Isić nastavnik praktične nastave.
Posjetu učenika Srednjoškolskom centru je organizovao nastavnik tehničkog odgoja Elmaz Selmanović.


Druženje sa šampionima

Heroji nepobjediva duha, ljudske gromade –  to su „Fantomi“. Odbojkaški klub invalida iz Sarajeva djeluje već 21 godinu. Iza sebe imaju  mnogo uspjeha, kako sportskih tako i drugih. To su veliki, ali skromni ljudi. Željni su da pruže pozitivan primjer drugim osobama s invaliditetom, kao i djeci kojoj je davanje dobrog primjera jedan od najboljih načina učenja. Naši učenici imali su čast i jedinstvenu priliku ugostiti Odbojkaški klub invalida „Fantomi“ i odigrati s njima utakmicu sjedeće odbojke.
Fantomi su školi poklonili nekoliko edukativnih monografija o klubu i sjedećoj odbojci u Bosni i Hercegovini. Kapiten kluba Mirzet Duran ponio je sa sobom i dvije olimpijske medalje.  Ova posjeta organizovana je u sklopu projekta CHAMPS- djeca protiv mina.

U nastavku projekta učenici će nastaviti druženje sa šampionima, zajedno sa svojim prijateljima iz CHAMPS BiH.


"CHAMPS"

Članovi ,,Champs team-a'' naše škole su uručili ortopedsko pomagalo našem sugrađaninu gospodinu Fahri Bećireviću.


Decembar u našoj školi

U  mjesecu decembru realizovane su edukativne i kreativne radionice sa učenicima III i IV razreda. Učenici su kroz edukativnu radionicu "Duga sličnosti i razlika" nastojali upoznati sebe i svoje drugove te spoznati zašto je bitno poštovati različitosti. Kroz radionicu "Želje" učenici su poslali poruku šta bi željeli da imaju sva djeca za Novu godinu.  Radionice su realizovale stručne saradnice.
Na kreativnim radionicama učenici su zajedno sa svojim učiteljicama izradili ukrase za školske hodnike. 
Vrijedne ruke naših učenika,  članova sekcije  "Champs" zajedno sa nastavnicom Lejlom Ljubović  pokrenule su akciju "SMILE WITH ME" koja je imala za cilj prikupljanje novogodišnjih poklona za štićenike JU Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine  Pazarić.  Podršku ovom humanom gestu pružili su učenici i uposlenici škole kao i roditelji. Dana, 21. 12. 2016. godine realizovana je posjeta ovoj ustanovi, uručeni su pokloni i upriličeno je druženje kroz pjesmu, igru, ples i radionice.

Posjetili smo...

Učenici naše škole su u decembru imali priliku posjetiti video projekcije i uživati u zanimljivim filmskim hitovima. U petak, 16.12.2016. godine, učenici od II do VII razreda su gledali animirani film "Robinson Crusoe", koji je bio prikazan u Multimedijalnoj sali Hadžići. A u srijedu, 28.12.2016. godine, učenici VIII i IX razreda su posjetili Cinema city, gdje su imali priliku uživati uz projekciju porodične komedije "Devet života". 


Radionica za učenike IX razreda

Dana, 21. 12. 2016. godine u atriju naše škole predstavnici Obrtničke komore Kantona Sarajevo su za učenike IX razreda održali radionicu, a u okviru Projekta „Prezentacija tradicionalnih i starih zanata“. Cilj prezentacije je bio probuditi kod učenika želju za njegovanjem starih, kao i savremenih zanata, koja bi mogla biti presudna kada budu donosili odluku o svom budućem pozivu. Majstori – zanatlije su nesebično prenijeli bogato iskustvo iz svog posla. Učenici su imali priliku upoznati se sa radom automehaničara, vulkanizera i elektičara, kao i sa opremom kojom se svakodnevno koriste. Također nam se sa svojim proizvodima predstavio i kožar koji je naglasio kakav kvalitet imaju proizvodi koji su nastali ručnim radom, čemu smo posvjedočili posmatrajući izradu kožne oglice za psa. Na kraju prezentacije učenici su se mogli upoznati sa radom frizera, gdje im je na modelu uživo predstavljena osnovna tehnika šišanja. Predstavnici su naglasili bitnost održavanja zanata i poručili učenicima da razmotre mogućnost školovanja u tom smjeru, naglašavajući da su ovi zanati postali deficitarna zanimanja i da bi veoma lahko mogli naći zaposlenje u toj struci. Učenici su pokazali interesovanja i tražili više informacija o pojedinim zanimanjima. Ovom prilikom se zahvaljujemo Obrtničkoj komori KS na saradnji.


"Svaki trud se isplati :)"
U četvrtak, 08. 12. 2016. god., povodom učešća u projektu MLI-a (Marshall Legacy Institute's) i MDDC-a iz Sarajeva, predstavnica gdja. Marija Trin je uručila laptop članovima ,,Champs team-a'' naše škole. Tako da će učenici koristiti svoj kompjuter tj. laptop za razgovore putem Skype-a.

 

 

Thx Champs team :) Keep going!!!

,,Champs team'' - razgovor putem Skype-a

08. 12. 2016. god. članovi ,,Champs team-a'' naše škole su ponovo, putem Skype-a, razgovarali sa učenicima iz SAD-a. Ovaj put sa školom iz North Mianus-a (Julie's class). Učenici su razgovarali o pripremi i receptima naše tradicionalne hrane i naučili puno toga o omiljenim receptima i omiljenoj hrani učenika iz SAD-a. Kao i svaki put ,,Champs team'' je bio uspješan i u ovom izazovu.


OBAVJEŠTENJE

Sekcija VIII-ih razreda engleskog jezika realizuje projekat ,,SMILE WITH ME'', povodom Međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom (3. decembra).
Projekat počinje 03. 12. i trajat će do 25. 12. 2016. god.

Članovi sekcije su pripremili odgovarajuće kutije, koje će biti postavljene na svakom spratu škole.  Učenici naše škole treba da doniraju igračku, slatkiš, gricklalice, komad odjeće..., a za uzvrat da uzmu  ,,  :) osmijeh'' koji će biti na štriku iznad kutije.
Od doniranih artikala, članovi sekcije će napraviti paketiće, kojima će obradovati štićenike Zavoda u Pazariću i družiti se jedan dan sa njima uz pjesmu, igru i zabavu.

Cilj projekta je obradovati osobe sa invaliditetom i izmamiti im osmijeh na lice, a kod naših učenika njegovati poštivanje, razumijevanje i prihvatanje drugih i drugačijih.

Unaprijed hvala!

Thanks :)

 

Sekcija engleskog jezika VIII-ih razreda :)


POSJETA BAN BRDU

U ovoj školskoj godini došlo je do izmjena u Nastavnom planu i programu za nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Shodno tome za učenike petih razreda je organizovana terenska nastava iz oblasti izleta i pješačenja gdje su predmetni nastavnik Elmina Karić – Fejzić, u saradnji sa predstavnicima Gorske službe spašavanja Hadžići i PD Brezovača održali prigodno predavanje. Nakon teoretskog predavanja učenici su u pratnji direktora škole, iskusnih planinara i nastavnice tjelesnog i zdravstvenog odgoja realizovali izlet na obližnju kotu Ban Brdo. Cilj pješačenja bio je primjena naučenog teorijskog znanja.


CHAMPS

U utorak, 22. 11. 2016. god., sa početkom u 16 i 45 h u atriu naše škole za učenike V, VI i VII razreda je održana prezentacija projekta ,,Champs'' (Children against mines).
Ovaj projekat uključuje angažman pojedinih škola u Bosni i Hercegovini i SAD, s osnovnim ciljem da se pomognu žrtve mina u BiH, promovira međuetnička saradnja i razumijevanje, podigne svijest o opasnosti od mina i  djeluje na dobrobit zajednica ugroženih minama. 
Projekat je prezentirala gdja. Marija Trin, ispred MDDC (Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini).
Čast nam je bila ugostiti vođu projekta Champs, gđu. Cimberly ispred MLI (Marshall Legacy Institute) iz SADa.


DAN OTVORENIH VRATA ORUŽANIH SNAGA BiH

U četvrtak, 17. 11. 2016. godine učenici koji realizuju projekat „Champs“ su u pratnji pedagogice i socijalne radnice posjetili kasarnu „Zaim Imamović“ u Kahrimanima – Pazarić, a povodom 1. decembra – Dana oružanih snaga BiH.
Tom prilikom su pripadnici OS BiH prezentovali dio aktivnosti koje se svakodnevno odvijaju u Centru za osnovnu obuku OS BiH u Pazariću. Posjetitelji su imali priliku vidjeti šta se nalazi u krugu kasarne, koja oprema i artiljerija se koristi i na koji način vojska radi. Djeca su pokazala veliko interesovanje u upoznavanju sa vojnom opremom. Posebna pažnja je posvećena educiranju učenika o oblicima i izgledom mina – neeksplodiranih ubojnih sredstava, kao i aktivnostima kojima se smanjuje rizik od stradanja uzrokovanih NUS-a.
Na kraju druženja vojnici su pred učenicima izveli vježbu spašavanja dvije otete djevojke, koju su učenici popratili sa oduševljenjem i velikim aplauzom.


MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

U povodu 16. 11. Međunarodnog dana tolerancije u našoj školi realizovani su veseli i zabavni časovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja sa učenicima nižih razreda. Kroz igru i zabavu kod djece se nastojao razviti osjećaj jednakosti, empatije, tolerancije, pripadnosti vršnjačkoj grupi, poštivanja drugog i drugačijeg...

Male vrijedne ruke su na kreativnoj radionici uz pomoć stručnih saradnica i svojih učitelja izradile panoe...


Rukomet u mojoj ulici

Dana, 6. 11. 2016. godine u KSIRC-u Hadžići realizovan je projekat „Rukomet u mojoj ulici“. Projekat je ostvaren pod pokroviteljstvom Općine Hadžići i Ministarstva civilnih poslova BiH. Nosilac ove aktivnosti je RK „Hadžići“ a učešće u realizaciji su uzeli učenici naših osnovnih škola kao i  članovi škole rukometa RK „Hadžići“.
Kroz projekat se nastojalo kod djece razviti ljubav prema sportu, međusobne empatije, socijalna uvažavanja , jačanje starih prijateljstava i stvaranje novih sa vršnjacima sa područja naše Općine i vršnjacima ŽRK „Krivaja“ Zavidovići čije su najmlađe rukometašice bile gošće u projektu.
U sklopu projekta odigrano je više rukometnih utakmica uz fer i korektno navijanje sa tribina. Od strane stručne saradnice Fejzić Lejle, nastavnika TZO Vernesa Beganovića iz OŠ „6.mart“  kao i nastavnika TZO Ferida Ramića iz OŠ „Hilmi ef.Šarić“ Tarčin realizovana je radionica „Lanac prijateljstva“.


AMBASADA MAKEDONIJE - radni sastanak

U cilju realizacije projekta bratimljenja naše škole i osnovne škole u Kamenici iz Makedonije, održan je radni sastanak u ambasadi Makedonije. Na sastanku su direktor škole i ambasador dogovorili prve korake u  ostvarivanju saradnje.


3. HADŽIĆI FILM FESTIVAL / Festival amaterskog filma

U četvrtak, 03. 11. 2016. godine u Multimedijalnoj sali Hadžići održan je 3. Hadžići Film Festival, a u organizaciji sekcije „Movie Club“ iz JU Srednjoškolski centar Hadžići i Općine Hadžići kao generalnog pokrovitelja. U realizaciji projekta su učestvovali i učenici VI razreda JU OŠ „6. mart“ Hadžići. Festival se održava već treću godinu zaredom i obuhvata projekciju četiri kategorije filmova: dokumentarni film, igrani film, eksperimentalni film i animirani film.
Druženje je započelo razgovorom na temu nastanka filma, vrstama i žanrovima, a podsjetili smo se i na prvi snimljeni film braće Lumiѐre „Izlazak radnika iz fabrike Lumiѐre“ (1895). Nakon toga su nam se predstavile Hata Madžak i Dženana Musić, učenice Srednjoškolskog centra Hadžići, koje su snimile kratkometražni film „12:05“, a isti je osvojio nagradu 6. Izvor Film Festivala za najbolji scenario i za najbolju glumicu (Dženana Musić). Na kraju je upriličen kviz sa pitanjima iz područja filmske umjetnosti, a najbolji su osvojili i nagrade.


The Kiwano Day

Povodom Svjetskog Dana Hrane, koji se obilježava 16. oktobra, sekcija Engleskog jezika VIII razreda je prezentirala projekat ,,The Kiwano Day''.  Projekat je prezentiran u obje smjene, gdje su učenici imali priliku da saznaju nešto više o Kiwanu. Maskota Kiwano i zanimljiva prezentacija je zainteresovala učenike da probaju ovo, za mnoge , novo voće.


Football People Action Weeks

U saradnji sa organizacijom Cross Cultures Project Association - Open Fun Football Schools sa predstavništvom u Sarajevu, naša škola je 19.10. 2016. godine bila domaćin globalne kampanje Football People Action Weeks !!! Učenici petog razreda su kroz igru, zabavu, druženje, edukativnu radionicu „ Opisujem se prvim slovom svog imena“ i timskim radom  poslali snažnu poruku „Svi smo mi različiti ali imamo ista prava“.


Champs

U Utorak, 18. 10. 2016. god., u 13 h, članovi sekcije engleskog jezika su ostvarili prvi kontakt putem skype sa školom iz SAD. Time je zvanično počela realizacija projekta Champs. Bilo je uzbudljivo i veoma interesantno razgovarati na engleskom jeziku sa djecom kojima je engleski  maternji jezik. Well done kids. Keep going!


ATLETSKA SEKCIJA - JESENJI KROS

Dana, 11. 10. 2016. g. ekipa atletske sekcije je učestvovala na Jesenjem krosu za osnovne i srednje škole Kantona Sarajevo. Kros je održan na Ilidži, na stazi uz rijeku Željeznicu.
Naša ekipa se takmičila u četiri kategorije:

Učenici VI-VII razred – 800 m
1.            Mehić Albin VII2
2.            Milišić Mehmed VII2
3.            Đelilović Eldin VII2
4.            Drina Ajdin VII1
5.            Bosnić Zeid  VII3
Učenice VI-VII razred -600 m
1.            Pinjić Merisa VII2
2.            Ćemo Isabela VI2
3.            Homarac Nejla VII1
4.            Pandur Azra VI3
5.            Čomor Adna VI3
Učenici VIII-IX razred – 1000m
1.            Merdanović Adi VIII1
2.            Hasić Eldar VIII2
3.            Svraka Elmedin IX2
4.            Dautović Benjamin IX3
5.            Tabak Elmedin IX3
Učenice VIII-IX razred – 800 m
1.            Đelilović Mervana IX3
2.            Šehić Hana VIII2
3.            Velagić Amra VIII2
4.            Kahrica Samra VIII3
5.            Kazić Lamia VIII2
Učenik Mehmed Milišić je osvojio drugo mjesto u svojoj kategoriji i time ostvario najbolji rezultat.
Ostali učenici su dali svoj doprinos osvojivši veliki broj bodova. U ukupnom plasmanu ekipa naše škole osvojila je zavidno treće mjesto. Učenike pripremao nastavnik Beganović Vernes.

TARČINSKA JESEN

Dana, 08. 10. 2016. g. ekipa naše škole nastupila je na turniru u malom nogometu „Tarčinska jesen“, koji se održao na igralištu OŠ „Hilmi ef. Šarić“ u Tarčinu. U finalnoj utakmici naša ekipa je savladala ekipu ŠF TARČIN  rezultatom 3:2 i osvojila prvo mjesto. Naši učenici su dobili i posebna priznanja, Aldin Vladavić je proglašen za najboljeg golmana turnira, dok je  Eldar Rizvo proglašen za najboljeg igrača turnira.

Na turniru su nastupili sljedeći učenici:

 1. Vladavić Aldin
 2. Telarević Amar
 3. Tabak Elmedin
 4. Rustemi Muhamed Ali
 5. Korjenić Sanjin
 6. Hujić Berin
 7. Rizvo Eldar
 8. Milišić Mehmed
 9. Struga Kerim
Nastavnik : Beganović Vernes
                                      
Champs

Dana, 12. 10. 2016. god., prilikom realizacije projekta ,,Champs'', članovi sekcije engleskog jezika su posjetili  Civilnu zaštitu. Učenici su naučili puno toga o minama na području naše opštine. Također su dobili potrebne informacije i promotivni materijal koji će im pomoći za realizaciju projekta


Prvi BiH  porodični Urban sajam

U povodu obilježavanja „Dječije nedjelje“ na Ilidži – u hotelu „Hills“  7. 8. i 9. oktobra 2016. godine organizovan je sajam na kojem su predstavljeni proizvodi privatnih domaćih firmi i  državnih institucija. Takođe  su pozvane  osnovne i srednje škole sa područja Kantona Sarajevo da se predstave kulturno – umjetničkim programom i time uveličaju ovu svečanost. Sajam je podržan i od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Naša škola predstavila se prvi dan sajma sa dvije tačke. Šesti razredi predstavili su se dramskim prikazom: „Razbolje se Sultan...“ – učenike je pripremala nastavnica Ljubović Fatima. Učenici drugog razreda predstavili su se recitalom: „Spašavam svijet“ – učenike je pripremila nastavnica Jamaković Elma. Naši učenici su imali zapažen nastup, dobili su veliki aplauz. Učenike je došao da bodri i direktor škole g-din Čović Muhamed i pedagogica Rešidović Jasna. Na sajmu učenici su obišli izložbene štandove, dobili su neke poklone od izlagača, lijepo se zabavili i u pratnji svojih nastavnika vratili u školu.

Radionica „Putujući muzej – dodir etnologije“

Dana, 4. 10. 2016. godine u atriju škole održana je radionica „Putujući muzej – dodir etnologije“ u okviru Dječije nedjelje u Zemaljskom muzeju BiH.
Kustosi Avdić Samir i Emir Šljivo prezentirali su eksponat Odjela za etnologiju – iz građe starih zanata. Radionici su prisustvovali učenici trećeg razreda sa učiteljicama.


Dječija nedjelja - druženje učenika naše škole sa štićenicima Zavoda Pazarić

U okviru Dječije nedjelje učenici naše škole družili su se sa štićenicima Zavoda Pazarić. Prvo druženje su imali na Igmanu gdje su kroz likovne radove u okviru Art sekcije pokazali kako vide svijet u kojem žive slobodno i sretno. Radovi su kasnije izloženi u holu OŠ "6. mart" Hadžići u povodu Dana učitelja. Drugi susret je realizovan u prostorijama Zavoda Pazarić gdje su djeca uživala u igri i druženju uz roštiljadu. Na kraju druženja učenici su dobili poklone i zahvalnice.

"Učesnici ovog druženja istakli su da je svako dijete zaista jednako i jeste vrijedno. Naglasili su da će i u budućnosti graditi čvrste mostove prijateljstva, jer sva djeca u našem društvu, bez obzira na različitosti, zaslužuju imati iste mogućnosti i radovati se sa svojim vršnjacima".

Obilježavanje Dječije nedjelje 2016. finansiralo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.


CHAMPS

Od školske 2016/2017. godine naša škola se pridružila školama OŠ „9. maj“ Pazarić, OŠ „Aleksa Šantić“ Vojkovići i OŠ „Dr. Boris Čorić“ Kreševo u realizaciji projekta CHAMPS koji se  već 18 mjeseci implementira u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta jeste pomoć „žrtvama mina“, promocija sigurnog ponašanja u minski zagađenim poljima i širenje prijateljstva među djecom u Bosni i Hercegovini kao i prijateljstva s djecom u Americi. U dosadašnjem radu kroz razne projektne aktivnosti pomognuto je deset osoba koje imaju status „civilne žrtve“ rata sa područja općina ovih škola.

20. septembra održan je prvi Team building CHAMPS u MDDC u Sarajevu na kojem su učestvovale naše dvije učenice Majra Gološ i Merjem Čović.

Školska 2016/2017. godina

POSJETA AMBASADI SR NJEMAČKE

Dana, 14. 06. 2016. godine su učenici naše škole, u pratnji nastavnika njemačkog jezika, Čizmić Amira i učiteljice Halvadžija Jasne posjetili Ambasadu SR Njemačke u Sarajevu. Dočekani su od strane gospođe Susanne Mattis, voditeljice odjela za kulturu, koja je učenike upoznala sa objektom ambasade te njenim ciljevima i zadacima. Nakon toga, učenici su imali priliku  posjetiti i Njemačku čitaonicu, koja radi u sklopu JU Biblioteke Sarajeva. Učenici su pobliže upoznati sa jako bogatom ponudom knjiga, filmova, CD-ova i časopisa, koja stoji učenicima, studentima i svim građanima Sarajeva na raspolaganju. 


MATURSKO VEČE

U petak 24. 06. 2016. godine sa početkom u 18:00 sati održana je svečana podjela svjedodžbi učenicima IX-ih razreda poslije koje je uslijedilo matursko veče za učenike koje je održano u atriju škole.


Priredba - DAN ŠKOLE

Priredba povodom Dana škole održana je 07. 03. 2016. godine. Ovom prilikom obilježeni su i drugi praznici u mjesecu martu: 1. mart - Dan Nezavisnosti BiH, 6. mart - Dan Općine Hadžići i 8. mart - Dan žena. Priredbi su prisustvovali brojni gosti, predstavnici Općine, direktori drugih škola i ustanova, roditelji, bivši i sadašnji uposlenici, učenici,... Program je počeo prigodnim govorom direktorice škole gđe. Đenane Alispahić, a tom prilikom se prisutnima obratila i naša koleginica Balta Zineta, nakon čega je uslijedio bogat kulturno zabavni program koji su pripremili učenici od I do IX razreda zajedno sa svojim nastavnicima.

Svečanost je propraćena i brojnim panoima i radovima sekcija naše škole.

Nakon završene priredbe upriličeno je druženje uz prigodnu zakusku u prostorijama škole.


Svečana sjednica Nastavničkog vijeća

U srijedu 02. 03. 2016. godine u zasluženu penziju je ispraćena učiteljica Balta Zineta. Ovom prilikom uz prigodan govor direktorice škole gđe. Đenane Alispahić našoj koleginici su uručeni pokloni, od strane kolektiva i sindikata naše škole.


DAN DRŽAVNOSTI

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi obilježen je kroz različite aktivnosti: izložbe likovnih i literarnih radova učenika razredne i predmetne nastave, čitanjem referata koji su pripremili članovi historijske sekcije te svečanom priredbom koja je održana 24. 11. 2015. godine u atriju naše škole.

Poslije priredbe u prostorijama škole uz prigodnu zakusku upriličeno je druženje uposlenika, roditelja i gostiju.


DAN UČITELJA - IZLET (HADŽIĆI - KONJIC)

U ponedjeljak 05. 10. 2015. godine realiziran je izlet uposlenika naše škole.

          Plan izleta:

 • Obilazak Titovog podzemnog bunkera ARK (Atomska ratna komanda).
  Bunker je u tajnosti gradila bivša JNA u periodu od 1953 - 1979 godine. Bunker je smješten na dubini od 280 metara ispod zemlje u podnožju planine Zlatar i namjena mu je bila da u slučaju atomskog rata služi kao sklonište za Štab vrhovne komande na čelu sa predsjednikom države Josipom Brozom - Titom kao i za sklonište njegove porodice i najbližih saradnika. U samom tunelu smješteno je bijanale - galerija savremene umjetnosti koja prikazuje remek djela domaćih i stranih umjetnika.
 • Posjeta Zavičajnog muzeja Konjic i Kuće Zulfikara Zuke Džumhura.
  Zavičajni muzej Konjic sadrži fundus od autentičnog namještaja kuće koji je izrađen od strane konjičkih drvorezbara ukrašen prelijepim tradicionalnim motivima, originalne nošnje Zulfikara Zuke Džumhura, pisca, putopisca i autora popularne TV emisije "HODOLJUBLJE".
 • Razgledanje Kamenog mosta - Konjičke ćuprije na rijeci Neretvi i odlazak do restorana "HAN"

DAN UČITELJA - TURNIR

U nedjelju, 20.09.2015. godine u JU OŠ „Behaudin Selmanović“ Sarajevo, odigrane su utakmice u odbojci između uposlenika osnovnih škola Kantona Sarajevo. Predstavnici naše škole su osvojili zapažene rezultate, i to:

REZULTATI TURNIRA U ODBOJCI ZA ŽENE
1. mjesto SP JU OŠ „6. mart“

REZULTATI TURNIRA U ODBOJCI ZA MUŠKARCE
3. mjesto SP JU OŠ „6. mart“


Školska 2015/2016. godina

- U školskoj 2015/2016. godini upisan je najveći broj prvačića.

- Od 1. septembra naša škola sa još 32 osnovne i srednje škole učestvuje u projektu "Inkluzivne škole - Indeks inkluzivnosti",

- Tradicionalno, i ove školske godine učenici IV-ih razreda će naučiti plivati kroz realizaciju projekta "Škola plivanja" u prvom polugodištu šk. 2015/2016. godine. Škola plivanja obuhvata nastavu u trajanju od 10 dana - dvije radne sedmice. Finansijeri projekta su Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Općina Hadžići.


MATURSKO VEČE

Svečana podjela svjedodžbi učenicima IX-ih razreda održana je u srijedu 24. 06. 2015. godine sa početkom u 18:00 sati, poslije koje je uslijedilo matursko veče za učenike koje je održano u atriju naše škole.


UTAKMICA:NASTAVNICI-UČENICI

U utorak 16. 06. 2015. godine na školskom igralištu odigrana je tradicionalna utakmica nastavnici i učenici završnih razreda. U ovoj utakmici pobjednika je odlučivalo izvođenje jedanaesteraca, a sve to je popraćeno navijanjem sa tribina.


EKSTERNA MATURA

U periodu od 15. 06. - 17. 06. 2015. godine u našoj školi održan je ispit eksterne mature za učenike devetih razreda na kojem su učenici pokazali veliki nivo znanja.

vidi više...


Priredba - DAN ŠKOLE

U četvrtak, 05. 03. 2015. godine u atriju škole, kao i u područnoj školi u Binježevu održana je priredba povodom Dana škole. Ovom prilikom obilježeni su i drugi praznici u mjesecu martu: 1. mart - Dan Nezavisnosti BiH, 6. mart - Dan Općine Hadžići i 8. mart - Dan žena. Priredbi su prisustvovali brojni gosti, predstavnici Općine Hadžići, direktori drugih škola i ustanova, roditelji, bivši i sadašnji uposlenici, učenici,... Program je počeo prigodnim govorom direktorice škole gđe. Đenane Alispahić, nakon čega je uslijedio bogat kulturno zabavni program koji su pripremili učenici od I do IX razreda zajedno sa nastavnicima. Nakon završene priredbe upriličeno je druženje u prostorijama škole.


Projekat " STAVI ČEP U SVOJ DŽEP" - uspješno realiziran

Projekat su pokrenuli učenici IX-3  odjeljenja sa svojom razrednicom Lejlom Ljubović. Uz dozvolu direktorice škole prof. Đenane Alispahić su kontaktirali udruženje REaktiv i krenuli u akciju. U sakupljanju čepova su učestovali svi učenici naše škole. U pomoć su priskočile i susjedne škole. Roditelji, djeca  nane, dede, tetke... svi su skupljali čepove. Projekat sakupljanja čepova za reciklažu, nije imao samo ekološki cilj, nego i humanitarni. Za sakupljene čepove smo dobili invalidska kolica koja će koristiti učenica naše škole.

Hvala svima koji su bili dio ovog projekta.


Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo- dopis

Dragi, učenici, cijenjeni roditelji i uposlenici u odgojno-obrazovnim ustanovama,

u skladu sa školskim kalendarom za 2014/2015. godinu još jednom podsjećamo da u četvrtak 29. januara 2015. godine u osnovnim i srednjim školama na podrucju Kantona Sarajevo počinje drugo polugodište školske 2014/2015. godine.
Svim učenicima i uposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova želimo sretan početak, uspješno izvršavanje predviđenih obaveza, dobro zdravlje, a učenicima i željeni uspjeh u učenju i vladanju.

NAPOMENA:

vidi više...


KOLEKTIVNO STRUČNO USAVRŠAVANJE

U mjesecu januaru održani su redovni stručni aktivi za prosvjetne radnike u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i stručne službe Prosvjetno-pedagoškog zavoda.

         Realizirane teme:

 1. Aktivno učenje;
 2. Integrisanje ključnih poduzetničkih kompetencija u školskom učenju;
 3. Pripreme za eksternu maturu;

Uposlenici naše škole su u ponedjeljak 12. 01. 2015. godine prisustvovali kolektivnom stručnom usavršavanju u oblasti protivpožarne zaštite, gdje su imali priliku upoznati se sa uzrocima nastanka požara, vrstama požara, kao i načinom gašenja istih. Uposlenici su također imali priliku praktično isprobati aparate za gašenje požara.

Pod pokroviteljstvom Općine, osnovnih i srednje škole organizirano je kolektivno stručno usavršavanje koje je održano u multimedijalnoj sali Općine Hadžići.

 Predavanja su realizirana na teme:

     -Informacione tehnologije u službi napredovanja učenika prema sposobnostima,

      realizator: Nedim Milanović, organizacija FACIT - 13. i 14. januar 2015. godine

     - Stres i borba protiv stresa,

       realizator: prof. dr. Jasna Bajraktarević - 15. januar 2015. godine

Poslije predavanja su realizirani aktivi svih nastavnika u našoj školi, gdje su nastavnici imali priliku razmijeniti svoja iskustva, kao i iznijeti svoje prijedloge za unapređenje nastave.

Dana 16. 01. 2015. godine, u atriju škole održano je predavanje na temu: Lutkarstvo u nastavi, realizator: Sabit Agić, nastavnik razredne nastave, predavanju su prisustvovali uposlenici naše škole.

U srijedu, 28. 01. 2015. godine održano je kolektivno stručno usavršavanje na temu: Nastavnik u savremenoj školi, realizator: Đenana Alispahić, direktorica škole.


PROJEKAT "Moja Bosna i Hercegovina-moje nasljeđe"

Naši učenici su uzeli učešća u Projektu: „Moja Bosna i Hercegovina – moje nasljeđe“.  Kategorije u kojima su se učenici takmičili su: likovni, literarni i maketarski radovi. Učešće u takmičenju je uzelo osam(8) škola sa područja Sarajevskog Kantona. Na konkurs je pristigao 501 rad. Komisiju za ocjenjivanje radova činili su predstavnici PPZ-a, Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade KS, Ambasada SAD-a u BiH i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Kriteriji za ocjenjivanje radova su bili sljedeći: raznovrnost tehnika i tema, izvornost radova, fokusiranost radova na nasljeđe BiH i kvalitetu rada.
Naša učenica  VIII razreda Haskić Lejla – osvojila je treću (III) nagradu za likovni rad. Podršku u radu pružio je nastavnik Likovnog odgoja – Martinović Mesud. Svečanost dodjele zahvalnica i nagrada – održana je 02.12. 2014.godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Zahvalnice i poklone su dodjelili predstavnik Ambasade SAD-a u BiH  Eric Catalfamo i Dubravko Lovrenović predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Škole učesnice Projekta na svečanosti predstavili su se prigodnim programom. Naša škola se predstavila igrokazom – Ostvareni snovi – učenici V 2 razreda ( učiteljica – Hasanović Amela) , Ritmičkom tačkom sa trakama – (nastavnica Mehanović Medina) i igrokazom – Rođendan domovini – učenici I 5 r. ( učiteljica – Halvadžija Jasna). Naši učenici su imali zapažen nastup u kostimima bosanskih vladara – plijenili su pažnju gledateljstva i novinara. Sa ove manifestacije  vratili su se zadovoljni.


DAN DRŽAVNOSTI BiH

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi obilježen je kroz različite aktivnosti: izložbe likovnih i literarnih radova učenika razredne i predmetne nastave, čitanjem referata koji su pripremili članovi historijske sekcije te svečanom priredbom koja je održana 24. 11. 2014. godine u atriju naše škole. Brojnim prisustnim uvaženim gostima, roditeljima i učenicima, članovi vannastavnih aktivnosti sa njihovim voditeljima su pokazali da naša Domovina ima bogatu prošlost i tradiciju. O njenoj ljepoti su govorili kroz pjesmu, stihove, dramu...

Redoslijed tačaka je bio sljedeći:

 • Himna BiH
 • Fatiha
 • Veliki hor - Bosna
 • Recital - Dan državnosti
 • Igrokaz - Ostvareni snovi
 • Ritmika - ples sa trakama
 • Literarni rad - Poseban dan
 • Recitacija - Zapis o zemlji
 • Recitacija - Zemlja pjesnikova
 • Mali hor - Stoljeće ljubavi
 • Velik kao dijete
 • Domovina
 • Igrokaz - Rođendan domovini
 • Folklor
 

ŠKOLA PLIVANJA

U periodu od 15. 09. - 24. 10. 2014. godine učenici četvrtih razreda naše škole bili su učesnici projekta "Škola plivanja", koja je realizirana na Olimpijskom bazenu u Sarajevu, a obuku je prošlo 115 učenika. Realizaciju projekta obezbijedilo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Općina Hadžići. Zahvaljujući profesionalnom, stručnom i odgovornom timu učenici su lakše i brže savladali osnovne vještine plivanja.


DAN UČITELJA

Prema Odluci Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS odlučeno je da petak 03. 10. 2014. godine bude radni-nenastavni dan, koji je u našoj školi obilježen izložbom likovnih i literarnih radova, referatima i svečanom sjednicom na kojoj su svečano promovirani nastavnici sa najvišim stručnim zvanjima. Promovirani nastavnici: Ljubović Fatima, Balta Zineta, Kasum Melća, Bandić Fadil i sekretarica škole Šehović Hanifa su imali priliku da se obrate članovima Nastavničkog vijeća i da naprave kratak osvrt kroz vrijeme provedeno u obrazovanju oplemenjeno emocijama i humorom. Na takmičenju literarnih i likovnih radova povodom 05. oktobra Dana nastavnika KS učenici naše škole su postigli slijedeće rezultate:

LIKOVNI RADOVI OD I DO IV RAZREDA

     3. mjesto - Lejla Hodžić I razred

LIKOVNI RADOVI OD V DO IX RAZREDA

     1. mjesto - Nejla Čiko VI razred

LITERARNI RADOVI OD V DO IX RAZREDA

     1. mjesto - Blažević Lamija V razred

Učenica Blažević Lamija je pročitala svoj rad članovima Nastavničkog vijeća kojim je oduševila sve prisutne.


GRADSKA BIBLIOTEKA - POSJETA

U  utorak, 30. 09. 2014. godine učenici drugih razreda posjetili su gradsku biblioteku, u kojoj su vidjeli raznoliku ponudu knjiga, slikovnica i enciklopedija koju nudi ova biblioteka. Učiteljica je pročitala priču "Mačak u čizmama" koja je izazvala veliko oduševljenje kod učenika i koja im se jako svidjela.


Prijem prvačića

Dana 01. 09. 2014. godine u atriju naše škole održan je prigodan program za 112 učenika-prvačića, kao i za njihove roditelje. Direktorica škole gđa. Đenana Alispahić poželjela je sretan polazak u školu svim učenicima. Tom prilikom predstavljeni su voditelji odjeljenja prvih razreda, pedagoška služba i stručni saradnici. Općina Hadžići je i ove školske godine za sve prvačiće obezbijedila torbe i neophodan školski pribor.


ODABRANI UDŽBENICI ZA šk. 2014/2015 godinu i " BAZAR"

Obavještavamo učenike i roditelje da su u školskoj 2014/15. g. nastavnici za upotrebu odabrali slijedeće udžbenike:  vidi spisak udžbenika.

Napominjemo učenike i roditelje, ukoliko posjeduju udžbenike koji nisu na ovom spisku, a odobreni su od strane nadležnog Ministarstva obrazovanja, da će iste učenici također moći koristiti u školskoj 2014/2015. g.
Na inicijativu Vijeća roditelja i škole, obavit će se razmjena polovnih knjiga između učenika („Bazar“) u ponedjeljak, 01.09.2014.g. na školskom igralištu, sa početkom u 17:00 sati.

Pozivamo učenike i roditelje da donesu udžbenike koji im više ne trebaju i tako osiguraju uspješnost razmjene udžbenika u što većem broju i prijatnoj atmosferi.

Napomena: Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS obezbijedilo je besplatne udžbenike za sve učenike prvih razreda, a isto tako i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je također obezbijedilo dio sredstava za nabavku udžbenika za učenike šestog i sedmog razreda iz sljedećih kategorija:

               • učenici iz porodica u stanju socijalne potrebe;
               • učenici romske nacionalnosti;
               • učenici iz porodica u kojima se troje i više djece školuju (bez obzira o kojem nivou obrazovanja se radi).


JEDNODNEVNI IZLET (Hadžići - Mostar - Hutovo Blato- Počitelj- Blagaj)

Dana 26. 06. 2014. godine u organizaciji sindikata naše škole realiziran je jednodnevni izlet za uposlenike na relaciji Hadžići - Mostar - Hutovo Blato - Počitelj - Blagaj.

Park prirode HUTOVO BLATO je rezervat mediteranske klime i mediteranskih močvara u slivu rijeke Neretve. Hutovo Blato se nalazi u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, 40 km od Mostara u blizini granice sa Hrvatskom. Hutovo Blato je nastalo podzemnim vodenim otocima rijeke Krupe. U rezervatu Hutovo Blato svoje stanište su našle brojne ptice (divlje patke, guske, jastrebovi, čaplje, fazani ...), ribe (jegulje, šarani ...). Posjetioci Parka prirode mogu uživati u miru i tišini, prelijepom prirodnom zelenilu, vožnji brodicom koritom rijeke Krupe, šetnji, vožnji bicikla...

PLAN IZLETA:

- 8:00 - polazak autobusima ispred škole,

- 9:00 - dolazak u Čelebiće, kraći odmor uz doručak,

- 9:30 - nastavak putovanja, prolazak kroz Jablanicu , Mostar i Čapljinu,

- 11:30 - dolazak u Park prirode Hutovo Blato,

         - šetnja obližnjim stazama,

         - vožnja brodicom,

- 13:00 - 14:30- ručak,

- 14:30 - polazak prema drevnom gradu Počitelju,

- 15:00 - dolazak u Počitelj,

- 15:00 - 16:30 slobodno po izboru uposlenika,

- 16:30 - polazak prema Blagaju,

- 17:00 - dolazak u Blagaj,

- 17:00 - 19:00 slobodno po izboru uposlenika,

- 19:00 - polazak,

- 21:00 - 21:30 - dolazak u Hadžiće.

 

Matursko veče

Svečana podjela svjedodžbi učenicima IX-ih razreda održana je u ponedjeljak 23. 06. 2014. godine sa početkom u 18:00 sati, poslije koje je uslijedilo matursko veče za učenike koje je održano u atriju naše škole.


Eksterna matura

U periodu od 16. 06. - 18. 06. 2014. godine u našoj školi održan je ispit eksterne mature za učenike devetih razreda, na kojem su učenici pokazali veliki nivo znanja i postigli dobre rezultate...

vidi više...


SOLIDARNOST I HUMANOST NA DJELU

Suočeni sa dosada neviđenim posljedicama vremenskih neprilika i situacije u kojoj su se našli naši sunarodnjaci uposlenici OŠ "6. mart" su i ovaj put pokazali svoju humanost na djelu. Urgentno su sakupili određena sredstva od kojih su napravili pakete za domaćinstva ugrožena poplavama. Napravljeni su paketi sa hranom za odrasle, hranom za bebe, sredstvima za ličnu higijenu, kao i sa sredstvima za dezinfekciju. Uposlenici naše škole su 20. 05. 2014. godine sve pakete odvezli u navedena područja. Započeta akcija se nastavlja i neće stati, u narednom periodu će se uključiti i naši učenici i roditelji. Mi se nadamo da ćemo sakupiti još dosta namirnica i pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, te i na ovaj način pozivamo sve da se uključe i daju svoj doprinos kako bi naša akcija bila što uspješnija.


BICIKL U MOM GRADU

U nedjelju 27. 04. 2014. godine u organizaciji „Open  Fun Foodball Schools“ realiziran je projekat pod nazivom "Bicikl u mom gradu". Cilj projekta je da se ukaže na značaj biciklizma kao zdravog i poželjnog sporta, kao i sama edukacija mladih u saobraćaju. Samoj realizaciji projekta veliki doprinos dali su nastavnici i učenici naše škole. Svi učesnici su se okupili na školskom igralištu gdje su imali priliku poslušati predavanje predstavnika Policijske stanice na temu „Pravila ponašanja biciklista u saobraćaju“. U ovom projektu učestvovalo je 80 učesnika iz naše škole.


Priredba - DAN ŠKOLE

U srijedu 05. 03. 2014. godine u atriju naše škole održana je priredba povodom dana škole sa početkom u 15:30 sati. Tim povodom na adresu naše škole stigle su brojne čestitke i telegrami.
Ovom prilikom su obilježeni i ostali praznici: 1. mart - Dan Nezavisnosti BiH, 6. mart - Dan Općine Hadžići i 8. mart - Dan žena.
Priredbi su prisustvovali brojni uvaženi gosti, predstavnici Općine Hadžići, direktori drugih škola i ustanova, roditelji, učenici te bivši i sadašnji uposlenici.
Program je počeo prigodnim govorima direktorice škole gđe. prof. Đenane Alispahić, nakon čega su riječ uzeli učenici naše škole od I do IX razreda sa svojim recitalima, pjesmom i igrom.

Čast nam je bila ugostiti štićenike Zavoda Pazarić koji su svojim prisustvom i učešćem u programu obogatili ovu svečanost.

Redoslijed tačaka je bio sljedeći:

 • Veliki hor - Lijepa li si Bosno moja
 • III5 - Dobrodošlica gostima
 • III1 - Plesna tačka
 • II2 - Dan nezavisnosti
 • IV3 - Ima jedna zemlja
 • IV5 - Hulahop
 • I3 - Obaveze
 • I2 - Dječija prava i odgovornosti
 • Mali hor - Od kuće do škole
 • II4 - Igra
 • V r. - Životinjski bal
 • IV2 - Vozić i cvjetići
 • Razbolje se Sultan Sulejmane
 • Štićenici Zavoda Pazarić
 • Folklor
 

Prisutnim gostima je uručen novi broj školskog lista „Behar“.
Svečanost je propraćena i brojnim panoima i radovima sekcija naše škole.

Nakon priredbe upriličena je prigodna zakuska za goste i uposlenike škole.

Svečana sjednica Nastavničkog vijeća

Na svečanoj sjednici održanoj 26. 02. 2014. godine u zasluženu penziju je ispraćena nastavnica hemije i kulture življenja Esada Šatrović. Ovom prilikom uz prigodan govor direktorice škole gđe. Đenane Alispahić, kao i kolega sa kojima je nastavnica ispratila brojne generacije našoj koleginici su uručeni pokloni, od strane kolektiva, aktiva i sindikata naše škole.


Škola plivanja

U periodu od 11. 11. - 20. 12. 2013. godine učenici petih razreda naše škole bili su učesnici projekta "Škola plivanja". Škola plivanja je realizirana na Olimpijskom bazenu u Sarajevu, a obuku je prošlo 129 učenika. Realizaciju projekta obezbijedilo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Općina Hadžići. Zahvaljujući profesionalnom, stručnom i odgovornom timu učenici su lakše i brže savladali osnovne vještine plivanja.


05. oktobar - Svečana akademija

U subotu, 05. 10. 2013. godine u hotelu Hollywood - Ilidža, održana je svečana akademija kojom je završena ovogodišnja manifestacija obilježavanja 5. oktobra - Dana nastavnika/ca u Kantonu Sarajevo. Ovom prilikom su uručene nagrade i predstavnicima naše škole koji su bili učesnici Sindikalnih sportskih igara, na kojima su predstavnici naše škole u cjelokupnom plasmanu osvojili prvo mjesto u Kantonu.


5. OKTOBAR – DAN UČITELJA

U okviru obilježavanja 5. oktobra - DANA UČITELJA na nivou Kantona Sarajevo, a u pokroviteljstvu SSOOiO Kantona Sarajevo, dana 14. 09. i 21. 09. 2013. godine održane SINDIKALNE SPORTSKE IGRE.
Cilj ove manifestacije jeste prvenstveno druženje, zbližavanje između kolektiva, građenje pozitivnih međuljudskih odnosa kao i predstavljanje javnosti jedinstva lika i ličnosti prosvjetnog radnika koji su osim poziva za koji su se opredjelili i kojeg profesionalno s ljubavlju i ponosom obavljaju, mogu biti i dobri sportisti.

Na ovom takmičenju OŠ "6. mart" Hadžići je jedinstvena po broju učesnika jer je jedina škola u Kantonu koja je  učestvovala u svim disciplinama i postigla zapažene rezultate. U cjelokupnom plasmanu svih škola zauzela je PRVO MJESTO u Kantonu.

REZULTATI:

STOLNI TENIS
       1.mjesto: Nizić Edina
       3.mjesto: Koro Jasminka

ODBOJKA ŽENE (EKIPNO)
       1. mjesto: OŠ "6. mart" HADŽIĆI

KOŠARKA MUŠKARCI (EKIPNO)
       4. mjesto: OŠ "6. mart" HADŽIĆI

ŠAH ŽENE
       Fejzić Lejla - učešće

ŠAH MUŠKARCI
       Šljivo Almir - plasman među 6

STOLNI TENIS MUŠKARCI
       Fejzović Sabdudin - plasman među 16

 

Prodajni bazar

Dana 02. 09. 2013. godine sa početkom u 17:oo sati na školskom igralištu održan je prodajni bazar polovnih udžbenika, na kojem su učenici imali priliku prodati prošlogodišnje udžbenike, a samim tim i kupiti udžbenike za razred koji pohađaju u ovoj školskoj godini.


Školska 2013/2014 godina

U školskoj 2013/2014. godini upisano je 1182 učenika od I do IX razreda, što je za dva odjeljenja više u odnosu na školsku 2012/2013. godinu...

vidi više


Studijsko putovanje

U mjesecu junu školske 2012/2013. godine realizirano je trodnevno studijsko putovanje uposlenika naše škole. Naši uposlenici su posjetili grad Istanbul - Turska, u kojem su imali priliku upoznati i vidjeti mnoge ljepote koje nudi ovaj grad.


JEDNODNEVNI IZLET (Hadžići-Travnik-Rostovo)

Dana 26. 06. 2013. godine u organizaciji sindikata naše škole realiziran je jednodnevni izlet za uposlenike na relaciji Hadžići-Travnik-Rostovo.

Sportsko rekreativni centar Rostovo nalazi se na putu između Novog Travnika i Bugojna, na 1160 m n/v. Čisti zrak, netaknuti dio prirode, sportsko rekreacijski tereni, ski staze, staze za planinarenje motokros i biciklistička staza, staze za jahanje, stećci, kao i etno selo "Babići" koje nudi smještaj u autentičnim kućama su samo dio bogate ponude koje nudi ovaj hotel.

          PLAN IZLETA:

 • 8:00 - polazak autobusima ispred škole,
 • 10:00 - dolazak u Travnik- Plave vode,
 • 10:00 - 11:00 odmor uz jelo i piće ( specijalitet kuće - mala porcija ćevapa i piće, preporuka - čuvena Lutvina kahva,
 • 11:00 - 13:00 - slobodno po izboru, preporuka- obilazak:            

*PLAVE VODE,
*ELČI IBRAHIM PAŠINA MEDRESA- TRAVNIK,
*TURBE TRAVNIČKOG MUFTIJE MUHAMEDA I NJEGOVE HANUME AIŠE,
*TRAVNIČKA TVRĐAVA,
* ŠARENA DŽAMIJA,
*ALI- BEGOVA DŽAMIJA,
*SAHAT KULA,
*KUĆA IVE ANDRIĆA,
*ZAVIČAJNI MUZEJ.

 • 13:00 - polazak autobusima za ROSTOVO,
 • 13:30 - dolazak- odmor,
 • 14:00 - 15:00 ručak,
 • 15:00 - 17:00 slobodno, obilazak

*ETNO SELA "BABIĆI",
*SKI CENTRA ROSTOVO,
*STEĆAKA,
*PLANINARSKE KUĆE.

 • 17:00 - polazak,
 • 18:00 - 19:30  dolazak u VITEZ, odmor - šoping,
 • 19:30 - polazak,
 • 21:00 - 21:30 - dolazak u Hadžiće.

Eksterna matura

Dana 18. 06. - 20. 06. 2013. godine u našoj školi održan je ispit eksterne mature za učenike devetih razreda.


Priredba - DAN ŠKOLE

Dana 05. 03. 2013 god. sa početkom u 15:30 sati u atriju naše škole održana je priredba povodom 101. godišnjice postojanja i djelovanja OŠ „6. mart“.
Tim povodom na adresu naše škole stigle su brojne čestitke i telegrami.
Ovom prilikom su obilježeni i ostali praznici:1. mart - Dan Nezavisnosti BiH, 6. mart - Dan Općine Hadžići i 8. mart - Dan žena.
Povodom Dana Nezavisnosti Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo prof. dr. Damir Marjanović uputio je pismo u kojem svim učenicima i uposlenicima čestita 21. godišnjicu Nezavisnosti BiH, te poželio sreću i uspjeh u daljem radu.
Priredbi su prisustvovali brojni uvaženi gosti, direktorica PPZ-a gđa. Dina Borovina, predstavnici Općine Hadžići, direktori drugih škola i ustanova, roditelji, učenici te bivši i sadašnji uposlenici.
Program je počeo prigodnim govorima direktorice škole gđe. prof. Đenane Alispahić, te direktorice PPZ-a, gđe. prof. Dine Borovine.

Nakon toga su riječ uzeli učenici naše škole od I do IX razreda sa svojim recitalima, pjesmom i igrom.
Redoslijed tačaka je bio sljedeći:

 

 1. HOR: Neka cijeli ovaj svijet
 2. RECITACIJA: Ne diraj! 5r.
 3. RECITAL: Spašavam svijet 1r.
 4. HOR: Gdje si da si moj golube
 5. IGROKAZ: Potkovana porodica (6-9r.)
 6. RECITACIJA: Biću dobar iz inata 2r.
 7. RITMIKA: Šta je to?
 8. MONODRAMA: Škola sa osmijehom 6r.
 9. RECITACIJA: Mamina briga 5r.
 10. RITMIČKA GIMNASTIKA-trake
 11. IGROKAZ: Ne žuri da odrasteš! 3r.
 12. FOLKLOR: Banjalučke gradske igre

Prisutnim gostima je uručen novi broj školskog lista „Behar“.
Svečanost je propraćena i brojnim panoima i radovima sekcija naše škole.

 

Nakon priredbe upriličena je prigodna zakuska za goste i uposlenike škole.

Posjeta Ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo našoj školi

Dana 14. 02. 2013. godine našu školu je posjetio Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo gospodin Damir Marjanović sa svojim saradnicima. Cilj posjete je upoznavanje sa uslovima rada u školama, kao i drugim važnim pitanjima vezanim za odgojno - obrazovne ustanove. Ministar je ukratko predstavio svoje namjere u budućem radu, obišao učenike na času biologije i tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Nakratko se vratio u ulogu nastavnika demonstrirajući preskakanje kozlića, taj gest učenici su spontano nagradili aplauzom. U sklopu posjete obišao je i novu školu u izgradnji i ukazao na teškoće u finansijskom smislu, ali i eventualne mogućnosti u iznalaženju sredstava kroz saradnju sa općinom. Napustio je našu školu uz obećanje da će dati sve od sebe u budućem rješavanju svih spornih pitanja. Mi mu od srca želimo da u tome i uspije.


Projekat "MAPA PUTA"

Naša škola, kao jedna od osam škola u Kantonu Sarajevo, od mjeseca novembra, učesnica je projekta „Mapa puta“- „Učenici zaslužuju bolju sigurnost“, čiji je nosilac Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade , a ima za cilj prevenciju najčešćih grešaka djece učesnika u saobraćaju, edukacija o istim i dolaženje do sadržaja koji će biti integrirani u Nastavni plan i program za učenike VIII i IX razreda osnovnih škola. Radeći na projektu stekli smo mnogo novih znanja o saobraćaju i  upoznali se sa svakodnevnim problemima učenika osnovnoškolskog uzrasta. Saznanja do kojih smo došli pomogla su nam da identifikujemo probleme i tražimo moguća rješenja. Došli smo do nekih ideja koje, ukoliko bi se realizovale, dovele bi do poboljšanja sigurnosti učenika – učesnika u saobraćaju.
Osim direktora i nastavnika u projekat su uključeni još i  policajci iz zajednice, roditelji, mediji.


Projekat „S POLICIJOM U KINO“

Početkom mjeseca februara  naša škola je učestvovala u projektu „S policijom u kino“koji ima za cilj upoznavanje učenika o radu policije, razbijanje predrasuda i strahova kod učenika u kontaktu s policijom kroz međusobnu komunikaciju i druženje, razvijanje kulture odlaska u bioskop, te navike gledanja filmova. Svi naši učenici od V do IX razreda prisustvovali su  projekciji filma u 3D tehnici "Asterix i Obelix", dok su učenici do IV razreda uživali u projekciji filma "Pet legendi" u istoj tehnici.
Nosioci projekta su Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, MUPKS, filmsko preduzeće "Tropik", KJKP GRAS i naša škola.


RADIONICA – PREZENTIRANJE STARIH ZANATA

Na inicijativu Obrtničke komore Kantona Sarajevo a uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, 12.12.2012. godine u atriju naše škole je održana radionica „Prezentacija starih zanata“ kojoj su prisustvovali svi učenici IX razreda. Radionica ima za cilj popularizaciju starih zanata kroz edukativne aktivnosti u periodu profesionalne orijentacije učenika.


INTERAKTIVNI TEATARSKI KOMAD/RADIONICA

Fondacija BHIŽ (BH INICIJATIVA ŽENA WOMEN'S INITIATIVE B&H) u okviru projekta „Podrška integraciji u zajednicu osobama u prihvatnim centrima i obiteljima priznatih izbjeglica smještenih u privatnom smještaju u BiH“ provodi aktivnosti na sprječavanju rodno zasnovanog nasilja. S tim u vezi, u okviru programa „16 dana aktivizma protiv  rodnog nasilja – Mir u kući, mir u svijetu“ , u petak 07.12.2012. godine, u zgradi UNITIC, održan je interaktivni teatarski komad/radionica na temu borbe protiv nasilja nad ženama na kojem je učestvovala pedagogica naše škole – stručni saradnik.


SEMINAR „VJEŠTINE KOMUNIKACIJE“

Caritas Switzerland u saradnji sa NVO „Budi moj prijatelj“ i Centrom za obrazovne inicijative Step by Step organizovao je 07. – 08. 12. 2012. godine trening seminar za predstavnike škola i partnerskih organizacija na kojem su učestvovali i svoj doprinos dali i predstavnici naše škole: pedagog – stručni saradnik i nastavnik predmetne nastave.
Ciljevi programa Vještine komunikacije su:

 1. Osvijestiti potrebu za opštim i specifičnim komunikacijskim vještinama, te razviti uspješan način komuniciranja radi uspostavljanja dobrih međusobnih odnosa među svim učesnicima/cama nastavnog procesa.
 2. Podstaći učesnike/ce na prihvatanje pozitivnog izražavanja i rješavanja konflikata nenaslinim putem, kao preduslova za uspješno ostvarenje zajedničkih ciljeva, te ličnog i profesionalnog rasta i razvoja.
PISMO RODITELJIMA

Na prvim roditeljskim sastancima predstavnici Vijeća roditelja su u saradnji sa Upravom škole prezentirali pismo kojim se pozivaju svi roditelji na obraćanje više pažnje na sigurnost učenika u školskom dvorištu kako bi njihovoj djeci, a našim učenicima školski dani ostali najljepše uspomene. Pismom se skreće pažnja na nekoliko preventivnih aktivnosti kojim bi se spriječio ulazak automobila u dvorište škole čime se ugrožava sigurnost djece na putu prema školi.


DAN DRŽAVNOSTI

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi obilježen je kroz različite aktivnosti: izložbe likovnih i literarnih radova učenika razredne i predmetne nastave, čitanjem referata koji su pripremili članovi historijske sekcije te svečanom priredbom koja je održana 23. 11. 2012. godine u atriju naše škole. Brojnim prisustnim uvaženim gostima, roditeljima i učenicima, članovi vannastavnih aktivnosti sa njihovim voditeljima su pokazali da naša Domovina ima bogatu prošlost i tradiciju. O njenoj ljepoti su govorili kroz pjesmu, stihove, dramu...


DANI ENERGETSKE EFIKASNOSTI 2012

21. 11. 2012. godine u svim odjeljenjima prvih razreda održan je nastavni sat na temu „Pričajmo o energiji“ na kojima su nastavnici uz slikovnice i edukativne igre  informirali učenike o potrebi i načinu ušteda energije, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Osim toga nastavnici su usmjerili učenike na razmišljanja o racionalnom korištenju i štednji energije. Inicijator ovih edukativnih aktivnosti je Grad Sarajevo i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade, osnovnim i srednjim školama.


5. OKTOBAR – DAN UČITELJA

Povodom 5. oktobra – Svjetskog Dana učitelja (nastavnika/ca), Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja BiH - Kantonalni odbor Sarajevo organizovao je turnire u košarci, odbojci, stonom tenisu i šahu sa ciljem promocije značaja i uloge nastavnika u odgojno-obrazovnom procesu. Jedina škola koja je uzela učešće u svim disciplinama je naša škola. Uposlenici naše škole iako su prvi put učestvovali dostojno su predstavili našu školu i postigli zapažene rezultate.

Uz zahvalnost svim ekipama na učešću, kao i školama, direktorima, osoblju, sudijama i svim osobama koje su pomogle organizaciju turnira, na svečanosti su dodijeljeni pehari, diplome i nagrade. Te večeri nagradu su primili i uposlenici naše škole.

Jasminka Koro za osvojeno 2.mjesto u stonom tenisu za žene i 3.mjesto u šahu za žene,

kao i nastavnik likovne kulture Jusuf Avdić koji je te večeri postao bogatiji za Priznanje od FBiH Ministarstva za posvećenost, humanost, razumijevanje i toleranciju u prosvjetno-pedagoškom radu te zahvalnicu SSOOIO BiH, SSVOONK BiH uz saglasnost Ministarstva za nesebičan doprinos odgojno-obrazovnom radu.


Stotinu godina postojanja i djelovanja
Nazvali smo jubilej kojim je svečano i s puno emocija, obilježena 100. godišnjica rada OŠ „6. mart“. Svečanost obilježavanja stoljeća postojanja i rada osnovne škole pratile su brojne aktivnosti, bogat odgojno-obrazovni i kulturno-umjetnički program.

Poklon gradu „Čišćenje grada“

Svi učenici predmetne nastave sa svojim nastavnicima su organizirali i proveli akciju čišćenja grada.

Crteži iz mašte

Učenici razredne nastave su svoju kreativnost pokazali na crtežima na asfaltu i školskom dvorištu, te sa svojim učiteljima i drugim učenicima se lijepo zabavljali, družili i uživali.

Estetsko uređenje škole

Volonteri iz Holandije, predstavnici Fondacije „Out of Area Foundation“ i naši učenici su radili na estetskom uređenju škole (slikanje na zidovima, farbanje zidova...), zajedno se družili, učili društveno-korisnom radu te vježbali znanje iz engleskog jezika.

 

Promocija dvije zbirke pjesama

Književno veče održano 19.05.2012. godine kada su promovirane prve zbirke pjesama učenica ove škole. Zbirku Rastimo zajedno napisale su Amila Đelilović i Ehlimana Kurgaš, a zbirku Sunčani zagrljaj Dženisa Joldić i Vernesa Fatić.
Pjesme za zbirke pripremale su na časovima literarne sekcije koju vodi nastavnica bosanskog jezika i književnosti Eldina Matoruga koja im je i pomogla u pripremi knjiga.
Za estetski izgled pobrinuli su se članovi likovne sekcije predvođeni nastavnikom Jusufom Avdićem.
Recenzenti su bili književnici Mirsad Bećirbašić i Fuad Kovač.
Ne smijemo zaboraviti ni njihove učitelje koji su ih naučili prva slova, a to su Fadil Bandić, Amina Hujić, Amela Jahić i Senada Kapetanović.
Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da ove zbirke ugledaju svjetlo dana.

Info pano Općine Hadžići

Nastavnik geografije Mujan Đenan u saradnji sa nastavnikom vjeronauke i kulture religija Zlatarac Abduselamom, uloživši mnogo truda, napravili su info pano geografskog prostora Općine Hadžići, kao svoj poklon jubileju škole.

Dramsko veče

Izuzetno zanimljivi i hvale vrijedni bili su igrokazi dramsko-recitatorskih sekcija, IV i V razreda, monodrama dramsko recitatorske sekcije III razreda, te dramski prikaz učenika dramsko recitatorske sekcije predmetne nastave, koji su se sa svojim voditeljima predstavili brojnim gostima.

Svečana sjednica Nastavničkog vijeća

Posebnu zahvalnost svim zaposlenicima uz dodjelu zahvalnica, monografije i godišnjaka, uputila je direktorica škole na svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća.
Direktorica škole je prigodnim govorom sve prisutne vratila u prošlost škole, upoznala ih sa sadašnjošću te namjerama u budućnosti, a sve u cilju unapređenja odgojno-obrazovnog rada.

Emociju svečanosti trenutka nisu krili naši nastavnici te su rado zasvirali i zapjevali.

Manifestacija „100 godina ponosa i rada“

U 14.00 sati oko 5.000 prisutnih je počašćeno svečanom manifestacijom i programom kojem su prisustvovali brojni uvaženi gosti, Ministar obrazovanja i nauke KS, Načelnik Općine Hadžići, Predsjednik Udruženja direktora KS i niz drugih kolega, direktori drugih škola i ustanova, građani, roditelji, učenici te bivši i sadašnji zaposlenici. Program manifestacije, koja je mjesecima planirana na školskom igralištu, kao veliki događaj za cijelu Općinu Hadžići i šire, je zbog vremenskih prilika održana u kulturno-sportskom centru Hadžići.

Program je počeo prigodnim govorima direktorice škole, g-đe prof. Đenane Alispahić, ministra obrazovanja i nauke KS, g-dina prof.dr. Fahrudina Oručevića, načelnika Općine, g-dina dip.ing.maš. Hamde Ejubovića, bivšeg Direktora g-dina prof. Zijada Mulagića.

Direktorica škole je posebne zahvalnice sa Monografijom i Godišnjakom škole uručila svim penzionisanim zaposlenicima škole, koji su svoj radni vijek proveli u prostorijama škole.

Potom su riječ uzeli učenici sa svojim recitalima, pjesmom, igrom.

Svečano i s puno emocija, brojni gosti su sa oduševljenjem pratili bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali svi učenici i nastavnici.

Na manifestaciji su sa ponosom predstavljeni i kandidati na izboru za učenika generacije u šk. 2011/12. godini. Svim učenicima je direktorica škole uručila zahvalnice, monografiju i godišnjak škole istaknuvši njihov rad i djelovanje kroz osam godina njihovog školovanja.

Vijeće roditelja kao partneri u organizaciji završne manifestacije su pripremili prigodne poslastice i počastili sve učenike i goste.


Izuzetno zanimljiva i hvale vrijedna je bila i izložba likovnih radova i punih oblika predstavljena gostima u maloj sali škole. Izložbu su pripremili učenici likovnih sekcija, sekcije kulture življenja i tehničkog odgoja sa svojim voditeljima. Kreativnost, ideja, maštovitost, umijeće je oduševilo brojne posjetitelje.

U povodu ovog važnog jubileja i stogodišnjice odgojno-obrazovne institucije, koja je u 100 godina iznjedrila poznate stručnjake, inžinjere, profesore, ugledne radnike, ali iznad svega majke i očeve, odlučili smo izdati Monografiju škole, kao svjedokom dugog niza godina odgojno-obrazovnog rada, a pod sponzorstvom brojnih prijatelja škole. Monografija sadrži i brojne fotografije, imena učitelja i zaposlenika koji su radili i učenika koji su pohađali osnovnu školu u Hadžićima.
Cilj izdavanja Monografije je da jedan dugi niz godina kao važan period društvenog života postane poznat te da se sjetimo mnogih uspjeha i postignuća kojima smo se kroz historiju ponosili.

Škola je počela sa radom u junu 1911. godine pod imenom „Državna osnovna škola u Hadžićima“. U prvoj generaciji upisano je 90 učenika, a od toga samo 4 učenice.... Monografiju škole možete pročitati i pogledati ovdje...

Svi učenici u šk. 2011/12. godini su dobili godišnjak škole, a svima onima koji su pomogli u realizaciji manifestacije uručene su adekvatne zahvalnice od strane učenika i uposlenika.

>> IDI NA VRH STRANICE <<